Vk-szezon után, Eb előtt – helyzetkép záróvizsga előtt

máj 31, 2014 | Archív

Jöhet a szigorlat, majd az idei záróvizsga. Azaz egy hét, és kezdődik a strasbourgi Európa-bajnokság (június 7.), majd a befejezését (június 14.) követően szinte napra pontosan egy

Jöhet a szigorlat, majd az idei záróvizsga. Azaz egy hét, és kezdődik a strasbourgi Európa-bajnokság (június 7.), majd a befejezését (június 14.) követően szinte napra pontosan egy hónappal jöhet a kazanyi világbajnokság (július 15-23.). A zsúfolt Vk-szezonnak tehát vége, ennek tapasztalatai alapján próbálunk összegezni: mi volt, de ami fontosabb, mi lesz még a pástokon?

Bármilyen hihetetlen, de igaz: négy hónap és nyolc nap – január 17. és május 25. között – kellett a vívósportnak 2013/14-ben ahhoz, hogy lezevarja a komlett Világkupa-szezont. Ez fegyvernemenként öt egyéni és csapat Vk-, valamint további három GP-viadal, azaz mindösszesen 78 verseny rendezését jelentette. Hogy tovább játsszunk a számokkal: mindehhez a sportág az év 128 napját használta fel, akadt olyan hétvége, hogy öt(!) fegyvernemben rendeztek egyszerre versenyt. 

 

Egyértelmű, hogy e rendszer szakmaiatlan, indokolatlan – elvégre teremsportágról beszélünk -, a média szempontjából értelmezhetetlen, a versenyzők szempontjából sérülésveszélyes – volt… A FIE ugyanis radikálisan átalakította a versenynaptárt, és a következő szezontól marketing szempontból átláthatóbb, “eladhatóbb”, szakmai szempontból pedig tudatosabban tervezhető versenynaptárt alakított ki – igaz, rendkívül távoli, ennél fogva drága helyszínekkel. 

 
Azonban a rendszer ugyanolyan rossz vagy jó valamennyi nemzetnek, és természetesen a mi szakembereink is megpróbálták a lehetőségekhez képest a legjobban megtervezni ezt a négy hónapos rohanást. Hogy milyen sikerrel, arra azonban majd csak a világversenyek adnak igazi választ, hiszen az igazi értékét azok adják a szezonnak. Nézzük hát, hogy fegyvernemenként miként, milyen eredményekkel is telt ez a négy hónap, és mindez mit is ígér a világversenyek szempontjából!
 
FÉRFI TŐR. Az Eb magyar indulóinak helyezése a világranglistán: 87. Szabados Kristóf, 121. Szabados Gábor, Dósa Dánielnek és Németh Andrásnak nincs Világkupa pontja.
A magyar válogatott helyezése a világranglistán: 19.
 
dosadani(2)[1]
Dósa Daninak ezúttal a felnőttek között kell helyt állnia. Meg tudja oldani!
 
Legalább túlesünk a nehezén. Fenti számok ugyanis mindent elárulnak arról, hol is áll a magyar férfi tőrvívás a fegyvernem világtérképén. Többször leírtuk, most is megtesszük, e fórumon semmiképpen sem tisztünk ennek okait keresni, ez a szakemberek feladata lenne. Mi maradjunk a tényeknél. Egy esztendő alatt a felnőtt korosztályban szemernyit sem sikerült előrelépni az eredmények tekintetében, három csapatversenyen egyszer sem sikerült a 16 közé jutás, és négy egyéni viadalon egy magyar sem jutott a legjobb 32-be. Azért is fájó ezeket a konkrétumokat leírni, mert rendes, kedves, szimpatikus srácok alkották és alkotják ezt a válogatottat. Csak valamiért nem megy… Na de talán most! A lassan már rutinosnak számító két Szabados-fivér ugyanis új társakat kap a két junior személyében. Márpedig Dósa Dani és Németh Andris a szezon során elhalmozott bennünket remek junior eredményekkel, övék a jövő, és velük igenis új lendületet kaphat a szakág. Ígérjük, ha már ennek a jelét látjuk, elégedettek leszünk, érmekről, helyezésekről nem szabad egyelőre ábrándozni. Talán majd a helyszínen, bárcsak ott tartanánk…
 
NŐI TŐR. Az Eb magyar indulóinak helyezése a világranglistán: 23. Knapek Edina, 42. Varga Gabriella, 106. Jeszenszky Szilvia, 155. Kreiss Fanny.
A magyar válogatott helyezése a világranglistán: 10.
 
knapviv(1)[1]
Knapek Edina talál. Erre nagy szükség lesz Strasbourgban is.
 
Ha igazán őszinték akarunk lenni – márpedig önmagunkat a legnagyobb butaság becsapni… -, akkor itt sem túl rózsás a helyzet, legalábbis a felnőtt vonalon. Itt is csak szigorúan a tényekről: miután Mohamed Aida gyermeket szült, és Varga Kati is pihenőre kényszerül, logikusnak tűnhetett volna az egyébként sem túl alacsony átlagéletkorú válogatottnál a fiatalítás. Csakhogy a szezon eredményei ezt semmivel nem támasztották alá. A 37 esztendős Knapek Edina szakosztályvezetői és családanyai teendői mellett toronymagasan nyerte meg a ranglistát, őt követte a rangsorban a párjával Londonban élő, többnyire egyénileg ott is készülő Varga Gabi, akit ráadásul vállsérülés hátráltatott a szezonban. A mögöttük végző két – tavalyihoz képest – új ember közül Kreiss Fanny Belgiumban él és tanul, lehetőségei szerint edz és utazik a versenyekre. Jeszenszky Szilvi pedig már abbahagyta a vívást, mestere hívására tért vissza a pástra néhány év kihagyás után, így harcolta ki 31 évesen első felnőtt világversenyét. Fentiekért persze az említett kvartettet csöppnyi kritika sem érheti, inkább a fegyvernem “kórképét” igazolja, hogy egyetlen fiatal sem tudta megelőzni e négyest. Mindez Világkupa-eredmények szempontjából egyéniben nyolcaddöntőt, csapatban egy ötödik helyezést ért, ezek voltak a legjobb eredmények a szezonban. Ami a pozitívum lehet: tavaly éppen az Eb-n volt topon a fegyvernem, Edina egyéni döntőt vívott, a csapat pedig bravúros bronzérmet nyert. Hatalmas sikernek számítana ennek megismétlése, vagy akár megközelítése, ugyanakkor csúcsformában képesek lehetnek erre a lányok. Csak jöjjön az a csúcsforma…
 
FÉRFI KARD. Az Eb magyar indulóinak helyezése a világranglistán: 4. Szilágyi Áron, 13. Gémesi Csanád, 22. Szatmári András, 62. Decsi Tamás.
A magyar válogatott helyezése a világranglistán: 7.
 
aronorom(1)[1]
Reméljük, Áronnak ismét lesz oka az örömre. És akkor az sokat érhet…
 
Kicsit felemás a mérleg. Az egyik serpenyőben ugyanis egy rendkívül sikeres egyéni szezon, a másikban egy haloványabb csapat teljesítmény található. Kezdjük az előbbivel, és természetesen Szilágyi Áronnal. Senkit se csapjon be klasszisunk negyedik helyezése a rangsorban, igenis remek szezont tudhat eddig maga mögött. Előtte kifejezetten szoros a mezőny, ráadásul Áron kihagyott – egyszer betegség, egyszer formaidőzítés miatt – két “jól fizető”  Grand Prix-, illetve Vk-versenyt. Viszont káprázatos vívással nyert két Vk-versenyt, és Budapesten is két tus választotta el a GP-sikertől. Úgyhogy Áron mindenre képes lehet, és ne feledjük, olimpiai és világbajnoki aranya már van, “csak” az Eb-arany hiányzik a kivételes gyűjteményéből. Komoly előrelépésnek tekinthető továbbá, hogy Gémesi Csanád és Szatmári András pályafutása első érmét nyerte Vk-versenyen az idén. Azaz “igazolták” pesti vb-döntőjüket, és nem számítana szenzációnak egy újabb nagy sikerük. Mi viszont szenzációsan tudnánk neki örülni… Negyedikként Decsi Tamás csatlakozik hozzájuk, aki két év után szerepel ismét felnőtt világversenyen. És mivel korábban volt már vb-harmadik, így őt se világranglistás helyezése után ítéljük meg. Csapatban egy bronzzal nyitott a válogatott, ezt viszont négy olyan Vk-verseny követte, melyen nem sikerült a legjobb négy közé jutás. Márpedig akármilyen gyorsan is változik a világ, a kardvilág, egy magyar férfi kardválogatottal szemben az érmes helyezés állandó elvárás marad, és Áronék Strasbourgban is képesek lehetnek ennek teljesítésére.
 
