Játék a nevekkel – avagy a lehetséges riói ellenfelek (2. rész)

júl 12, 2016 | Archív

A hét végén véglegessé vált a riói olimpiai vívóversenyeinek mezőnye. A július 10-i határidőre természetesen valamennyi érintett nemzeti szövetség leadta név szerinti nevezését.

A hét végén véglegessé vált a riói olimpiai vívóversenyeinek mezőnye. A július 10-i határidőre természetesen valamennyi érintett nemzeti szövetség leadta név szerinti nevezését. Mivel a szabályok alapján csapatban sorsolás nélkül, egyéniben pedig párcserés sorsolással állapítják meg a direkt kieséses táblát, így lehet tippelgetni: kivel, kikkel kerülnek össze majd a mieink. Három részes sorozatunk második felvonásában a férfi és női kardot vesszük górcső alá.

A múlt kötelez. A közelmúlt és a távolabbi egyaránt. Elvégre, ha olimpiai kardverseny esélylatolgatása folyik, akkor a közvélemény azonnal éremre, mi több aranyéremre gondol. Persze, a “szakmán belülieknek”, de még az ahhoz közelieknek is pontosan tisztába kell lenniük azzal, hogy ez manapság már közel sem ilyen egyszerű, ugyanakkor az “édes teher” ott van az utódok nyakán. Elvégre nem elég, hogy 1904 és 1964 között minden olimpián, ahol indultunk, magyar aranyérem született férfi kard egyéniben – Szilágyi Áron londoni címvédőként lép majd pástra a riói Carioca 3 Arénában augusztus tizedikén. Ráadásul ő lesz olimpiai küldöttségünk zászlóvivője a megnyitó ünnepségen. És a megtisztelő feladatra történetesen a MOB főtitkára, Szabó Bence kérte fel, aki Áron előtt, 1992-ben, Barcelonában nyert egyéni aranyérmet ebben a versenyszámban. Szóval, magason a léc…

Ezek után tekintsük át Áron útját és esélyeit az augusztus tizedikei egyéni viadal előtt! (Mint ismeretes, férfi kardcsapatban ezúttal nem rendeznek versenyt Rio de Janeiró-ban.) Huszonhat esztendős klasszisunk, akit közel egy éve Decsi András készít fel a versenyekre, a világranglista harmadik helyéről kezdi a versenyt. Az talán ebben a kiegyensúlyozott mezőnyben is kijelenthető, hogy a 16 közé jutás nem okozhat neki akadályt. Mi több, az is tény, hogy a nyolcaddöntőben sem várhat világverő ellen Áronra. Ennek ellenére itt már óvatosabbnak kell lennünk! A lehetséges riválisok között ugyanis ott van az az iráni Abedini, aki ebben a szezonban kétszer legyőzte Áront 15 tusos asszóban. Miként jöhet a fehérorosz Buikevich is, aki nyolc éve egyéni Európa-bajnokságot nyert. Azóta ingadozó a formája, ám szezononként kifog egy-egy olyan napot, amikor alig lehet őt megvágni. Reméljük, nem Rióra esik ez a bizonyos nap… 

carioca bent A már többször emlegetett riói helyszín, a Carioca 3 – ezúttal belülről, a ‘vívó díszlettel”

Lássuk tehát Áront képzeletbeli tekintetünkkel az olimpiai negyeddöntőben! Tény, a fegyvernem legnagyobb neveit ekkor is elkerülné bajnokunk. Köszönhető ez, persze, világranglistás helyezésének, de tény: a két orosz világbajnok, Jakimenko és Kovaljev, az olimpiai és világbajnok olasz Montano, a két koreai klasszis Gu és Kim, valamint a tavalyi Európa-bajnok német Hartung még ekkor sem következhet… Nagynevű ellenfél azonban így is jócskán akadhat, elég például a 2013-as egyéni Eb-aranyérmes román Dolniceanura, vagy éppen a londoni fináléban vesztesként levonuló olasz Occhiuzzira gondolni. Érdekesség, hogy vele a négy évvel ezelőtti, olimpiai egyéni döntő óta egyéni versenyen nem is került szembe Áron… 

Ennyit Áron ágáról, mivel ennél előrébb természetesen semmiképpen sem merészkednénk, ugyanakkor őszintén bízunk abban, hogy magyar idő szerint tizenegyedikén ér véget számunkra a verseny, elvégre az elődöntők majd éjjel fél egykor kezdődnek mifelénk, a döntőről nem is beszélve… Talán még egyetlen mondat bajnokunkról: Szilágyi Áron a szezon során volt második, volt harmadik, de a tavalyi Eb óta nem nyert nagy nemzetközi versenyt. Egyértelmű, a formát Rióra hegyezi…

áron vív Szilágyi Áron (jobbra) a csapatvilágbajnoki döntőben már vívott a riói pódiumon. Erre legközelebb az olimpia négyes döntőjében lehet lehetősége…

