Ezúttal helyezés jutott a mieinknek

ápr 3, 2015 | Archív

A taskenti kadet és junior világbajnokság harmadik napján Tóth Janka szerepelt a mieink közül a legjobban, a kadet női tőrözők mezőnyében a hetedik helyen végzett, gratulálunk! Férfi

A taskenti kadet és junior világbajnokság harmadik napján Tóth Janka szerepelt a mieink közül a legjobban, a kadet női tőrözők mezőnyében a hetedik helyen végzett, gratulálunk! Férfi kardban Darkó Botond a nyolcaddöntőig jutott. Szombaton a vegyes csapatok versenyével zárul a kadet vb.

Munkatársunk helyszíni jelentése
Három, Taskentben és a korosztályos vb-n eltöltött nap után az embert még bőven érik meglepetések. A csütörtök esti kadet férfi tőr döntőben, Mészáros Tomi fináléjában olyasmi történt, amit e sorok írója a sportágban eltöltött több mint négy évtized alatt nem tapasztalt. Ugye, már az sem hétköznapi, hogy kétezres nézősereg előtt versengenek a kadetok, egy káprázatosan felszerelt vívópalotában… Itt azonban úgy hozta a sors, hogy a férfi tőrverseny aranyérméért egy amerikai (Moelis, Tomi legyőzője) és egy orosz fiú (Semenyuk) csapott össze. Namármost az hamar kiderült, hogy a derék üzbégek melyik oldalra húznak. Igen, természetesen a Nagy Haza irányába. Amikor az orosz adott egy tust – és azt kiírták a nagy táblára, mert persze addig nem tudták, mi történt… -, hatalmas ováció kísérte a szám kiírását. Ha az amerikai talált, akkor pedig hosszantartó éles füttyszó, fújolás következett. Tényleg úgy, mint a futballmeccseken. 
 
 Alisher Uszmanov (balra) születési helyén akasztotta honfitársa nyakába az aranyérmet.
 
Nem is csoda hát, hogy amikor Moelis nyert, akkor diadalmas mozdulattal mutatott a hátára, azon is az USA feliratra – amivel természetesen újabb hatalmas füttykocertet provokált ki, ami őt láthatólag csöppet sem zavarta. Aranyos jelenet volt. Valahogy annyire abszurd ez az egész, hogy a fütyülőkre sem lehetett haragudni… Az első napi döntőkkel szemben most végig maradtak a nézők, elvégre a női kardverseny eredményhirdetésénél a mindenható FIE-vezér, a Taskentben született orosz milliárdos, Alisher Uszmanov adta át az érmeket. Úgyhogy a nap utolsó ovációja garantált volt, amikor az aranyat a honfitárs nyakába akasztotta… De ez legyen a legkevesebb – pazar világbajnokságot rendeznek az üzbégek, és ennek minden szereplője csak örülhet! Hogy mennyire pazart, arra két jellemző beszélgetésrészletre hivatkoznék. A Swiss Timing első embere – e cég felel a vívóverseny technikai lebonyolításáért, egyben a FIE egyik főtámogatója – beszélgetésünk során azt állította: ezt azért túlzásnak tartja, ilyen feltételeket felnőtt vb-ken sem biztosítanak. Frederic Pietruszka, a FIE francia főtitkára pedig fanyar félmosollyal jegyezte meg, hogy jövőre, amikor hazája városa, Bourges rendezi majd a kadet és junior vb-t, lehetetlen lesz hasonló körülményeket biztosítani… 
 
 Így néz ki kívülről a világbajnokság „kiscsarnoka”…
… és így belülről, madártávlatból.
 