NŐI KARD.  Az Eb magyar indulóinak helyezése a világranglistán: 18. Márton Anna, 23. Várhelyi Anna, 104. Várhelyi Kata, 132. Garam Nóra.
A magyar válogatott helyezése a világranglistán: 10.
 
pankakitores(1)[1]
Márton Anna junior világbajnokként a felnőtteknél is kulcsember lehet.
 
Érdekes eset a női kardozóké is. Egyfelől ugyanis mondhatnánk, hogy egy kis lépést lépett előre egyéniben a szakág. Ugyanakkor csapatban már ugyanez nem mondható el, sőt. Márpedig a női kardcsapat olimpiai szám, és kimondott, ráadásul nem irreális célkitűzés az, hogy a magyar válogatott eljusson Rióba. Ehhez pedig az eddigieknél több kell, igaz, még idő is van rá, és a csapat valóban nagyon fiatal. Ugyanez kicsit tényszerűbben. Egyéniben Márton Anna tavaly a 32-ig jutott, ebben a szezonban többször is nyolcaddöntőt vívott – és még mindig csak 19 éves. Várhelyi Anna bravúros pesti vb-döntője után érezhetően magabiztosabb és eredményesebb, de ez Vk-döntőt eddig még nem ért. Utánuk pedig egyelőre nagy az űr. Csapatban egyszer sem került négy közé a válogatott, sőt, nyolc közé sem mindig, ugyanakkor egy sikeres Eb- és vb-szerepléssel nagyot lehetne lépni előre. Nagyon kellene, hiszen a következő szezon vége már olimpiai kvalifikációs időszaknak számít, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pozícióból fordul a célegyenesbe a magyar női kardválogatott.
 
FÉRFI PÁRBAJTŐR. Az Eb magyar indulóinak helyezése a világranglistán: 12. Rédli András, 24. Boczkó Gábor, 67. Somfai Péter, 72. Szényi Péter.
A magyar válogatott helyezése a világranglistán (a csapatversenyen Imre Géza vív Szényi Péter helyett): 1.
 
redleszorom(1)[1]
Rédli Andrásnak a haja rövidebb lett, de az ereje mit sem csökkent!
 
Kezdjük a végével, az 1-es továbbra is ott virít világbajnok csapatunk neve előtt a világranglistán, ami nagy bravúr! Igaz, a szezon korántsem volt eddig olyan eredményes, mint a tavalyi, ugyanakkor ez abszolút mértékben borítékolva volt. És nem csak azért, mert a másfél éven át minden versenyen dobogós válogatott sorozata már csak a nagy számok törvénye alapján is egyszer megszakad. Hanem, mert ez az átmeneti visszaesés, pontosabban a sebességfokozat hátrébb kapcsolása tudatos lépés volt, a riói olimpia érdekében történt. Imre Géza a pesti vb után hónapokat hagyott ki, ugyanakkor március óta készül, és a legutóbbi csapat Vk-n már remek formában vívott. Boczkó Gábor pihent is a vb-t követően, aztán egy kellemetlen vállsérülés után talán hamarabb tért vissza a kelleténél, nehéz értékelni így a szezonját. Azonban van akkora tudása és tapasztalata, hogy a világversenyeket jól megoldja. Rédli András az egyedüli a vb-aranyérmes trióból, aki végigversenyezte a szezont – párhuzamosan egy katonai kiképzéssel… András egyéniben határozottan előrelépett, kiemeltként várja a világbajnokságot. Fentieknél fogva a csapat sem szerepelt úgy, ahogy az előző szezonban, ugyanakkor ez semmit sem jelent, a világversenyeknek kedvező pozícióból vág neki a válogatott, amely továbbra is bárkit legyőzhet! A három tavalyi aranyérmest ezúttal Somfai Péter egészíti ki, akinek válogatottba kerüléséhez már csak azért sem férhetett kétség, mert a ranglista második helyén zárt, ami automatikus válogatást jelent egyéniben és csapatban egyaránt. 
 
NŐI PÁRBAJTŐR. Az Eb magyar indulóinak helyezése a világranglistán: 1. Szász Emese, 27. Révész Julianna, 91. Antal Edina, 160. Tóth Hajnalka.
A magyar válogatott helyezése a világranglistán: 4.
 
emesedobogo(1)[1]

Emese a dobogó tetején. Meg a világranglista elején! Jöhetnek a világversenyek!

Az egyedüli fegyvernem, amelyben egyértelműen előrelépésről beszélhetünk a tavalyi szezonhoz képest egyéniben és csapatban egyaránt! Ezt Szász Emese esetében teljesen felesleges magyarázni, elég a neve előtt szereplő egyesre pillantani! Emese folytatta tavalyi remek szereplését, ráadásul a sok-sok dobogót követően négy év után ismét győzni tudott Világkupa-versenyen. Rendkívül kiegyensúlyozottan, jó formában vív, bátran kijelenthetjük, éremesélyesként lép pástra az Európa-bajnokságon. Révész Julianna is remekül kezdte a szezont egy Vk-bronzzal, aztán torpant egy picit, reméljük most ismét “hullámhegy” következik. Tóth Hajni visszatérése csapatban nagyszerűen sikerült, egyéniben is bármire képes lehet – eddig mindössze 3 Vk-n állt rajthoz. Az Európa-bajnokságon Antal Edina egészíti ki a triót (a vb-n majd Budai Dorina), amely csapatban nagyot alkotott a szezonban. Hosszú esztendők után ismét Vk-aranyat nyert a női párbajtőrválogatott, dobogón is végzett, és félidőben olimpiai kvalifikációt jelentő helyen áll, ami nagyszerű! Ugyanakkor nem szabad feledni, hogy még “csak” félidőben állunk, és ettől kezdve már nem lehet arra hivatkozni, hogy hányadik helyen is voltunk a rangsorban másfél évvel ezelőtt. A mérce most már egyedül az olimpiai kvalifikáció kiharcolása lehet! És erre ezek a lányok képesek lehetnek, mi több azok is lesznek! 

2014. május 31.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Keszei Kira nyolcaddöntőig jutott

A junior Világkupák hétvégéjének prológján a plovdivi női kard egyéni versenyt rendezték. Battai Sugár nélkül a magyaroknak ezúttal nem jutott érem, legjobban Keszei Kira szerepelt, nyolcaddöntős lett

Kijelölték a kadet válogatottat az Eb-re

A Magyar Vívó Szövetség elnöksége – a szakmai testületek javaslata alapján – ülésén kijelölte a válogatottat a tallinni, február 21. és 28. közötti, kadet Európa-bajnokságra. Hajrá, magyarok!

Utolsó junior lehetőségek

Izgalmas hétvége elé néznek a juniorok. Négy helyszínen, öt fegyvernemben következik az a Világkupa-verseny, amely az utolsó lehetőség a világversenyeken történő válogatottba kerüléshez.

Siklósi Gergő: “Csak haladunk tovább az úton!”

Sorozatban második egyéni világversenyén (Vk, GP) nyert aranyrémet Dohában Siklósi Gergely. Nem sokkal a hazaindulás előtt nyilatkozott honlapunknak világklasszis párbajtőrözőnk. Kisinterjúnk itt.

Siklósi Gergely arany-, Muhari Eszter bronzérmes a katari GP-n

Remek eredményekkel zárult a katari párbajtőr Grand Prix! Siklósi Gergely aranyérmet nyert, míg Muhari Eszter bronzérmet szerzett. Gratulálunk vívóinknak és a mestereknek a nagyszerű eredményekhez!

Élő eredmények

Közelgő események