Márton Panka ezüstérmes, Garam Nóri nyolcadik az Eb-nyitónapján!

jún 20, 2016 | Archív

Nagyszerűen kezdődött magyar szempontból a lengyelországi Torunban az Európa-bajnokság. A nyitónapon riói olimpikonunk, Márton Anna kimagasló vívással nyert ezüstérmet. A döntőig

Nagyszerűen kezdődött magyar szempontból a lengyelországi Torunban az Európa-bajnokság. A nyitónapon riói olimpikonunk, Márton Anna kimagasló vívással nyert ezüstérmet. A döntőig mindenkit leiskolázott, az első helyért a világbajnok orosz Velikajától szenvedett vereséget. Gárdos Gábor másik tanítványa, Garam Nóra élete legjobb eredményét érte el nyolcadik helyével. Pankának, Nórinak és a Mestereknek egyaránt gratulálunk! 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Megkezdődőtt. Mármint a riói olimpiai előtti utolsó jelentős vívóverseny, ami ráadásul, történetesen egy Európa-bajnokság… A magyar válogatott természetesen legerősebb felállításában és teljes létszámmal érkezett a lengyelországi, közelebbről toruni rendezvényre, melyen a vasárnapi, “nulladik napra” is jutott fontos esemény. A néhány hónappal ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt cseh elnök, Frantisek Janda utódját választotta meg az európai tagszövetség, közte a magyar, melyet Csampa Zsolt elnök képviselt. A posztért végül ketten vetélkedtek, és mit ád isten, orosz győzelem született… A szavazáson Stanislas Pozdnyakov 27:17-re nyert francia riválisa, Catherine Defoligny ellenében. Az eredmény csöppet sem meglepetés, ugyanakkor megosztja a sportág közvéleményét. Egyfelől Pozdnyakov tökéletes választás. Négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok kardvívó extraklasszis, 42 esztendős, jó megjelenésű, angolul beszél, a sportág kimagasló alakja. Másfelől orosz. Ami egyáltalán nem lenne baj, csak sportágunk sportdiplomáciájában így már elképesztő az orosz dominancia, a nemzetközi, az európai, de még a pán-amerikai szövetség elnöke is az. (Utóbbi útlevele alapján egyébként mexikói…). Ennek megfelelően alakulnak, alakulhatnak a helyek a sportág további vezető testületeiben is, és éppen más küzdősportágak, többek között a birkózás és a boksz példája bizonyította, hogy ez sokszor nem vezet jóra. Bízzunk azonban abban, hogy a vívás az intelligensek sportja, és természetesen adjuk meg az esélyt arra, hogy Stanislas Pozdnyakov olyan sikeres, elegáns és tisztességes elnök lesz, mint amilyen vívó volt…

European Fencing Championships TORUN 2016 Foto: TRIFILETTI / BIZZI A toruni helyszínről csak jókat lehet mondani.

És akkor Torun, amely igencsak kitett magáért. A Varsó és Gdansk között nagyjából fél úton fekvő, 200 ezres vajdasági székhely belvárosa egyébként is egy ékszerdoboz, de ez természetesen független az Európa-bajnokságtól. Az viszont már nem az, hogy a város telistele van az Eb plakátjaival, a versenyeknek otthont adó Arena pedig egyenesen pazar helyszínnek tekinthető. Elegánsan, tágasan rendezték be a színes pástokat, akadnak bemelegítő termek, bőven elegendő a pástszám, és a döntő “díszlete” is minden igényt kielégítő. Pontosabban a legfontosabb díszlet, a magyar szereplő még hiányzott a rajt előtt az emelt pástról, de reméltük, ezen is minél hamarabb segítünk…

dósa joppich Dósa Dani ha térdre nem is ereszkedett, de nem tudta legyőzni a négyszeres egyéni világbajnok német Joppichot.

Akár már az első napon, amikor a férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyét rendezték. Nos, közel sem az urakra gondoltunk az előző mondatban, de azért reméltük, hogy fiatal csapatunk megvillantja majd oroszlánkarmait. Fogalmazzunk úgy, villantgatta a kicsike oroszlánkarmocskákat… Dósa Daninak és Németh Andrásnak nem jelentett problémát a csoportból történő továbbjutás, sőt mindkettejüknek akadt kifejezetten értékes győzelme is. Előbbi a francia Lefort-t, utóbbi a címvédő brit Davist verte a körben. Nem sok hiányzott Mátyás Bálint továbbjutásához sem, de ő végül 1 győzelemmel búcsúzott, hasonlóan Balogh Boldizsárhoz

A direkt kieséses tábla első körében Dani és Andris is magabiztos győzelmet aratott fehérorosz, illetve holland ellenfelével szemben, érvényesítve az esélyeket (15:9, 15:6). A 32 között azonban éppen borítaniuk kellett volna azt a bizonyos papírformát, és bizony erre nem sok volt esélyük. Danit a négyszeres egyéni világbajnok, Rióra készülő német Joppich győzte le15:8-ra, Andrást pedig a klasszis német honfitársa, a későbbi érmes Sanita verte még magabiztosabban (15:5). Ezzel a mieink búcsúztak is a versenytől, bizony, akad még élesítenivaló azokon a bizonyos oroszlánkarmokon… 

Női kardban azonban reális eséllyel pályázhattunk a helyezésre, természetesen elsősorban riói olimpikonunk, Márton Anna révén. A világranglista alapján készülő európai rangsor harmadik helyéről kezdte a napot 21 esztendős klasszisunk, és valamennyit mégiscsak érhet ez a némelyek szerint nem sokat jelentő rangsor, elvégre Panka éppen holtversenyben a harmadik indexszel, veretlenül zárta a csoportkört… Ugyancsak sikerült a továbblépés a többieknek is, Garam Nóra, László Luca és a junior korú Záhonyi Petra egyaránt folytathatta a versenyt. A 32 közé kerülésért utóbbi kettőnek kellett pástra lépnie, és mindkét magyar vonatkozású asszó 15:8-cal ért véget. Igaz, azzal az “apró” különbséggel, hogy Petra győzött, Luca pedig vereséget szenvedett. 

garam nóri vív Garam Nóri útban élete legjobb eredménye felé, ezúttal a német Limbach bánja.

A 16 közé jutásért garantált volt a magyar siker, elvégre a következő körben Panka és Petra összetalálkozott. Győzött a rutin és az évek, 21 éves olimpikonunk legyőzte a napokban érettségiző csapattársát (15:8). Garam Nóri asszója közben már korántsem üldögéltünk bamba félmosollyal hátradőlve, a német Limbach ellen bőven akadt ok az izgalomra… Pláne akkor, amikor a doktornő (Nóri tavaly diplomázott az orvosegyetemen) ellen 12:6-ról kiegyenlített az ellenfél. Gárdos Gábor másik tanítványa azonban végzettségének megfelelően megtalálta a megfelelő orvosságot, és a hajrában egy szép parád riposzttal 15:13-ra lezárta az asszót. 

garam nóri Doktor Garam.

A nyolcaddöntőben egyszerre és egymás mellett vívtak a klub- és szobatársak. Panka az azeri Mikinával került szembe, Nóri pedig az ukrán Voroninával. Előbbitől vártuk a győzelmet, és ezúttal sem kellett csalódnunk benne, hihetetlen magabiztos vívással újabb 15:8-as győzelmet aratott, és ezzel sorozatban a hatodik világranglistás versenyén jutott a legjobb nyolc közé! A “szomszédban” pedig Nóri remekelt, és szoros asszóban, nagy küzdelemben, 13:13 után két nagyszerű támadást végrehajtva 15:13-ra győzött, és a nyolc közé jutással pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el 25 esztendősen, gratulálunk, csak így tovább!

panka kitör Márton Panka oktatófilmbe illő vívással jutott az Eb négyes döntőjébe. (Fotók: Kreiss Gábor)

És még nem volt vége! Nóri ugyanis a negyeddöntőben a világranglistát toronymagasan vezető, világbajnok orosz Velikaját is alaposan megizzasztotta. A favorit igencsak megszenvedett, végül 15:13-ra nyert, de bátran kijelenthető, nagyszerű napot zárt a nyolcadik helyen végző magyar. Ráadásul addigra már a hűséges barátnő Európa-bajnoki érmesként gratulálhatott neki. Márton Panka ugyanis olyan második félidőt nyújtva verte rommá a világranglista közvetlen élmezőnyéhez tartozó orosz Jegorjant 8:7 után 15:9-re, hogy még a mindig szigorú és kritikus Pézsa Tibor vezetőedző is csettinthetett valahol Kismaroson. Mint ahogy ezt tehette a Pbt. is, amely a verseny lebonyolítójaként rendezőként is tökéletes napot zárt, és szponzoráltját, Márton Annát is ünnepelhette.

Nem sokkal este nyolc előtt kezdődött az elhúzódó versenynapon Panka elődöntője a francia Lembach ellenében. Nos, minden haladt az aznapi tökéletes forgatókönyv szerint. Az MTK versenyzője úgy verte a franciák egyik legjobbját, mintha a hazai válogató versenyen gyakorolná a mester által kért akciókat. 15:7 lett a vége, így a magyar klasszis úgy jutott el az Európa-bajnokság döntőjébe, hogy négy direkt kieséses asszójában senki sem jött ki a maccsból, azaz senki sem érte el vele szemben a 10 találatot. Következett az aranycsata, a Nórit legyőző világbajnok, világranglista egyes Velikaja ellenében, és pontosan tudtuk, hogy ez lesz a legnehezebb ütközet. Az is lett. Panka remekül kezdett, 3:0-ra elhúzott, de a folytatásban az orosz klasszishoz méltóan átvette az irányítást, és szép versenyzőssel 15:10-re nyert, és ezzel Európa-bajnok lett. 

Márton Panka pedig ezüstérmes, ismét bebizonyította, hogy 21 esztendősen a világ közvetlen élmezőnyébe tartozik, a döntőig klasszisteljesítményt nyújtott, és ott is remekült helytállt a világ legjobbjával szemben. A világ jelenlegi legjobbjával szemben…

Eredmények. Európa-bajnokság, Torun.

Férfi tőr egyéni, 66 induló. A csoportmérkőzéseken: Dósa Dániel 3 győzelem/2 vereség, Németh András 3/3 (továbbjutottak), Mátyás Bálint 1/4, Balogh Boldizsár 1/5 (kiestek).

A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Tsevan (fehérorosz) 15:9, Németh-Borst (holland) 15:6.

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Joppich (német) 8:15, Németh-Sanita (német) 5:15.

Végeredmény: 1. Szafin (orosz), 2. Le Pechoux (francia), 3. Avola (olasz) és Sanita (német), …24. Dósa Dániel, …30. Németh András, …53. Mátyás Bálint, …59. Balogh Boldizsár.

Női kard egyéni, 47 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna 6 győzelem/0 vereség, Garam Nóra 3/3, Záhonyi Petra 2/3, László Luca 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Záhonyi-Perez Cuenca (spanyol) 15:8, László-Guntura (görög) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Záhonyi 15:8, Garam-Limbach (német) 15:13.

Nyolcaddöntő: Márton-Mikina (azeri) 15:8, Garam-Voronina (ukrán) 15:13.

Negyeddöntő: Márton-Jegorjan (orosz) 15:9, Garam-Velikaja (orosz) 13:15.

Elődöntő: Márton-Lembach (francia) 15:7.

Döntő: Márton-Velikaja (orosz) 10:15.

Végeredmény: 1. Velikaja (orosz), 2. Márton Anna (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Pézsa Tibor), 3. Harlan (ukrán) és Lembach (francia), …8. Garam Nóra (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Pézsa Tibor), …29. Záhonyi Petra, …35. László Luca.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események