Bizony, ez olyannyira igaz, hogy amikor péntek reggel, a kadet vb harmadik napján a stadion bejáratához érkeztünk, akkor ott tizenegy luxus fekete Mercedes sorakozott, amely arra várt, hogy a vb aznapi előkelőségeit szállítsa… A mi előkelőségeink ezen a napon a női tőrözők és a férfi kardozók voltak, akikre az a csöppet sem könnyű feladat várt, hogy az addigi magyar színvonalat legalábbis tartsák. Márpedig az első napon egy ezüst- és két bronzérmet szorgoskodtak össze 17 éveseink, úgyhogy igen magasra került a mérce. 
 
A lányok kezdtek, a csoportmrékőzések első fele kiválóan alakult, aztán egy-két döccenés akadt, de a biztos továbbjutást nem fenyegette semmi veszély. Pásztor Flóra 5 győzelemmel, Tóth Janka néggyel, Kondricz Kata pedig hárommal zárt. Így aztán utóbbi kettőnek még egy asszót kellett vívnia a “teremcseréhez”, nos ez egyiküknek sem jelentett problémát. Kata lengyel ellenfelét 15:5-re, Janka hongkongi riválisát 15:10-re iskolzta le. 
 
 Ezúttal a nyolcaddöntőig segítették Pásztor Flórát Szirmai Benedek tanácsai.
 
Sokkal több gondot okozott ugyanakkor a 32-be jutás férfi kardozóinknak. Nagy Martin sajnos már a csoportjából sem tudott továbblépni, és igencsak döcögött a szekér a társaknak is. Le sem írnám, milyen nemzetiségú férfi kardvívók bizonyultak jobbnak a mieinknél, hátha olvassák odafent a hunfencing-et a régi nagy elődök… A folytatásban Mészáros Balázsnak sem sikerült a 32 közé kerülés, ő a török Koctól kapott ki 15:11-re. A főcsarnokba egyedüliként Darkó Botond költözhetett, aki belga ellenfelét, bizonyos Hankennét verte 15:6-ra. 
 
A Taskentbe költözött tavaszi napsütésben így felemás érzésekkel sétáltunk át a másik terembe, de szerencsére a hölgyek és a környezet villámgyorsan jobb kedvre derítettek bennünket. Bármilyen hihetetlen, de szinte teljesen tele volt délután fél kettőre a nagyjából 2500 fős csarnok. Ennyien voltak kíváncsiak a kadet világbajnokság 32-es táblájára… A 16 közé jutásért egyszerre lépett a pódiumra a két törekvéses klubtárs, Pásztor Flóra és Tóth Janka. Előbbivel szemben az orosz Csiborova 7:5-re még vezetett, de ekkor Flóra zsinórban nyolc tust szúrt, és nem is lehetett kétséges a 15:10-es siker. Hihetetlenül izgalmas asszót vívott viszont Janka, aki az üzbég férfiközönség támogatását is magáénak tudhatta a koreai Lee ellen – teljesen érthetően… Felváltva vezettek a felek, így jutottak el 14:14-ig, amikor a magyar lány átvett támadása talált – 15:14. A százszázalékos körhöz már csak Kondricz Kata sikere hiányzott, aki viszont nagyon kemény riválissal, az orosz Juszovával találkozott. Esélyünk nagyjából 1:0-ig volt, ezt követően 1:12-re módosult az állás, sajnos, nem érezte Kata az asszót. A következő körben ugyanazon a páston jött az igazi hidegzuhany, Flóra a nyolcaddöntőben 3:12-es első három perccel nyitott az esélytelenebbnek tűnő lengyel Tomczak ellen. Teljes köd, adáshiba, lefagyás, vagy nevezzük bárminek, természetesen előfordul ebben a sportágban. Most tudomásul kellett venni, hogy ez a magyar lány érmes álmainak szertefoszlását jelenti… Tisztelet azért, hogy Flóra nem adta fel, összeszorított foggal lépegetett feljebb és feljebb, de fordítani innen nem lehetett – 11:15 lett a vége. 
 
Tóth Janka értékes hetedik helyezést szerzett. 
 