És most essék szó a másik magyar férfi kardozóról, Decsi Tamásról is! Korábbi egyéni világbajnoki bronzérmesünk nagy küzdelmek árán jutott ki Rióba, és mitagadás, nem lesz egyszerű dolga. Világranglistás helyének köszönhetően már a 16 közé jutásért klasszis ellenféllel kerül szembe. Egyik verzió a tavalyi Eb-aranyérmes német Hartung, a másik a 2014-es egyéni világbajnok orosz Kovaljov. Lehet választani. Sokkal könnyebb dolga a nyolcaddöntőben sem lenne Tominak. Az első bravúrt máris követhetné a második, itt ugyanis valószínűleg az olimpiai és világbajnok olasz Montano, vagy a tavalyi egyéni vb-ezüstérmes amerikai Homer lehetne a rivális. Ha pedig merünk nagyot álmodni – és Tomi képességeit ismerve miért ne mernénk… – akkor a negyeddöntőben jöhetne a világ jelenlegi egyes számú kardozója, az orosz Jakimenko, vagy a kettes számú sztár, a koreai Kim Hyung Hwan. 

Nagyjából ennyit a férfi kard esélylatolgatásáról, további részletek ezzel kapcsolatosan csak az augusztus negyedikei sorsolás után derülnek majd ki. Nézzük azonban a női versenyt, ahol – bármilyen meglepő, vagy talán nem is annyira az… – az elmúlt esztendő legeredményesebb magyar kardozóját, vívó küldöttségünk legfiatalabbját, a huszonegy esztendős Márton Annát találjuk az indulók mezőnyében! Tavalyi világbajnoki bronz- és újdonsült Európa-bajnoki ezüstérmesünk nagyszerű szezonját követően a világranglista negyedik helyére jött fel. Sorsolását látva sok okosat nem mondhatunk, talán a “lehet eső, lehet sár” közhely juthat az ember eszébe. 

panka érem Márton Panka az Európa-bajnokságon – éremmel a nyakában. Négy hét múlva de jó lenne hasonlóképpen látni őt.

Rendkívül sok múlik ugyanis a már említett, augusztus 4-i pontos párosításon. Korántsem minegy ugyanis, hogy Panka milyen ágra kerül. Optimális esetben bejuthat úgy a négyes döntőbe Gárdos Gábor tanítványa, hogy az útja a venezuelai Benitezen, a koreai Seón, és a tunéziai Besbesen vezet keresztül. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy kezdésnek jön a kellemetlen lengyel Kozaczuk, majd a kazani világbajnoki érmes (egyben Panka akkori legyőzője) orosz Djacsenko, utána meg, mondjuk, még egy orosz, Jegorjan. Úgyhogy ezúttal hagyjuk a tippeket! Bízzunk abban, hogy Márton Anna azt a kiegyensúlyozott, jó formáját hozza, melyet január óta látunk tőle. És akkor nem kell tartanunk a fenti listán szereplők közül senkitől. Tartsanak ők Pankától!

A szezon eredményeit és a világranglistát nézve ugyanakkor nagy meglepetésnek számítana, ha nem jutna a legjobb négy közé a “három nagyasszony”. A szülése után világ- és Európa-bajnoki aranyéremmel visszatérő orosz Velikaja, a kétszeres egyéni világbajnok ukrán Harlan és a kétszeres egyéni olimpiai, és kétszeres egyéni világbajnok amerikai Zagunis kiemelkedik a mezőnyből. Csodaszép lenne, ha felnőne melléjük a legújabb trónkövetelő…

Hajrá, magyarok! Hajrá, magyar vívás! 

(Sorozatunk befejező részében női tőrözőink és Szász Emese riói útját tekintjük át!) 

Férfi kard egyéni, augusztus 10. A 16 közé jutásért: Szilágyi (3.)-Amer (egyiptomi)/Ayala (mexikói), Decsi (25.)-Hartung (német) vagy Kovaljov (orosz).

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Abedini (iráni)/Buikevich (fehérérosz)/Jagodka (ukrán)/Polossifakis (kanadai), Decsi-Homer (amerikai)/Montano (olasz)

Negyeddöntő: Szilágyi-Dolniceanu (román)/Anstett (francia)/Dershwitz (amerikai)/Occhiuzzi (olasz), Decsi-Jakimenko (orosz)/Kim (koreai)

Női kard egyéni, augusztus 8. A 16 közé jutásért: Márton (4.)-Kozaczuk (lengyel)/Benitez Romero (venezuelai).

Nyolcaddöntő: Márton-Hwang (koreai)/Seo (koreai)/Brunet (francia)/Djacsenko (orosz).

Negyeddöntő: Márton-Jegorjan (orosz)/Shen (kínai)/Besbes (tunéziai)/Vujuka (görög).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM