Ötödik a csapat – jelenleg riói helyen a férfi párbajtőrözők!

jan 23, 2016 | Archív

Ötödik helyen végzett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi csapat Világkupaversenyen, ami a további

Ötödik helyen végzett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi csapat Világkupaversenyen, ami a további eredményeknek köszönhetően azt jelenti, hogy a mieink jelenleg olimpiai kijutó helyen állnak. Végső döntés három hét múlva, Vancouverben. HAJRÁ, MAGYAROK!

Tekintsük át körről körre, mi történt Heidenheimben, a riói olimpia utolsó előtti kvalifikációs Világkupa-versenyén, ami összességében jól sikerült!

1. kör, a legjobb 16 közé jutásért: mi reggel 9-kor kezdtünk a svédekkel szemben. A 72-es müncheni olimpián ez aranycsatának számított, csakhogy akkor Kulcsárék ellen Edlingék álltak föl. A kései utódok terén viszont mi hál’istennek sokkal jobban állunk. Bocekék 39:27-es győzelmére tán nem is érdemes több szót vesztegetni, annál inkább a riválisokéra… Az utolsó olimpiai helyért jelen pillanatban legnagyobb riválisunknak számító németek ugyanis “hazai pályán”, 39:35-ös vezetésről kikaptak a braziloktól hosszabbításban, 44:43-ra! A szemünkben újkori Pelévé magasodó dél-amerikaiak sikerét azonban árnyalta az, hogy ez az említett riói utolsó pozíció csak akkor járhat nekünk, ha afrikai csapat nincs a világranglista első 16 helyezettje között. Egyiptom viszont ugyancsak nagy meglepetésre 34:33-ra legyőzte az Egyesült Államokat. Fránya jenkik.

2. kör, nyolcaddöntő: na de foglalkozzunk magunkkal! Elvégre az első igazi derbink következett azzal a Venezuelával, amely az olimpiai ranglistán a verseny előtt közvetlenül mögöttünk állt! És mögöttünk is maradt! Egy izgalmas, taktikus meccsen nyertek a mieink. És a végeredmény ugyan 33:24 lett, de csak az utolsó másodpercekben lehetett megnyugodni. Két passzív után Géza 4:2-re kikapott, aztán Bocek egyenlített, de Bandi kettővel vesztett, így az utolsó kör előtt 12:10-re a venezuelaiak vezettek. Ekkor azonban a csapatversenyre rápihenő Imre Géza “világbajnokit” vívott, 10:5-re nyert, 20:17 ide! Tekintély és bizalom is van a világon – ez a következő asszóban derült ki. Tekintély, mert a három tusnyi különbség ellenére a nyolcadik asszóban a “kis” Limardo – az egyéni olimpiai bajnok öccse – nem mert nekimenni Boczkó Gábornak. Bizalom, mert Bocek hitt a befejező ember Rédli András erejében, nevezetesen abban, hogy képes lesz megőrizni ezt az előnyt, tehát senki sem kockáztatott – passzív. Rédli András pedig rászolgált a bizalomra, magabiztos vívással, simán hozta a meccset, 8 közé jutottunk! A többiekről távirati stílusban: mindenhol érvényesült a papírforma, a már említett egyiptomiaiak is kikaptak Koreától. Ez jó, de többet az ázsiaiaknek sem szorítunk – na de ennek okáról majd lentebb…

ffi pbtcsapat jó Jelenleg riói kvótát érő helyen áll férfi párbajtőrcsapatunk.

