Szilágyi Áron ezüst-, Szász Emese bronzérmes az Eb-n!

jún 15, 2017 | Archív

Kimagaslóan szerepeltek olimpiai bajnok klasszisaink a tbiliszi Európa-bajnokságon. Szilágyi Áron férfi kard egyéniben ezüst-, Szász-Kovács Emese női párbajtőr egyéniben bronzérmet

Kimagaslóan szerepeltek olimpiai bajnok klasszisaink a tbiliszi Európa-bajnokságon. Szilágyi Áron férfi kard egyéniben ezüst-, Szász-Kovács Emese női párbajtőr egyéniben bronzérmet nyert. Emellett kardozóink közül Decsi Tamás az ötödik, Gémesi Csanád a hetedik helyen végzett. Gratulálunk mindannyiuknak és a mestereknek egyaránt! 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az azért a sportágunk szempontjából rendkívül megnyugtató érzés, amikor a világverseny két versenyszámában két magyar, aktuális egyéni olimpiai bajnok lép pástra. Márpedig a tbiliszi Európa-bajnokság negyedik napján ez történt, lévén egy programba került a női párbajtőr és a férfi kard egyéni verseny. Az érintetteket, ugye, felesleges bemutatni, Szász-Kovács Emeséről és Szilágyi Áronról, a vívás jelenkori két, kimagasló klasszisáról beszélünk. Ám mivel vívásról van szó, az esélyekkel mindig csínján kell bánni, a megfelelő kifejezés talán az: bajnokaink az esélyesek közé tartoztak. 

Köszönhetően az éjszakai hatalmas esőzésnek, és az ennek okán lehűlő levegőnek (azért a “lehűlést a 32-ről 27-re kell érteni…), először uralkodott elfogadható hőmérséklet a “New Tbilisi”-re keresztelt városrészben, melyet azért közel sem szabad csillogó-villogó negyedként elképzelni, lévén kietlen telken, épülő panelházak szomszédságában, a belvárostól jó fél órányira rendezik a versenyt. Sportágunkban ez persze sokadlagos, mi azt szeretjük, ha kora reggeltől késő estig a teremben vagyunk, ez ugyanis szép magyar eredményt sejtet. És abban reménykedtünk, csütörtökön nagyon hosszú lesz a programunk. 

Emese és társnői kezdték reggel a versenyt, és annak az égvilágon semmiféle jelentőséget nem kellett tulajdonítani, hogy a csoportkörben egy vereség becsúszott riói hősnőnknek, ez ugyanis párbajtőrben már már törvényszerű. Mellette a többiek (Budai Dorina, Kun Anna, Mihály Kata) is továbbléptek, négy magyar került a főtáblára. Hogy aztán a nyolcaddöntőig ketten is elmeneteljenek! A 64 között egyedül a debreceni újonc, Mihály Kata búcsúzott, aki a 64-ben az észt Kuusktól kapott ki 15:11-re. A következő körben hatalmas csata után “vesztettük el” Budai Dorinát. Ő előbb legyőzte 8:6-ra a német Sozanskát, majd hosszabbítás után szenvedett 14:13-as vereséget a lengyel Neliptől. Pedig egy ottani győzelem már magyar nyolc közé jutást jelentett volna, mivel ezen asszó győztesére várt a nyolcaddöntőben Kun Anna. 

Két évvel ezelőtti junior Európa-bajnokunk eddigi legnagyobb felnőtt sikerének kapujába lépett a 16 közé jutással. Az első direkt kieséses meccsén három perc után 0:5-re állt a svájci Brunnerrel szemben, és Kovács Iván vezetőedző ekkor tőle szokatlant húzott. Az egyperces szünetben a szépirodalmi stílust mellőzve alaposan leteremtette Annát, aki ettől szelíd nyusziból vérszomjas tigrissé változott, és 15:11-re fordított. A következő körben pedig a görögből magyarrá, majd később ismét göröggé lett régi ismerős, Szidiropulu jött, aki ellen a tatai tehetség biztosan, 15:8-ra győzött. A nyolcaddöntőben pedig hajszálon múlt a magyar-magyar párharc, de, ugye, magyar-lengyel lett belőle. Sajnos. És sajnos akkor is Nelip nyert, ezúttal is szorosan, 15:13-ra…

Szász-Kovács Emese bravúros fordításokkal nyert újabb Európa-bajnoki bronzérmet.

