Egy ötödik hely, aminek lehet örülni!

nov 17, 2015 | Archív

Ötödik helyen végzett férfi párbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter) a tallinni olimpiai kvalifikáló Világkupa-versenyen, és ezzel egy apró lépéssel

Ötödik helyen végzett férfi párbajtőrcsapatunk (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter) a tallinni olimpiai kvalifikáló Világkupa-versenyen, és ezzel egy apró lépéssel közelebb került a riói játékokhoz! Ugyanezt nem mondhatja el magáról női párbajtőr-válogatottunk, amely tizenkettedik lett a nanjingi Vk-csapatversenyen.

 

Öt, rendkívül izgalmas mérkőzésből négyet sikerrel megvívva lett ötödik a magyar férfi párbajtőrcsapat a tallinni, olimpiai kvalifikáló Világkupán! Persze, egy 2013-ban vb-aranyérmes egységtől ez nem extrateljesítmény, mégis: rendkívül fontos, az olimpiai részvétel szempontjából “életmentő” sikereket arattak Imre Gézáék. Kezdődött rögtön a legelején. A 16 közé jutásért ugyanis Dánia volt az ellenfél. Az északiak a tavalyi vb-n egyszer már megtréfáltak minket, de – vb ide vagy oda – ennek a meccsnek, bizony, nagyobb volt a jelentősége, mint a kazanyinak, a világbajnoki hetedik helyért…

 

Egyetlen tus döntött – a mi javunkra! Jobb abba bele sem gondolni, hogy ha azt nem Rédli Bandi szúrta volna be, akkor mi lett volna riói csapatreményeinkkel… De beszúrta (42:41), és már következtek is a csehek a nyolcaddöntőben. Nekik is volt miért visszavágni, éppen három hete Bernben, és éppen a nyolcaddöntőben bizonyultak jobbnak nálunk hasonló viadalon. Most viszont végig kézben tartottuk az irányítást! Géza hozta a pluszt, Boczkó Gábornak nem mertek nekimenni – ja kérem, a tekintély… -, András pedig befejezte a meccset – 25:22!

 
 Imre Géza és a férfi párbajtőrcsapat céljai változatlanok: irány Rio!
 
Jöhetett a negyeddöntő a mezőnyből kiemelkedő franciák ellen. (Fortuna ezúttal sem volt kegyes hozzánk a sorsolásnál…) Itt nem volt reális esély, az első öt asszót megnyerték a világklasszis gallok, és ettől kezdve inkább az ezúttal különleges fontosságú helyosztók járhattak a mieink fejében. Az 5-8. helyért ugyanis azok a németek következek, akiket feltétlenül meg kell előzni a rangsorban ahhoz, hogy kijussunk Rióba! Régen vívtak ilyen fontos meccset a mieink az 5-8. helyért, és Bocekéknak helyén volt a szíve. Ismét mindenki tudta a feladatát, hozzátette amit kell, és ez egy 44:40-es győzelmet eredményezett. Az i-re a pontot a házigazda észtek ellen kellett feltenni. Sikerült ez is. A második-harmadik asszóban Géza és Bocek elhúzott, utána pedig nem is lehetett kétséges a biztos siker (). 
 
Hogy ez az ötödik hely mit jelent a riói olimpia szempontjából? Azt, hogy az utolsó két versenyen, 2016 első negyedévében, Heidenheimben és Vancouverben minden lehet. A már említett németeket még nem előzzük, de abszolút a nyakukon vagyunk! Ha az említett két állomás legalább ilyen jól alakul, vagy rendre sikerül magunk mögött tartani a németeket, és nem áll feje tetejére a papírforma, akkor ott lesz a magyar férfi párbajtőrcsapat az olimpián!
 
Mert megérdemli!
 
Sajnos, Nanjingból ugyanakkor nem érkeztek jó hírek. A mieink a 16 közé jutásért hozták a kötelezőt, legyőzték Tajpejt. A nyolcaddöntő azonban nem sikerült. Az Egyesült Államok – amely egyébként biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető! – bedarált bennünket. Az első asszó után átvették a vezetést, majd rendre növelték az előnyt, a vége 31:45 lett. Az alsóházi helyosztókon Svájcot biztosan gyűrtük le (45:29), utána azonban előbb Franciaország, majd Lengyelország bizonyult jobbnak. Ezzel a magyar csapat a 12. helyen végzett. Itt a hátralévő két riói csapatkvalifikáló versenyt Barcelonában és Buenos Airesben rendezik. Esély matematikailag feltétlenül van még az olimpiai kijutásra, a gyakorlatban azonban ez a sansz – ha már matek… – százalékban kifejezve lassan egyszámjegyűre csökken.
 
Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Tallinn, 27 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Dánia 42:41 (Rédli +1, Imre 0, Boczkó 0).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Csehország 25:22 (Imre +5, Boczkó 0, Rédli -2).
Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 33:45 (Rédli 0, Boczkó -2, Somfai -3, Imre -7).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 44:42 (Imre +4, Rédli +2, Boczkó -2).
Az 5. helyért: Magyarország-Észtország 45:33 (Boczkó +6, Imre +4, Rédli +2).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Svájc, …5. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter).
 
Női párbajtőrcsapat Világkupa, Nanjing, 15 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Tajpej 41:30 (Szász +7, Budai +3, Révész +1).
Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 31:45 (Szász -1, Hormay -3, Budai -5, Révész -5).
A 9-16. helyért: Magyaroszág-Svájc 45:29 (Szász +6, Budai +6, Révész +4).
A 9-12. helyért: Magyarország-Franciaország 30:45 (Hormay -1, Budai -3, Révész -4, Szász -7).
A 11. helyért: Magyarország-Lengyelország 36:45 (Szász +4, Hormay -3, Révész -5, Budai -5).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Korea, 3. Egyesült Államok, …12. Magyarország (Budai Dorina, Hormay Adrienn, Révész Julianna, Szász Emese). 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események