Imre Géza húsz év után fényesítette ezüstre a bronzát!

aug 9, 2016 | Archív

A riói férfi párbajtőr egyéni versenyen húsz év után az atlantai bronzérem után egy káprázatos ezüstöt nyert Imre Géza! Az esti elődöntőben végig vezetve, klasszis vívással

A riói férfi párbajtőr egyéni versenyen húsz év után az atlantai bronzérem után egy káprázatos ezüstöt nyert Imre Géza! Az esti elődöntőben végig vezetve, klasszis vívással legyőzte a világelső francia Grumier-t. Majd az olimpiai fináléban a koreai Park Sangyoung ellen sokáig úgy tűnt, arany is lehet belőle, de sajnos, a hajrában 15:14-re fordított az ázsiai. A csodálatos ezüsthöz így is gratulálunk Gézának és mesterének, Dancsházy-Nagy Tamásnak. Korábban, a nyolcaddöntőben összekerült a két magyar, Boczkó Gábor és ő, a házimeccsen Géza bizonyult jobbnak. Rédli Bandinak sajnos nem sikerült a 16 közé jutás. 

Magyar nagyüzem volt a riói olimpián kedden – legalábbis a korábbiakhoz képest. A vívóversenyek első három napján két magyar lépett pástra, ezúttal három. (Holnap, szerdán pedig négy, de erről majd akkor…) A férfi párbajtőrözők egyéni versenyében Rédli András nyitotta a sort. Neki gyengébb világranglistás helyezése okán már a 32 közé jutásért mérkőznie kellett. Mondhatnánk, hogy bemelegítésnek elment, de ennél azért komolyabb volt a NOB-zászló alatt induló, egyébként kuvaiti Alshatti elleni meccs. A tapolcai főhadnagy – akinek vezetékneve okán kapott becenevével már megelőlegezték az ezredesi rangot – a második harmadban átvette az iránytást, de a hajrában a kuvaiti egy tusra zárkózott. Igaz, ezt egy másodperccel a vívóidő lejárta előtt tette, így nem volt esélye az egyenlítésre (14:13).

gézabocek Ilyen az olimpia… A két barát, Géza (jobbra) és Bocek a nyolcaddöntőben összekerült. Előbbi győzött.

A következő körben, a 16 közé jutásért már beszálltak klasszisaink is. Először a csapatvilágbajnok, Boczkó Gábor lépett pástra a szenegáli, de Párizsban élő és készülő Bouzaid ellenében. Klasszisunkat nem kellett félteni. Harmadik olimpiáján, rutinos klasszisként esélyt sem hagyott a szenegáli-franciának. Folyamatosan növelte előnyét, támadásból és védekezésből egyaránt magabiztosnak tűnt, és a 15:9-es, sima győzelme, látott formája alapján kezdtük sajnálni, hogy Imre Géza és közüle csak egyikük kerülhet a legjobb nyolc közé. Két sztárunk ugyanis egy ágra került, így Bocek sikere után azt vártuk, hogy regnáló világbajnokunk ugyanazon pást következő csörtéjében legyőzi a kolumbiai Rodriguezt, és ezzel létrejön a magyar-magyar nyolcaddöntő. Létre is jött. 7:7-ig tudta tartani a lépést a dél-amerikai Gézával, aki ezt követően nem ismert kegyelmet. Sorra adta a tusokat, és végül kétség sem fért a győzelméhez, melyet még az első három percben abszolvált, ami azért ebben a fegyvernemben nem semmi dolog… Ezzel létrejött a Géza-Bocek álomcsata, amit, ugye, vegyes érzelmekkel fogadott mindenki, ám nézzük ennek a jó oldalát: már ekkor eldőlt, hogy lesz magyar a legjobb nyolc között… 

Mindeközben a másik páston Rédli András az aktuális Európa-bajnok francia Yannick Borellal mérkőzött. Rosszabbul nem is kezdődhetett a meccs. A francia óriás 4:0-ra elhúzott, ami Bandi stílusát ismerve nem kis különbségnek számított. Sajnos, a helyzet különösebben a folytatásban sem változott, a magyarnak csak átmenetileg sikerült közelebb kerülnie a nagyszerűen vívó Borelhoz, és végül 9:15-tel ért véget az asszó. 