Nem esett még szó Emeséről. Lehet, hogy azért, mert olyan természetességgel nyerte az első két asszóját, hogy legfeljebb azért izzadt meg, mert továbbra is meleg volt a teremben. (Az elmúlt napokban az izzadáshoz vívni sem kellett…) Először a szerb Sel (15:9), majd a lengyel Piekarska (15:7) érezhette saját bőrén, hogy milyen szembekerülni egy olimpiai aranyérmessel. Aztán viszont olyan bravúrt hajtott végre, amelyet tán ő is csak ritkán szokott, bár az ezt firtató kérdésre (“Fordítottál már ekkora hátrányból?”) kapásból a “Mindig” válasz érkezett. A nyolcaddöntőben az olasz “új hullám” egyik legjobbja, Rizzi következett, aki alaposan belehúzott. 8:2-re, és 11:5-re is vezetett, márpedig párbajtőrben innen nem szokás fordítani. Csakhogy a közhellyel élve “olimpiai bajnokhoz méltó vívással”, a szó jó értelmében vett agresszív stílussal Kulcsár Győző tanítványa tusról tusra felzárkózott, 12:12-nél egyenlített, a hosszabbításban pedig következett a “Szász-védjegy”. A jó tempóban elengedett flesstámadás, és már repült is Rizzi sisakja – csakhogy az olasz azt mérgében hajította el, hiszen 13:12-re kikapott és kiesett. 

Emesének jól jöhetett ezek után a közel egyórás pihenő, melyet követően az ukrán Krivicka várta őt a negyeddöntőben. Ami az előző asszóhoz képest sétagaloppnak számított. Itt ugyanis “csak” 9:6-ra vezetett a rivális… Ettől kezdve csupán némi eltérés akadt. Emese itt is egynlített, csakhogy a plusz egy percben nem hirtelen halál, azaz egytusos ráadás következett, hanem egy teljes percen át folytathatták Emeséék. Itt pedig bajnokunk már kétséget sem hagyott afelől, ki lesz a jobb, végül 15:12-re győzött, és ezzel tavalyi Eb-érme után (mert olyat is nyert Torunban…), ezúttal is biztossá vált a medál. 

Férfi kardozóink Emese menetelése közben megkezdték versenyüket. Eddig nagyszerűen szerepeltek a szezonban, és formájukat ezúttal is fényesen, mi több nagyon fényesen bizonyították. A csoportkörben valamennyien (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) szinte hibátlanul teljesítettek. Ez elegendő volt ahhoz, hogy legközelebb csak a legjobb 16 közé jutásért lépjenek pástra. Ott pedig egy lehengerlő körrel kezdődött a menetelés. Igaz, nem voltak világverőek a riválisok, de azért a 15:6, a 15:7, illetve a 15:8-as végeredmények majdhogynem felértek a döntő fölénnyel. 

Decsi Tamás ötödik helye (és Gémesi Csanád hetedik helye) nagyon értékes helyezés.

A nyolcaddöntő folytatásban az ellenfelek neveit olvasva borítékolható volt, hogy ez a kör jóval nezehebb lesz. A nagyszerű szezont produkáló Szatmári András számára például a végállomást jelentette. A német Hartung kiváló napot fogott ki, nem volt esély ellene (4:15). A további három magyar azonban bejutott az Európa-bajnokság legjobb nyolc kardozója közé, ami komoly erődemonstrációt jelentett! Akadt, aki egészen könnyedén jutott el ide. Gémesi Csanád addigi nagyszerű vívására tette fel a koronát a német Hübner elleni 15:6-os, magabiztos sikerrel. Akadt, aki fordulatos meccs után. Kétszeres olimpiai aranyérmesünk, Szilágyi Áron ellen félidőben még 8:4-re vezetett a francia Apithy. Áron viszont ekkor lehúzta a rolót. Olyan második félidőt produkált, amivel szemben semmiféle ellenszere nem volt a derék franciának, 15:11 lett a vége. És akadt, aki hatalmas küzdelem után. Decsi Tamás a világranglista élmezőnyéhez tartozó francia Anstett ellen végig fej fej mellett haladt. Rengeteg közjáték színesítette az asszót, de 12:13 után már csak Tomi adott találatot. 

A nagyon elhúzódó, de a végére rendkívül feszessé váló programban máris következtek a negyeddöntők. Itt magyar szempontból 1:2-vel zártunk. Tulajdonképpen három sima meccsen. A győztesünk Szilágyi Áron volt, aki végig vezényelte a csörtét a német Wagner ellen, 15:8 lett a vége. Tominak és Csanádnak ezúttal nem sikerült az újabb bravúr. Előbbit a már említett német Hartung győzte le (4:15), utóbbinak pedig a hazai páston egyenesen eksztázisban vívó Bazadze parancsolt megálljt (7:15). Ezzel Tomi az ötödik, Csanád pedig a hetedik helyen végzett, ami nagyon értékes helyezésnek mondható. Gratulálunk nekik, és mesterüknek, Decsi Istvánnak, illetve Navarrete Józsefnek. 

Páratlan pályafutását Európa-bajnoki ezüstéremmel folytatta Szilágyi Áron.

