Szőcs Bertalant és Szabó Bencét jelöltük a Hall of Fame-be

jún 2, 2016 | Archív

Ebben az évben is jelölhetnek új tagokat a nemzeti szövetségek a FIE által három éve létrehozott vívó Hall of Fame-be. Szövetségünk elnöksége úgy döntött, hogy a versenyzői Hall

Ebben az évben is jelölhetnek új tagokat a nemzeti szövetségek a FIE által három éve létrehozott vívó Hall of Fame-be. Szövetségünk elnöksége úgy döntött, hogy a versenyzői Hall of Fame-be magyar részről Szabó Bencét, a vívó család Hall of Fame-be Szőcs Bertalant jelöli. Döntés – reményeink szerint pozitív döntés – a nemzetközi szövetség novemberi kongresszusára várható. 

1. Versenyzői Hall Of Fame

 Szabó Bence (1962) – kétszeres olimpiai bajnok (egyéni és csapat), kétszeres olimpiai ezüstérmes, kétszeres világ és Európa-bajnok.

 Magyar kardvívóként folytatta a fegyvernem kiváló hagyományát. 1904 és 64 között minden olimpián magyar kardvívó győzött egyéniben, ezt 28 éves szünet után követte Szabó Bence (1992), aki korábban tagja volt az 1988-as olimpiát megnyerő magyar csapatnak.

 Emellett kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, továbbá Universiade-győztes és Európa Kupa győztes klasszis, a legendás mester, Zarándi Csaba tanítványa.

 Sportpályafutásához méltó a sportvezetői karrierje is. Pályafutása után először egyesülete, az egyik legnagyobb magyar klub, az UTE vezetője lett.

 Ezt követően a magyar vívóválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Ő vezette a 2004-es olimpián is a magyar válogatottat, amely egy arany és két ezüstérmet nyert a játékokon!

 2012 óta a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, emellett aktív vívóedzőként is dolgozik.

 2. Vívó család Hall of Fame

 Szőcs Bertalan (1934-2016)

 Jelölésének szomorú aktualitást ad, hogy Szőcs Bertalan a közelmúltban rövid, súlyos betegség után elhunyt. 

 Szőcs Bertalan minden idők egyik, ha nem a legeredményesebb magyar vívóedzője. Tanítványai felnőtt és utánpótlás világversenyeken közel százhúsz érmet nyertek, ezzel minden valószínűség szerint egyfajta világrekordot állított fel. 

 Olimpiai bajnok tanítványa volt női tőr egyéniben Tordasi Ildikó (1976), férfi párbajtőrben Schmitt Pál és Gábor Tamás. Lánya, Szőcs Zsuzsanna egyedüliként nyert két fegyvernemben, tőrben és párbajtőrben egyaránt világbajnoki aranyérmet. Rajtuk kívül is klasszisok sorát nevelte fel, egész pályafutása során csak saját nevelésű tanítványokkal foglalkozott.

 Kivételes pályafutása több mint öt évtizeden keresztül zajlott, és munkáját mindvégig egyetlen klubban, az MTK-ban végezte. Két fegyvernemben, tőrben és párbajtőrben egyaránt a legmagasabb szinten oktatta a vívást.

 

Nem csupán tanítványokat nevelt, hanem mestereket is. Magyarországon négy olyan edző nőtt fel mellette, aki később mesteredzői címet nyert el. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM