Kamuti Jenő 80 éves!

szept 17, 2017 | Archív

80. születésnapját ünnepli Kamuti Jenő, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrözőnk, kimagasló sportdiplomatánk. Ez úton is kívánunk nagyon boldog születésnapot, és jó egészséget!

Mondják, Kamuti Jenő az örök második! Tisztelettel szeretnénk ezt ez úton is cáfolni. Kamuti Jenő kétséget kizárólag a magyar és a nemzetközi vívósport, a magyar és a nemzetközi sportdiplomácia egyik legnagyobb, kiemelkedő alakja. Tény, kétszeres egyéni olimpiai ezüstérmes – na ennél nagyobb tragédia ne történjék magyar férfi tőrözővel. Az is igaz, hogy egyszer egyetlen vokssal maradt le a nemzetközi szövetség elnöki posztjáról. Ennek ellenére, mindezek után is nagyszerű kapcsolatot ápolt a regnáló prezidenttel (ki mondhat el magáról ilyesmit, mondjuk, a politika világából…), majd az európai szövetség első emberévé választották. És itt gyakorlatilag véget is érnek az úgynevezett “kudarcok”.

Kamuti Jenő vitathatatlanul vívósportunk példaképe, olyan hármas sikersztorit tud felmutatni, melyhez fogható nemigen akad. Vívóként a két ötkarikás ezüstről már beszéltünk. Mellette oroszlánrésze van abban, hogy Magyarország férfi tőrcsapata 1957-ben – éppen hatvan esztendeje… – először és egyelőre utoljára világbajnok lett. Öt olimpián indult, számos egyéni vb ezüst- és bronzéremmel rendelkezik, 1973-ban a világ legjobb férfi tőrözőjének választották. Még egy “apróság”, négy egymást követő Universiadén nyert egyéni aranyérmet, ilyet sem mondhat el sportágunkban senki sem magáról… Idén a Nemzet Sportolói közé választottak, tagja a sportág Halhatatlanok Klubjának. 

A második, még hosszabban futó szál a sportdiplomáciáé, melyet részben már érintettünk. De csak részben. Sportpályafutása végén Fair Play életműdíjat kapott, és ez azóta is végigkíséri életét. Nem csak azért, mert makulátlan úriember… Ötször választották – legutóbb tavaly – a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökévé. Negyvenöt éve a FIE orvosi bizottságának tagja, ezen pozícióit továbbra is gyakorolja. Közel egy évtizedig vezette elnökként a Magyar Vívó Szövetséget, jelenleg általános alelnökként segíti sportágunkat. Főtitkárként egyaránt dolgozott a MOB-ban  és a FIE-ben. Szakmai és civil kitüntetései pedig hovatovább megszámlálhatatlanok…

Miközben fenti, 99,9 százalékunknak elérhetetlen magasságokat két fronton is teljesítette, korántsem elégedett meg ennyivel. Sportpályafutása mellett elvégezte az orvosegyetemet, majd végigjárta szakmája szamárlétráját. Segédorvosként kezdte, és kórház igazgatóként ment nyugdíjba. Mindezt egy munkahelyen, a MÁV Kórházban. 

A Kamuti Jenőt méltató, tényszerű felsorolás ennél rövidebben nem érhetett véget. Mégis, helyet kell hagynunk annak is, hogy nála színesebb, szellemesebb, műveltebb, nagyvonalúbb és segítőkészebb úriembert nemigen találunk. Négy nyelven beszél nagyszerűen, és a mai napig nincs olyan kérés, melyet ne próbálna meg teljesíteni. Vívósportunkból több százan tudnának mesélni arról, hogy a legkényesebb szituációkban, egészségünk romlásakor fordultak hozzá, és ő sosem utasított el senkit ezen a téren sem – mindezt a lehető legdiszkrétebben kezelve. Jelenleg is sportágunk nagykövetének számít, ott van mindig és mindenhol, az olimpián és a világbajnokságon át, az elnökségi üléseken keresztül a veterán versenyekig. Vitalitása ugyanúgy utolérhetetlen, mint kimagasló életpályája. És miközben nemzetközi sportdiplomata, sosem felejtette, sosem felejti el, hogy magyar. Vívóinkat, sportolóinkat mindig, imnden körülmények között segítette, segíti. Na, természetesen a Fair Play keretein belül…

Egy csodálatos egyéniség, csodálatos karrierjének, csodálatos évfordulójához érkeztünk. Hihetetlen, de Kamuti Jenő nyolcvan esztendős. Boldog születésnapot kívánunk!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.