Ugyanakkor az átellenes pást nyolcaddöntőjében Tóth Janka fegyelmezett, jó vívással tusról tusra őrölte fel a kanadai Lit, és teljes joggal borulhatott örömmel 15:9-es győzelme után Kiss Tibor válogatott edző nyakába. Következtek a kardozók, ahol Darkó Botond kis híján megvédte a mundér becsületét… A 32 között rémisztő 0:7-tel nyitott a japán Hosino ellen, de ettől kezdve csak ő volt a páston, és végül hatalmas fordítással biztosan győzött (15:10). A nyolcaddöntőben az ukrán Trofimov várt rá, és Boti hű maradt rossz szokásához, ezúttal 0:5-tel kezdett. Viszont innen is felaraszolt, sőt, 12:14 után egyenlített is. A befejezés viszont nem sikerült – 14:15, ezzel nem jutott magyar férfi kardozó a nyolc közé.
 
A döntős helyezés így is összejött ezen a napon is – Tóth Jankának köszönhetően. Az pedig az amerikai Binder ellen derült ki, hogy érem lesz-e a helyezésből. Binder egyébként hihetetlen körülmények között jutott el idáig. A nyolcaddöntőben tíz másodperccel az asszó vége előtt 10:6-ra vezetett a címvédő orosz Martyenova ellen. Aki viszont négy másodperc (!) alatt egyenlített – hogy aztán a hosszabbításban egy passzé támadással vereséget szenvedjen… Mi ezt annyira nem bántuk, Gátai Róbert tanítványa szívesebben találkozott az amerikaival. Jó ideig ezt értettük is. Janka ugyanolyan fegyelmezett vívással, mint amit a táblán láttunk tőle, 7:2-re elhúzott. Ekkor azonban nehezen érthető fordulat történt. Talán a lehetőségtől riadt meg, talán az amerikai találta meg a nyerő taktikát, ezt nehéz eldönteni. Az viszont tény, hogy a magyar ettől kezdve lámpát is alig gyújtott, 9:15 lett a vége. Ennek ellenére Tóth Jankának a hetedik helyéhez csak gratulálni lehet, a küldöttségnek és magának is igen értékes helyezést gyűjtött be. 
 
Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Taskent.
Kadet női tőr egyéni, 68 induló. A csoportmérkőzéseken: Pásztor Flóra 5 győzelem/1 vereség, Tóth Janka 4/2, Kondricz Kata 3/2.
A legjobb 32 közé jutásért: Tóth-Poon (hongkongi) 15:10, Kondricz-Matysiak (lengyel) 15:5.
A legjobb 16 közé jutásért: Pásztor-Csibirova (orosz) 15:10, Tóth-Lee (koreai) 15:14, Kondricz-Juszova (orosz) 4:15.
Nyolcaddöntő: Tóth-Li (kanadai) 15:9, Pásztor-Tomczak (lengyel) 11:15.
Negyeddöntő: Tóth-Binder (amerikai) 9:15.
Végeredmény: 1. Ebert (német), 2. Rossini (olasz), 3. Juszova (orosz) és Binder (amerikai), …7. Tóth Janka (edző: Gátai Róbert, válogatott edző: Kiss Tibor), …10. Pásztor Flóra, …26. Kondricz Kata.
 
Kadet férfi kard egyéni, 77 induló. A csoportmérkőzéseken: Mészáros Balázs 4 győzelem/2 vereség, Darkó Botond 2/3, Nagy Martin 1/5 (kiesett).
A legjobb 32 közé jutásért: Darkó-Hankenne (belga) 15:6, Mészáros-Koc (török) 11:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Darkó-Hosino (japán) 15:10.
Nyolcaddöntő: Darkó-Trofimov (ukrán) 14:15.
Végeredmény: 1. Kim (koreai), 2. Lohanov (orosz), 3. Neri (olasz) és Arpino (olasz), …16. Darkó Botond, …35. Mészáros Balázs, …61. Nagy Martin.

2015. április 03.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események