Elnöki interjú a „Suli Vívásról”

jan 8, 2016 | Archív

A 2013-as évtől kezdődően útjára indult hazánkban az iskolai vívás projektje. Korábban ez nagy hagyományokkal bíró sport tevékenység volt a gyermekeknek, az utóbbi évtizedekben

A 2013-as évtől kezdődően útjára indult hazánkban az iskolai vívás projektje. Korábban ez nagy hagyományokkal bíró sport tevékenység volt a gyermekeknek, az utóbbi évtizedekben viszont már egyre kevésbé tudták ennek a sportágnak a szellemiségét átadni a növekvő generációk számára. Ezért a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) állami támogatásnak köszönhetően belevágott az Iskolai Vívás Programba.
Ennek kapcsán készítettem interjút Csampa Zsolttal a Vívó Szövetség Elnökével. Amiből megtudhatják az olvasók, hogy milyen fejlődésen ment keresztül a projekt az elmúlt 2 évben. (Keller Dániel írása.)

 

– Hogyan jött az ötlet, hogy belevágjanak ebbe a projektbe?

A vívás Magyarország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező, legsikeresebb olimpiai sportága. Vívóink az újkori Olimpiai Játékok történetének legtöbb ötkarikás elsőségét szerezték. Úgy gondoljuk, hogy ezekre az értékekre építve lehet előrelépni, aminek egyik útja az iskolai vívás fejlesztése. Az iskolai vívóprogram a vívósport jövőjét meghatározó projekt.A Sportágfejlesztési támogatásoknak köszönhetően sok sportágban régen látott fejlődés és fejlesztés indulhatott meg a Kormány kedvező döntésének köszönhetően. Ennek érzi pozitív hozadékait a vívás is.

– Milyen kezdeti nehézségek voltak? Hogyan sikerült áthidalni ezeket a program megvalósítása érdekében?

2013-ban az iskolai vívóprogram beindításakor az egyesületek kicsit idegenkedtek ettől a projekttől. Néhány iskolában működött már a vívásoktatás. Ezek közül is fontos kiemelni az I. kerületi Budavári Általános iskolát ahol Márton Anna junior Európa- és Világbajnok versenyző és nem mellékesen felnőtt VB bronzérmes vívó pallérozódott, illetve a XI. kerületi Bocskai Általános iskola és a XVII. kerületi Diadal úti Általános iskola. Előbbiben Bányai Zsombor utóbbiban Cho Taeun Sándor ismerkedhetett meg a sportág szépségeivel.

– Mik az eddigi tapasztalatok?

2013-ban 24 iskola vett részt a projektben, míg az idei évre már 92 tanintézet lehet részese. Naponta jelentkeznek az iskolák és egyesületek, hogy csatlakoznának a programhoz. Komplex kialakult hálózat már működik Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Csepelen.

– Mi volt a célkitűzés, és ehhez képest hol tartanak most a megvalósítás tekintetében?

A projekt keretében a serdülő- újonc- gyermek és az alatti korosztály megerősítése, a vívás tömegbázisának növelése a cél. Az iskolai vívó program évekre biztosíthatja a sportág versenyzői hátterét, növeli a merítési lehetőséget. Túl azon a rendkívül nagy jelentőséggel bíró tényen, miszerint az iskolai vívás növelni tudja a sportág tömegbázisát, a Szövetség célja, hogy újraélessze az iskolai vívás és vívásoktatás hagyományait. Célkitűzéseink közé tartozik a sportág széles, nagy létszámú bázisának megteremtése, az ehhez szükséges feltételrendszer biztosítása, elengedhetetlen a széles körű fiatal versenyzői bázis, amelyből nagyobb eséllyel és nagyobb számban kerülnek ki kiemelkedő tehetségek, későbbi utánpótlás majd felnőtt bajnokok.

– Az állami vagy az egyházi intézményeknél van nagyobb népszerűsége a sportágnak?

