Ilyen volt, 2017! (4. rész)

dec 30, 2017 | Archív

Hagyományos, négyrészes évvégi sorozatunkban 2017 legemlékezetesebb momentumait idézzük fel a magyar vívás szempontjából, havi lebontásban. Hála sportolóinknak, bőven akad mire emlékezni…

Október

Október – és a junior férfi párbajtőrválogatott!

A 2017/18-as szezon nyitányaként junior férfi párbajtőrözőink remekeltek a nagy létszámú, rigai szezonnyitó Világkupa-versenyen. Egyéniben Andrásfi Tibor győzött, Bányai Botond harmadik lett, míg csapatban az Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid összeállítású válogatott aranyérmet nyert. Remek idénykezdet!

Ezúttal a Bende Bence, Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor összeállítású juior férfi párbajtőrcsapat szerzett dicsőséget.

De korántsem csak ezért, az egyébként kétségkívül kivételes eredménysor miatt lett kiemelve a szakág. A folyamatos, évről évre kimagasló eredménysor az, ami miatt külön említést érdemelnek az illetékesek. Csak egyetlen, sokatmondó statisztika: az elmúlt évtized korosztályos világbajnokságai közül mindössze két alkalommal, 2011-ben és 12-ben nem léphetett dobogóra a junior férfi párbajtőrcsapat, és nem hiányoztak az aranyérmek sem! Egyéniben is hasonló az éremhalmaz, egészen kivételes, amit ez a szakág produkált és produkál. Az okok nyilván összetettek. A nagyszerű szakembergárda, a fegyvernem “országos lefedettsége”, az Olimpici versenysorozat, az ugyancsak kivételes képességű, Imre Géza, Boczkó Gábor fémjelezte felnőttcsapattal történő közös tréningek lehetősége, a komplex versenyrendszer, és még sorolhatnánk. És a jelek szerint, miként ezt az említett, rigai verseny is bizonyította, ebben a szezonban is folytatódhat a kivételes eredménylista…

Kadet korosztályban férfi és női szinten kardban is reménykedhetünk a sikeres szezonban, mindenesetre ezt ígérte a gödöllői európai körverseny, melyen női egyéniben Nagy Valentina, férfi csapatban a magyarok nyertek.

Végül, de nem utolsósorban, e hónap elején új főtitkárt nevezett ki Tamás Henriette személyében a Magyar Vívó Szövetség elnöke. Az iroda első embere holnapunknak adott interjújában többek között azt nyilatkozta: pályája egyik csúcs lehet ez az állomás. Úgy legyen!

November

November – és Márton Panka!

A hagyományoknak megfelelően, a nemzetközi szövetség novemberi kongresszusán, ünnepélyes körülmények között köszöntik az előző szezon világranglistáját megnyerő vívókat. Dubajban, női kardban magyar hölgyet “koronáztak meg”, méghozzá Márton Pankát. 

Márton Annát szombat este Dubajban köszöntötték, vasárnap délután Budapesten nyert magyar bajnokságot.

Az MTK még mindig mindössze 22 esztendős klasszisa nagyszerű szezont futott 2016/17-ben. A nyolcból öt egyéni Világkupa-, illetve Grand Prix-versenyből egyet megnyert, négyszer második lett (!), és úgyis megnyerte az összesített pontversenyt, hogy az Európa- és világbajnokság nem úgy sikerült számára, ahogy szerette volna. Ráadásként pedig augusztus végén megnyerte a tajpeji Universiadét. Kijárt hát a dubaji elismerés, és a történet ezzel nem ért véget…

A kongresszus és az ünnepség egybeesett a felnőtt országos bajnoksággal. Panka vasánap délben szállt le Ferihegyen a szombat esti-éjszakai bankettet követően. És telefonját bekapcsolva az az üzenet várta edzőjétől, Gárdos Gábortól: irány a Sportcsarnok, csapata, az MTK ugyanis nagy küzdelemben nélküle is bejutott a délutáni fináléba. A zsákja előkészítve, becsomagolva várta otthon, a kék-fehérek pedig vele kiegészülve délután megnyerték az ob-aranyat. Nem akármilyen 24 óra, próbálják utána csinálni. Kezdjék, mondjuk, a világranglista megnyerésével…

Krajnyák Zsuzsa két arany- és két bronzérmet hozott haza a római kerekesszékes világbajnokságról.

A hónap másik nagy dobása kerekesszékes vívóinkhoz fűződik. A római világbajnokságon ugyanis káprázatosan szerepeltek. Krajnyák Zsuzsi és Osváth Ricsi vezérletével három arany-, két ezüst- és három bronzéremmel kimagaslóan teljesítettek. Néhány nappal a nagyszerű produkció után pedig Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, és Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség első embere együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében még szorosabban kötődnek majd a kerekesszékes vívók sportágunkhoz.

December

December – és az integrált országos bajnokságok!

Pontosabban november és december, de ez majdhogynem mindegy. Néhány évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy mi lenne, ha egy programon belül, egyszerre vívnának az érmekért az országos bajnokságon a hat fegyvernem legjobbjai? Elvégre a vívás mégiscsak egy sportág, ám a versenyrendszer folytán lassanként már az azonos fegyvernem férfi és női szakágai is alig találkoznak egymással… Ebből az ötletből nőtt ki a Magyar Vívás Napja, melyen a felnőtt egyéni döntők mellett sportágunk legfiatalabbjait és legidősebbjeit, eredményeseket és születésnaposokat, mestereket és tanítványokat egyaránt közösen köszöntünk. Az ötlet egyértelmű sikert aratott – rekordlétszámú mezőnyök indultak ezúttal is, és az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Szilágyi Áron és Kreiss Fanni egyaránt azt hangsúlyozta, hogy különleges verseny számukra az országos bajnokság, és éppen az integráltsága, a közös finálék teszik azzá. 

Az országos kardbajnokság döntőjét az aktuális olimpiai bajnok (Szilágyi Áron)  vívta a világbajnokkal (Szatmári András).

Az ötletet az MVSZ erre a szezonra tovább fejlesztette. Decemberben a junior korosztály is hasonló körülmények között versenyzett – ugyancsak rendkívül nagy mezőnyökkel, 2018 februárjában pedig következnek a kadetok. És ismét nagyszerű lesz látni, amint egy napon, 5-600 fiatal vívó népesíti be a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot!

Éves összefoglalónk ezzel végéhez érkezett – miként a 2017-es esztendő is. És visszapillantva a közelmúltra, feltétlenül jót kívánunk a magyar vívásnak 2018-ra akkor, ha azt mondjuk: semmivel se legyen rosszabb esztendőnk, mint amilyen a 2017-es volt…

(Vége.)

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események