Jöhetett a már említett magyar-magyar derbi. Két, évtizedek óta a világ élvonalában lévő versenyző, ugyanabból az egyesületből (Honvéd), ugyanazzal a mesterrel dolgozva (Dancsházy-Nagy Tamás), ugyanabból a riói olimpiai falubéli szobából érkezve. Egy célért, melyet csak egyikük érhet el. Hát, nem egy hálás szituáció. Tán kicsit váratlanul Bocek lépett fel támadólag, de bánhatta. Géza rendkívül higgadtan állta a rohamokat, már az asszó elején vezetésre tett szert, és ezt magabiztosan meg is őrizte az asszó végéig. 15:8-ra nyert, és ezzel ő jutott a legjobb nyolc közé. A következő körben, a magyar idő szerint éjszakai négyes döntőbe jutásért egy ugyancsak rendkívül rutinos klasszis, egy kétszeres egyéni világbajnok várt egyéni világbajnokunkra. Nevezetesen az észt Novoszjolov, aki másodjára éppen Budapesten, 2013-ban nyert vb-aranyat, és ugyancsak Budapesten, a 2015-ös GP-n aratta legutóbbi nagy győzelmét. Bíztunk abban, hogy kedvenc helyszíne lehet Magyarország, de kedvenc ellenfele nem lesz a magyar… 

szalmás géza öröm

 

Hát nem lett! Két harmadon keresztül fej fej mellett haladtak a felek. Három perc után 3:3-at, hat perc után 7:7-et mutatott az eredményjelző. A harmadikban aztán Géza nem viccelt… Iskolaszámba menő találatokkal növelte az előnyét, mintha az ellenfele nem egy 36 éves klasszis lenne az olimpiai negyeddöntőben, hanem egy 18 éves tehetség az edzőteremben. Persze, a szupersztárok éppen attól szupersztárok, hogy nem az edzőteremben vívnak így, hanem a legfontosabb versenyen. Így tett Géza is, és az utolsó etapot 8:2-re, az asszót pedig így 15:9-re nyerte, és a végén már egy örömkiáltás is kiszakadt belőle. 

Ezzel húsz évvel azt követően, hogy olimpiai újoncként, 1996-ban bronzérmet nyert, ismét bejutott a legjobb négy közé, ami elképesztő bravúr. Folytatás este 9-kor a világranglistaelső francia Grumier ellen. Tavaly a világbajnoki döntőben találkoztak egymással, akkor egy tussal Géza győzött. 

géza grumier együttes Géza-Grumier: egy, a nagyon sokat érő együttesek közül.

Most kettővel!

De milyen meccsen! A francia klasszis egyetlen másodpercig nem vezetett az asszó során. De mit nem vezetett? A két fél úgy jutott el a második harmad elején 9:6-ig, hogy Grumier egyetlenegy egylámpás tust sem adott! Géza szúrt három egylámpást, és esett további hat dublé. Végig a magyar kényszerítette rá az akaratát a világ egyik legjobbjára, ütés szúrásaiba csak beleszúrni tudott Grumier. 9:6 után egy kicsit megijedtünk, ekkor megtört a jég, és egymás után három tust szúrt a francia. Ám csak mi ijedtünk meg. Egy együttes után megint Gézu adott két egylámpás tust (12:10), és ettől kezdve nem volt mese. A magyar küldöttség 41 esztendős korelnöke rendkívül taktikusan nyomta előre az akciókat, és szúrt egymás után további három együttest a láthatóan meglepett franciával szemben, és már mehettek is kezet fogni… Döbbenetes asszó volt, ami ráadásul olimpiai döntőt ért!

Jöhetett az olimpiai döntő, és egy egészen különleges mérkőzés. Ami majdnem végig nagyszerúen alakult… Géza a nála pontosan fele annyi idős ellenfelével szemben szinte végig irányította az asszót. Nem tudta őt meglepni a villámgyors ázsiai, két-három tusos előnyünk volt, amit aztán a második harmad közepén, 9:9-nél egyenéített ki Park. Csakhogy ekkor Géza pillanatai jöttek. Sorra vitte be a magyar a szebbnél szebb találatokat, és 14:10-re elhúzott. Párbajtőrben, férfi párbajtőrben, egy rutinos, remek formában lévő klasszis egy tusra került az aranytól… Ne hosszabbítsuk, öt tust adott utána a korai. 15:14-re fordtott, és az ezüst csakis, de csakis azért szomorú egy kicsit, mert így alakult ez a bizonyos asszó…

szalmás géza szomorú Ezüstérmes bánat.

Mert egyébként ez az ezüstérem, húsz esztendővel az atlantai bronz után, 41 évesen egyenesen csodálatos. Őszintén reméljük, hogy Géza holnap ugyanígy gondolkodik, mi már ma is így véljük! Szívből gratulálunk, Géza!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni. 

A legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Alshatti (kuvaiti) 14:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Imre-Rodriguez (kolumbiai) 15:8, Boczkó-Bouzaid (szenegáli) 15:9, Rédli-Borel (francia) 9:15.

Nyolcaddöntő: Imre-Boczkó 15:8.

Negyeddöntő: Imre-Novoszjolov (észt) 15:9.

Elődöntő: Imre-Grumier (francia) 15:13.

Döntő: Imre-Park Sangyoung (koreai) 14:15.

Végeredmény: 1. Park Sangyoung (koreai), 2. Imre Géza (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, szövetségi kapitány: Udvarhelyi Gábor), 3. Grumier (francia), 4. Steffen (svájci), …13. Boczkó Gábor, …28. Rédli András.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események