Szilágyi Áron fényes ezüstérme Padovában

jan 30, 2016 | Archív

Ezüstérmet nyert Szilágyi Áron a férfi kardozók padovai Világkupaversenyén! Olimpiai bajnokunkat az athéni ötkarikás első, olasz Montano győzte le a döntőben. Gratulálunk Áronnak és

Ezüstérmet nyert Szilágyi Áron a férfi kardozók padovai Világkupaversenyén! Olimpiai bajnokunkat az athéni ötkarikás első, olasz Montano győzte le a döntőben. Gratulálunk Áronnak és mesterének, Decsi Andrásnak egyaránt! Ugyancsak nagyszerűen szerepelt Szatmári András, aki nyolcadik helyen végzett. Részletek, nyilatkozatok lentebb!

Mintha 2015 decemberét írtunk volna. A fegyvernem legutóbbi Grand Prix viadalán, Bostonban két olimpiai bajnok vívta a döntőt, és az athéni első, Aldo Montano legyőzte londoni aranyérmesünket, Szilágyi Áront. 2016. január 30-án, a padovai Luxardo Kupán megintcsak ők ketten vívták az aranycsatát, és ismét az itáliai bizonyult jobbnak. Fene bánja! Az ezüstérem nagyszerű eredmény, az olasz klasszisnak meg ráér Áron visszavágni – mondjuk a riói aranycsatában… 

áron aldo tus Áron a pást végén ad tust Montanónak, de a két klasszis csatájából ezúttal az olasz jött ki győztesen.

No de természetesen történt egy s más addig, amíg a kardvívás két klasszisa a nap végén szembekerült egymással. És összességében az is elmondható, hogy sikeres szombatot zártak a mieink a riói kvalifikáció szempontjából. Igaz, Decsi Tamás reggel még bizonyosan nem értett egyet ezzel a mondattal. Elvégre a 64 között sima vereséget szenvedett az Eb-ezüst és vb-bronzémes német Hartungtól (4:15). Ráadásul ebben a körben esett ki Iliász Nikolász és Gémesi Csanád, előbbi az olasz Foschinitől (7:15), utóbbi a belga van Holsbekétől kapott ki (9:15). Azonban gyógyító sebtapasznak számított, hogy a verseny előtt olimpiai kvalifikációs helyen álló Decsi Tomi riválisai szintén sorra búcsúztak – egyetlen kivétellel. 

szatyi gu nyer Szatmári András egész napi remek teljesítményére Gu Bon Gil elleni győzelmével tette fel a pontot.

Őt viszont Szatmári Andrásnak hívták! A Vasas versenyzője, a helyszínen segítő Szabó Bence tanítványa előbb a kiemelt amerikai Dershwitzet búcsúztatta nagy csatában (15:14), majd esélyt sem adott az olasz Repettinek (15:9).  A nyolcaddöntőben a világ egyik legjobbja, a koreai Gu Bon Gil következett, de a tehetséges magyar ezt az akadályt is sikerrel vette 15:13-ra, így bejutott a negyeddöntőbe. Ott az ugyancsak az egyéni olimpiai részvételért hajtó orosz Ibragimovval találkozott, és az újabb bravúr már nem sikerült. 15:11-re nyert Ibragimov, ugyanakkor Andris nyolcadik helye azt jelentette, hogy az utolsó szabad európai olimpiai kvalifikációs helyen jelenleg Decsi Tomi áll, mögötte pedig Szatmári Andris… Két verseny van még hátra, Varsóban, majd Szöulban. Nekünk mindegy melyikük, csak valamelyikük odaérjen arra a bizonyos szabad helyre…

luxardo mindenki Két magyar a nyolc között Padovában!

És akkor térjünk vissza Szilágyi Áronra, aki igazi klasszisteljesítménnyel jutott el a fináléig. A brit Deary és az olasz Foschini nem jött ki a tízből (15:8, 15:9), majd a nyolcaddöntőben a világranglista élmezőnyéhez tartozó német Szabót, a negyeddöntőben pedig a koreai Ohot is biztosan verte olimpiai bajnokunk (15:11, 15:10). A kora esti padovai fináléban az Andrist legyőző Ibragimov várt rá, de a 15:11-es végeredménynél is simább volt az asszó, Decsi András tanítványa 11:3-ra és 14:8-ra is vezetett. Jöhetett a már említett aranycsata, ahol az örökifjú Aldo 9:6-ról fordított 15:12-re, de az ezzel kapcsolatos megjegyzésünket fentebb már olvashatták…

De lássuk, miként vélekedtek a történtekről a főszereplők!

áron ezüst szöveg Áron újabb nagyszerű ezüstéremmel a nyakában.

Szilágyi Áron: “Folyamatosan erősödtek a nap folyamán az ellenfelek, és úgy érzem, nekem is sikerült egyre jobb teljesítményt nyújtanom. Két könnyebb asszó után a Szabó Matyi elleni biztos győzelem értékesnek mondható, a koreai Oh pedig az ősszel Budapesten legyőzött, és most is 10:8-ra vezetett. Aztán 15:10 lett a vége, egyszer csak megéreztem… Az elődöntőben sajnáltam, hogy nem Szatmári Andrissal kerültem össze, viszont Ibragimov ellen nagyon szeretek vívni, és ezúttal is sikerült legyőznőm. A döntő? Azzal kezdeném, hogy fantasztikus, amilyen fizikummal, parádkészséggel és gyorsasággal rendelkezik Montano közel a negyvenhez, le a kalappal előtte. Azért azt tegyük hozzá, hogy szerintem 11:11-nél én adtam a tust, utána pedig az együttesnél nem jelzett ki a lámpám. És, ugye, nem mindegy, hogy 13:11 oda vagy 12:11 ide az állás… Sebaj, összességében kifejezetten elégedett vagyok az ezüstéremmel, és az edzőm is azt mondta, hogy nem most kell megnyernem a versenyt…”

És akkor olvassuk, hogy mit mondott még emellett a mester, Decsi András: “Áron egész nap kiegyensúlyozottan, magas színvonalon vívott. A döntőig nem is lehetett kétséges az útja, ez volt egymás után a második ezüstérme, őszintén bízom benne, hogy jó úton járunk. És még korántsem a végén.”

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupaverseny, Padova, 191 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Deary (brit) 15:8, Szatmári-Dershwitz (amerikai) 15:14, Iliász-Foschini (olasz) 7:15, Decsi-Hartung (német) 4:15, Gémesi Cs.-Van Holsbeke (belga) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Foschini (olasz) 15:9, Szatmári-Repetti (olasz) 15:8.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Szabó (német) 15:11, Szatmári-Gu (koreai) 15:13.

Negyeddöntő: Szilágyi-Oh (koreai) 15:10, Szatmári-Ibragimov (orosz) 11:15.

Elődöntő: Szilágyi-Ibragimov (orosz) 15:11.

Döntő: Szilágyi-Montano (olasz) 12:15.

Végeredmény: 1. Montano (olasz), 2. Szilágyi Áron (edző: Decsi András, válogatott edző: Somlai Béla), 3. Ibragimov (orosz) és Kim (koreai), …8. Szatmári András (edző: Szabó Bence és Riba Ferenc, válogatott edző: Somlai Béla) …41. Gémesi Csanád, …44. Iliász Nikolász, …59. Decsi Tamás, …67. Kossuth Bálint, …89. Csaba Márton Bence, …92. Valkai Ferenc, …109. Ravasz Etele, 110. Gémesi Bence, …138. Singer Martin, …180. Puy Kristóf.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események