Finomhangolások Lipcse előtt

júl 13, 2017 | Archív

Egy hét sincs hátra a lipcsei világbajnokság július 19-i rajtjáig - a magyar válogatott felkészülése ennek megfelelően a hajrájához érkezett. Vívóink csütörtök délelőtt

Egy hét sincs hátra a lipcsei világbajnokság július 19-i rajtjáig – a magyar válogatott felkészülése ennek megfelelően a hajrájához érkezett. Vívóink csütörtök délelőtt nyilvános edzésen találkoztak a média képviselőivel, hétfőn korán reggel pedig autóbusszal kelnek útra a szász fővárosba legjobbjaink. Szerdán pedig rajt a vb-n, hajrá, magyarok!

Okkal tölthette el elégedettség azt, aki csütörtök délelőtt a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokba látogatott. Méghozzá többszörösen. Egyrészt azért, mert a felújított vívóterem három helységében, két szinten, szinte valamennyi páston folyt a munka, a lipcsei világbajnokság felkészülés hajrája. Másrészt, mert a média számára is nyilvános edzésen valamennyi fegyvernem, valamennyi válogatottja egy helyszínen készült, és bizony, nagyon ritkán fordul elő, hogy a hat szakág klasszisai, vívói, illetve mesterei, edzői, kivétel nélkül egy helyszínen legyenek. 

Gáborok az asztal túloldalán. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány és Boczkó Gábor megbízott főtitkár világbajnoki kiutazó értekezletet tart.

A délelőtti program a kiutazó értekezlettel kezdődött, melyen Boczkó Gábor ült át a tavalyihoz képest az asztal túloldalára. Egy évvel ezelőtt olimpikonként hallgatthatta a Rio előtti “útravalókat”, most, a válogatott csapatvezetőjeként, a szövetség megbízott főtitkáraként ő osztotta azokat – Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitánnyal egyetemben. Meg is említette, hogy Lipcsében többek csapattársaként már indult világbajnokágon, és akadnak, akik most, tizenkét évvel később ismét az Arenában léphetnek pástra. Neveket udvariasan nem mondott, elvégre elsősorban hölgyek kerültek volna szóba. Bizony, legfiatalabb és legidősebb versenyzőnk között éppen 25 esztendő a korkülönbség, és amikor rangidősünk, Mohamed Aida, éppen Németországban, Essenben megnyerte felnőtt világbajnoki ezüstérmét 1993-ban, akkor Pusztai Liza még gondolatnak sem számított, mínusz nyolc éves volt. Tán ez is egyik szépsége a vívásnak, nem sok olyan sportágat találunk, ahol tizenhat esztendősen, illetve negyvenegy évesen is a világ élvonalába lehet tartozni. 

Mohamed Aida 1993 óta állandó tagja a magyar női tőrválogatottnak. Ez lesz a harmadik németországi világbajnoksága.

A tudnivalók meghallgatása után következtek a nyilatkozatok, és azt is örömmel konstatálhattuk, hogy vívóink népszerűsége az olimpia óta töretlen. Öt televíziós táraság, megannyi fotós és újságíró képviseltette magát, ráadásul a nyári szabadságolások közepén, egy nappal a magyarországi vizes világbajnokság rajtja előtt… A figyelem középpontjában természetesen a két olimpiai bajnok állt. Szilágyi Áron és Szász-Kovács Emese egyaránt olimpiai bajnokként, világranglista-vezetőként utazik Németországba – a többieknél valamivel később, elvégre kiemeltként a selejtezőket ők kihagyják. Tán Emese nyerte a “fotózási versenyt”, ami annak is volt köszönhető, hogy “új arc”, Peterdi András adta neki az iskolát. Olimpiai aranyérmes női párbajtőrözőnk azonnal elmondta, hogy edzőváltásról szó sincs, természetesen továbbra is Kulcsár Győző a Mester, csak mostanság András besegít a lábadozó Mesternek, akinek ez úton is jobbulást kívánunk. 

De népszerű interjúalanynak számított a már említett, 16 esztendős Pusztai Liza is. Újdonsült felnőtt Európa-bajnoki bronzérmesünk, kadet világbajnokunk láthatóan nem jött zavarba a kamerák kereszttüzében, bátran kijelenthető, hogy ezen a fronton is megállta a helyét… Ugyanakkor jó érzés volt azt is látni, hogy nemcsak a sztárokra voltak kíváncsiak a médiamunkások, példaként tőrcsapatunk világbajnoki újonca, Hári Máté szintén nyilatkozott. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események