Mindkét intézménynél egyaránt nagy a népszerűség. A Magyar Vívó Szövetség által elindított sportágfejlesztési stratégia egyik kulcspontja/kulcsprojektje az iskolai vívás, ami igazi sikertörténet a vívó sportág fejlesztésében. Ennek egyik része az állami fenntartású intézményekkel való együttműködés, ami az MVSZ tagszervezeteinek közreműködésével valósul meg. Az egyesületek megállapodást kötnek olyan iskolákkal, melyek földrajzi elhelyezkedésük, tanulói létszámuk és részvételi szándékuk alapján alkalmasak az iskolai vívóprogramban való részvételre. Másik részről az iskolai vívás hagyományai az egyházi iskolákra épülnek. A felekezeti oktatási intézmények által átadott alapvető értékrend és megbízhatóság olyan támpontot adnak, amire az MVSZ bátran építheti fel az iskolai vívásoktatás alapjait. Így tevődik össze tehát az a rendszer, ami szándékaink szerint olyan országos hálózattá alakul majd, ami méltó folytatása lehet a múltszázad közepétől Magyarországon működő iskolai vívásnak.

– Mekkora beruházás egy tanintézet számára hogy részt tudjon venni a projektben?

30 garnitúra felszerelés költsége körülbelül 1.5 – 2 millió forint. Az iskolákat fokozottan tudjuk felszerelni, közel 2-3 év alatt. Ilyen kiadások mellett ez nem megy egyik pillanatról a másikra.

– Mennyire voltak sikeresek az ezzel kapcsolatos nyári táborok?

Az iskolai vívóprogramot 2015-ben összekötöttük az Erzsébet tábor programmal. A Balatonberényben 2015. augusztusában megrendezett tábor minden előzetes várakozást felülmúlt 190 résztvevővel. Nagy Tímea az iskolai vívás mentorának a vezetésével.

– Mit gondolnak a sportágat választó fiatalok közül milyen arányban nevelhető ki a későbbiekben világversenyeken induló sportoló?

Nincsenek jó tapasztalataink a sportágválasztó programokról. Többek között ezért is vágtunk bele az iskolai vívóprogram létrehozásába.

– Nagy Tímea korábbi Olimpikon személyétől mit várnak a sikerek elérése szempontjából?

Nagy Tímea 2x olimpiai bajnok, 7x világbajnok, de ha csak pusztán az elért eredményeket vesszük alapul, akkor számos más sportolónkra is eshetett volna a választás. Joggal merülhet fel Önben a kérdés, hogy miért pont Nagy Tímeára esett. A válasz kézenfekvő, hiszen Nagy Tímea a magánéletben három gyermek szerető édesanyja, a páston is kiemelkedő eredményeket ért el. Úgy gondoljuk, hogy az ő személyisége remekül példázza az iskolai vívás célját, mondanivalóját. Jól példázza, hiszen ebben a kezdeményezésben a cél, hogy sportágunk szakemberei szerető gondoskodással adják át tudásukat a következő generációknak, irányt mutassanak, példaképek legyenek, ahogy Nagy Tímea is az.

– Melyik térségekből, városból a legmagasabb az érdeklődés a suli vívással kapcsolatban?

A fentebb említett „bázisainkon” a legelterjedtebb. Tehát Debrecenben, Hódmezővásárhelyen, Csepelen és Pannonhalmán.

– Megtalálták e már esetleg a programnak köszönhetően a jövő potenciális olimpiai bajnokát vagy bajnokait?

A programból nőtt ki:
I. ker. Budavári Ált. Márton Anna junior Európa- és Világbajnok felnőtt VB bronzérmes
II.
ker. Bocskai Ált. Bányai Zsombor junior világbajnok
XVII. ker. Diadal úti Ált. Cho Taeun Sándor junior világbajnok
Tata: Vaszary János Általános Iskola Kun Anna junior Európa bajnok
Emellett minden nap újabb tehetségeket lehet találni. ez az egyik legnagyobb szépsége ennek a sportágnak.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események