Közvetlenül ez után, sőt az utolsó tusokkal párhuzamosan már kezdődött is Emese négyes döntője. Emese a második asszóban lépett pástra az orosz Kolobovával szemben. Két éve, a svájci Montreaux-ban ugyanúgy az Eb-elődöntőben találkoztak, akkor az orosz nyert. És most is. A két nagyszerű párbajtőröző meccsén végig Kolobova vezetett. Volt, hogy 8:3-ra, aztán olyan is akadt, hogy Emi 9:8-ra feljött, de utána 14:10-re megint elhúzott az ellenfél. Emese, aki ezen a napon már kétszer fordított vesztes helyzetből, ezúttal sem adta fel. Már egy perc sem volt hátra, amikor három tust szúrt gyors egymásután, és 14:13-nál már felsejlett a “csoda” lehetősége, miszerint ismét van visszaút. Mire azonban ebbe belegondoltunk, Kolobova talált a pást közepén, és ezzel 15:13-ra győzött, Emesének pedig a bronzérem jutott. Mi pedig harmadik egymást követő Eb-bronzérméhez nem győzünk gratulálni Neki és mesterének egyaránt, Emese hihetetlenül eredményes fél évet zárt, és a világranglista éléről várhatja a lipcsei világbajnokságot!

Az elődöntőben a legmagasabban rangsorolt olasz, Curatoli sem jelentett Áronnak különösebb akadályt.

Rögtön ezután következett másik klasszisunk, Szilágyi Áron elődöntője az egyre erősebb olasszal, a 22 éves Curatolival szemben. Az itáliai másfél hete megnyerte a moszkvai Grand Prix-t, és a jelek szerint átmentette a formáját… No de csak annyira, hogy bronzérmet nyerjen az Európa-bajnokságon. Áron ugyanis ellenállhatatlanul vívott. 5:2-re még Curatoli vezetett, de számára gyakorlatilag ezzel véget is ért a meccs. Szebbnél szebb tusokat adott támadásban, védekezésben, a pást elején, végén és a közepén. Mindez számszerűsítve egy 15:10-et ért, és ezzel bajnokunk (kétszeres olimpia, és a finálé előtt egyszeres egyéni Európa-bajnokunk) bejutott a fináléba. Ahol az a német Hartung volt az ellenfele, aki ezen a napon már két magyart is alaposan elintézett… Most is ő kezdett jobban 3:0-ra, majd a félidőben 8:3-ra. És innen nem volt visszaút. A döbbenetes formában vívó Hartungot a világ legjobb kardvívója sem tudta ezen a napon megállítani: a német 15:7-re győzött. Áron ezzel ezüstérmes lett, amiért hatalmas elismerés jár, nagyszerű vívással lett második olimpiai bajnokunk! Neki és mesterének egyaránt gratulálunk! 

A magyar küldöttség ezzel már felülmúlta az előző Európa-bajnoki szereplését. Akkor egy ezüst- és egy bronzérem volt a mérleg. Most egy ezüstnél és két bronznál tartunk – pénteken a férfi párbajtőr- és a női tőrcsapatversennyel folytatódik az Eb!

Eredmények. Európa-bajnokság, Tbiliszi.

Férfi kard egyéni, 57 induló. A csoportmérkőzéseken: Decsi Tamás 6 győzelem/0 vereség, Szilágyi Áron 5/1, Szatmári András 5/1, Gémesi Csanád 5/1.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Deary (brit) 15:6, Szatmári-Yildirim (török) 15:7, Gémesi-Kirpichou (fehérorosz) 15:8, Decsi-Miller (brit) 15:7.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Apithy (francia) 15:11, Gémesi-Hübner (német) 15:6, Decsi-Anstett (francia) 15:13, Szatmári-Hartung (német) 4:15.

Negyeddöntő: Szilágyi-Wagner (német) 15:8, Gémesi-S. Bazadze 7:15, Decsi-Hartung (német) 4:15.

Elődöntő: Szilágyi-Curatoli (olasz) 15:10.

Döntő: Szilágyi-Hartung (német) 7:15.

Végeredmény: 1. Hartung (német), 2. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 3. Curatoli (olasz) és S. Bazadze (grúz), 5. Decsi Tamás (edző: Decsi István, válogatott edző: Decsi András), …7. Gémesi Csanád (edző: Navarrete József, válogatott edző: Decsi András), …10. Szatmári András. 

Női párbajtőr egyéni, 75 induló. A csoportmérkőzéseken: Szász-Kovács Emese 5 győzelem/1 vereség, Budai Dorina 3/2, Mihály Kata 3/3, Kun Anna 2/3 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Szász-Kovács-Sel (szerb) 15:9, Kun-Brunner (svájci) 15:11, Budai-Sozanska (német) 8:6, Mihály-Kuusk (észt) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szász-Kovács-Piekarska (lengyel) 15:7, Kun-Szidiropulu (görög) 15:8, Budai-Nelip (lengyel) 13:14.

Nyolcaddöntő: Szász-Kovács-Rizzi (olasz) 13:12, Kun-Nelip (lengyel) 13:15.

Negyeddöntő: Szász-Kovács-Krivicka (ukrán) 15:12.

Elődöntő: Szász-Kovács-Kolobova (orosz) 13:15.

Döntő: Kolobova (orosz)-Ndolo (német) 15:10.

Végeredmény: 1. Kolobova (orosz), 2. Ndolo (német), 3. Szász-Kovács Emese (edző: Kulcsár Győző, válogatott edző: Kovács Iván) és Beljajeva (észt), …12. Kun Anna, …24. Budai Dorina, …40. Mihály Kata.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események