3. kör, negyeddöntő: Magyaroszág-Ukrajna. Nem sikerült. Pedig olyan, de olyan jól kezdődött. Az első kör után három tussal vezettünk, méghozzá úgy, hogy Rédli Andris 3:0-ra hozta az első asszóját, Géza és Bocek pedig tartotta az előnyt. A második kör azonban az ukránoké volt, méghozzá alaposan. A világklasszis Nyikisin vezérletével négytusos előnyre tett szert ekkor az ellenfél. Az utolsó körben Géza megfelezte, majd Bocek tovább felezte az ukránok előnyét, ami a matematika jelen állása alapján azt jelentette, hogy Bandi egytusos hátránynál állt fel Nyikisinnel szemben. Csakhogy az egész hétvégén remeklő ukránnal nem bírtunk, a fordítás már nem jött össze, 45:40-re kikaptunk. A többi pást összefoglalója: van egy jó és egy rossz hírünk… A koreaiakat nagy csatában legyőzték az olaszok. Ez a jó. Hogy miért? A koreaiaknak nem szabad négy közé kerülniük a világranglistán. Ebben az esetben ugyanis nem alanyi jogon – ez jár a legjobb négynek -, hanem “legjobb ázsiai csapatként” kvalifikálják magukat az olimpiára. És ettől kezdve akár elénk is kerülhetnek, nem osztanak, nem szoroznak. A rossz hír: Egyiptom meglepően(?) könnyen legyőzi kazakokat, azaz lép egy újabbat afelé, hogy 16-ba érjen a világranglistán. És hogy ez miért fontos? Már említettük, hogy kontinensnek járó olimpiai kvóta csak abban az esetben jár, ha az adott ország 16-ban van a világranglistán. Egyiptom jelenleg nincs ott, de közel jár hozzá, köszönhetően Afrika-bajnoki címének… Márpedig ha nem lesz ott, akkor helyét az a válogatott foglalja el, akinek még nincs kvótája, és a legelőkelőbb helyen áll a világranglistán. És ezek lennénk mi. Ugye, milyen egyszerű…?

A befejezés, a helyosztók: legyőzzük Koreát az 5-8. helyért, méghozzá végig vezetve, tükörsimán. Az első kör után 15:5 ide, és ezt az előnyt gyakorlatilag tartjuk is a meccs legvégéig- 45:33. Fontos, de milyen fontos győzelem volt! Mi ezzel növeltük előnyünket a rivális németekkel szemben, a koreaiak pedig távolabb kerültek attól a bizonyos negyedik helytől. Remek. Csakhogy az afrikaiak ellen a kazakok után a már biztosnak tűnő amerikai kvótával bíró venezuelaiak sem törik magukat, és mit ad isten, az eddig mindenhonnan kieső Egyitom a kilencedik helyért vívhat. FIE, figyelem, talán ez nem a legkorrektebb eljárás!

Az utolsó körben az oroszokkal mérkőzünk, ahol a tét az ötödik hely, két, nagyon fontos világranglistás pontocska. És minden jó, ha jó a vége! A mieink hosszú idő után egy nagyon fontos meccsen, az utolsó körben bemutatott remek vívásnak köszönhetően egy 27:22-es értékes győzelemmel megszerezték az ötödik helyet, és azt a plusz két pontocskát! Ráadásul az észtek már nem hajoltak meg az egyiptomiak előtt, akik ennek köszönhetően a tizedikek lettek, ami, ugye, eggyel kevesebb pontot jelent a rangsorban. Márpedig itt most tényleg minden kicsi számít…!

Végső konklúzió: JELEN PILLANATBAN OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS HELYEN ÁLLUNK! Csakhogy ahhoz, hogy ez így is maradjon, ahhoz az utolsó, vancouveri versenyen három feltétel szükséges. 1. Mögöttünk maradjon a német csapat. Sajnos, ez az egy feltétel az, amelyért közvetlenül tenni tudunk… 2. Korea ne kerüljön be a legjobb négy közé a világranglistán – jelenleg nincsenek ott. 3. Egyiptom ne kerüljön be a legjobb 16 közé a rangsorban. 

Hát… HAJRÁ, MAGYAROK!

Eredmények. Férfi párbajtőr csapat Világkupaverseny, Heidenheim, 31 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Svédország 39:27.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Venezuela 33:24.

Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 40:45.

Az 5-8. helyért: Magyarország-Korea 45:33.

Az 5. helyért: Magyarország-Oroszország 27:22.

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Svájc, …5. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM