Két nagyszerű siker nyomában

máj 8, 2015 | Archív

Az első olimpiai kvalifikációs, hatfegyvernemes Világkupa-hétvégén két, kimagasló magyar siker született. A madridi férfi kardcsapatversenyen aranyérmes lett a válogatottunk, míg a

Az első olimpiai kvalifikációs, hatfegyvernemes Világkupa-hétvégén két, kimagasló magyar siker született. A madridi férfi kardcsapatversenyen aranyérmes lett a válogatottunk, míg a párizsi férfi párbajtőr Vk-n Boczkó Gábor végzett a második helyen. A főszereplőkkel beszélgettünk.

Apró szusszanásnyi szünet ezen a hétvégén, majd három, egymást követő víkenden, utána pedig egy héten keresztül minden nap lesz miért szurkolnunk – méghozzá nagyon. Jövő pénteken a tőrözők sanghaji versenyével kezdődik a GP-sorozat, melyet Rióban a párbajtőrözők folytatnak, és Moszkvában a kardozók fejeznek be a hónap végén. Hogy aztán szűk négy hét múlva, június 5-től kezdődjék a montreaux-i olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság, amely 11-én ér véget. Most viszont, még utoljára a felnőtteknek azabad a hétvége, úgyhogy jut idő feleleveníteni az előző napok két, legszebb magyar sikerét. 

 
 
Madridban a férfi kardozók két esztendő után állhattak ismét Vk-versenyen a dobogó legmagasabb fokára. Akkor Moszkvában nyertek Szilágyi Áronék, a házigazdákat legyőzve a fináléban. Most pedig előbb az olimpiai bajnok koreaiakat, majd a világbajnok németeket, végül a döntőben az olaszokat verte meg a Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kvartett. A nem akármilyen bravúrról Somlai Béla, a válogatott vezetőedzője mesélt. 
 
“Bizony, két év nagy idő, és az, hogy legutóbb akkor nyertünk, pontosan jelzi, hogy mennyire meg kell becsülni az efféle sikert. A kicsit frusztrált egyéni verseny után csapatban jóval higgadtabban, lazábban, igazán magas színvonalú vívást bemutatva nyertünk. Pedig nem akármilyen ágon kellett végigmennünk. A sztárcsapatok előtt ráadásul azzal a Fehérorszárszággal kezdtünk, amely legutóbb legyőzött bennünket. Most viszont mi voltunk jobbak. Korea ellen a csapatban rendre jól teljesítő Decsi Tomi remekelt, 35:40-ről pedig Áron fantasztikus teljesítményt produkálva győzte le a világranglistát vezető Gu Bon Gilt. Olimpiai bajnokunk ezt követően is igazi vezéregyénisége volt a csapatnak, de mindenki, Szatmári Andris és Iliász Nikó szintén sokat tett a sikerhez. Most kicsit fújhatunk, de rendkívül fontos időszak következik, két hónapon belül Grand Prix, Európa-bajnokság, Európai Játékok, majd világbajnokság. Ez a madridi siker mindenkinek erőt adhat a hasonlóan sikeres folytatáshoz.”
 
Párizsban ugyanekkor minden idők legnagyobb indulólétszámú Világkupa-versenyét rendezték, és a 316 induló közül Boczkó Gábor a kimagasló második helyezést szerezte meg. A Honvéd 38 esztendős világbajnoka ugyancsak két év után állhatott ismét dobogóra, akkor a vancouveri Grand Prix-n végzett a harmadik helyen. És egy meglepő összehasonlítással kezdte rövid beszélgetésünket. 
 
 

“Éppen a napokban olvastam Kulcsár Győző könyvében, hogy pályafutása vége felé megnyert egy 300 indulós párizsi Monal Kupát, és arra gondoltam, hogy engem ez a veszély most nem fenyeget… Aztán majdnem. Hogy miért pont most jött össze két év, annyi sérülés és probléma után a jó eredmény? Talán a koncentrációm és az erőállapotom most lett újra tökéletes. A tudásomban eddig is bíztam, nem vívnék, ha nem érezném azt, hogy továbbra is bárkit legyőzhetek. Nagyon nehéz hat-hat asszóra – ennyit vívtam két nap alatt – tökéletesen odakoncentrálni, ha közben kétszer tizenkét órát töltesz a vívóteremben. Nekem most az a taktikám, hogy nem nézek vívást, csak a saját asszóimra figyelek, aztán teljesen visszavonulok. Most még azt is megcsináltam, hogy a 32-es és a 16-os tábla között visszamentem másfél órára a hotelbe. Kellett az is, hogy a csoportmeccseken veretlen maradjak, ehhez az öt tusokban megintcsak százszázalékos koncentráció szükséges.  A direkt táblán a vb-bronzérmes koreai Jung, és a francia világbajnok Lucenay elleni győzelmem volt a legértékesebb, utóbbi ráadás egy perce igazán kivételesre sikerült. Az utolsó fél percben kétszer is vezetett a francia, ráadásul kedvezményezett volt, tehát nekem a döntetlen sem volt elég. Sikerült fordítanom. Azt sajnálom, hogy éppen a csapatversenyre fáradtam el fejben egy kicsit, de talán ez három nap folyamatos vívás után valamelyest érthető. Most jöhet a riói Grand Prix, aztán közvetlenül utána a tatai edőtáborozás, majd az Európa-bajnokság. Meg fogjuk mutatni, hogy ott a helyünk Rióban – mármint az olimpián!” 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM