Hír

Arany, ezüst, bronz, micsoda nyitány!

  • 2018.03.02

Micsoda nyitány! A kadet és junior Eb nyitónapján, női párbajtőrben Muhari Eszter arany-, Dékány Kinga ezüst-, férfi kardban Kaiser Balázs bronzérmet nyert! Büki ötödik, Baaken nyolcadik, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Ennél jobban nem kezdődhetett volna…! A szocsi kadet és junior Európa-bajnokság nyitónapján valamennyi éremből jutott a mieinknek. Azt, persze, tudtuk, hogy a nyitónapi két fegyvernem, a kadet női párbajtőr és a kadet férfi kard erős számunk, na de, hogy ennyire! 

Az időrend, az udvariasság és a teljesítmény is azt diktálja, hogy a hölgyekkel kezdjük a beszámolót. Akik egészen kimagasló teljesítményt nyújtottak. Az Eb előtt sérüléssel bajlódó Kolczonay Borbála ugyan a 32 között búcsúzott, a többiek megállíthatatlanok voltak. Büki Lili például 16 esztendős újoncként lett táblaegyes, majd fordította meg a nyolcaddöntőt 12:14-ről az izraeli Feygin ellen (15:14). A folytatásban az olasz Kowalczyk állította meg (8:15), de a tatai hölgynek igazán nem kellett szomorkodnia a nagyszerű ötödik helye okán, és nem is tette azt… 

Magyar döntő a nyitányon! Muhari Eszti (jobbra) és Dékány Kinga parádézott Szocsiban!

Az igazán “nagy durranás” viszont másik két versenyzőnk, Muhari Eszter és Dékány Kinga nevéhez fűzödött! Két tehetségünk már többször bizonyított, a még mindig csak 16 éves Eszti tavaly Plovdivban kadet Eb-ezüstöt nyert, Kinga pedig kadetként nyerte meg novemberben a felnőtt (!) magyar bajnokságot… Most pedig ketten tarolták le korosztályukban Európát - méghozzá ellenmondást nem tűrően. Mindkettejüknek egyetlen 15:13-as meccse volt a direkt kieséses szakaszban, a többi meccsüket tükörsimán hozták. Kinga és Eszter és a nyolcaddöntőben izzadt meg kicsinykét (15:13 az észt Skoblovval, illetve a cseh Bieleszovával szemben), aztán se előtte, se utána semmi izgulnivaló… 

Nagy ölelés, aranykirálynő és ezüstkisasszony.

Nem is hiányoltuk! A negyeddöntőben az ukránokat oktatták (Eszter 15:7, Kinga 15:10), majd jöhetett az esti elődöntő, melyet meglőzött a megnyitó ünnepség, amely nem mellőzte a megszokott nemzeti elemeket. Grandiózus lézershow, orosz néptánc, hosszú beszédsor - semmi sem hiányzott, és a helyszín is valóban rendkívüli volt, az Iceberg jégpalota gyaníthatóan feledhetetlen marad a résztvevők számára… 

Kinga és Eszti mellett Büki Lili is értékes ötödik helyezést szerzett.

De vissza a mieinkhez és az elődöntőhöz! Eszter, László István tanítványa alig másfél harmad alatt intézte el a Lilit legyőző olasz Kowalczykot egy 15:10-zel, majd a folytatásban Galli Zsolt tanítványa gondoskodott arról, hogy egyáltalán ne kelljen körmöt rágni annak okán, lesz-e magyar finálé a nyitószámban. Persze, hogy lett! Kinga 15:7-re verte a lengyel Staszuloneket, és már gratulálhatta is körbe egymást a teljes joggal büszke magyar tábor. Elvégre az azért ritkán adatik meg még eredményes sportágunkban is, hogy egy egyéni Európa-bajnoki döntőt azért nézhetünk végig a büféből, hogy a két magyar magányosan vívhasson egymás ellen… Most így történt, és a Honvéd vívója, Muhari Eszter fényesítette tovább tavalyi ezüstjét aranyra, 15:8-ra győzött békéscsabai “tehetségtársa” ellen, és ezzel Európa-bajnok lett, míg Kinga ezüstöt nyert. Mi pedig a remek nyitány mellett leszögezhetjük azt is: érik Szász-Kovács Emese utánpótlása…

Kaiser Balázs (balra) nagyszerű vívással jutott el az elődöntőig - bronzérem lett a jutalma.

Maradt örülnivaló bőséggel a nap másik fegyvernemében, férfi kardban is. A csoportkör “természetesen” itt sem okozott gondot a magyar kvartettnek, a 32 közé kerülésért nem is kellett pástra lépniük. Ott elsőként Rabb Krisztiántól kellett elköszönnünk, aki 15:14-es vereséget szenvedett a román Alincától. A többiek közül Kaiser Balázs egy 15:13-mal, Baaken Mátyás 15:7-tel, Urbán Tamás 15:10-zel jutott a legjobb 16 közé. A folytatásban is “lépcsőzetesen búcsúztak” a mieink. A nyolcaddöntőben Tamás maradt alul a román Pastinnal szemben (13:15), Matyi és Balázs viszont nagyon simán győzött 15:9-re (Zmau, román), illetve 15:8-ra (Broniszewski, lengyel). Jöhettek az éremcsaták, és a helyzet nem változott - megint eggyel kevesebben lettünk. De a “maradék”, nevezetesen Kaiser Balázs győzelme már érmet ért, méghozzá egy nagyon szépen csillogó és értékes érmet! Kovács Laura újpesti tanítványa 14:10-ről fordított (!) a román Pastinnal szemben, és ezzel pályafutása eddigi legszebb sikerét érte el. Baaken Matyi sem járt ettől messze, mindössze 15:12-re kapott ki a későbbi győztes orosz Halimbekovtól. Utóbbi győzte le néhány órával később Balázst is… Pedig a 17 éves tehetség 11:7-re is vezetett, ám az egy fejjel magasabb orosz végül fordítani tudott. A bronzérem így is nagyon szép eredmény - pláne úgy, hogy ezzel teljessé tette az első napi magyar éremkollekciót! 

Kicsi a bors a dobogó alsó fokán, de igen erős - Kaiser Balázs a pódiumon.

Nyitónapi arany, ezüst, bronz - mit mondjunk? Csak így tovább!

A kadet Európa-bajnokság szombaton a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők egyéni versenyével folytatódik. Természetesen továbbra is hajrá, magyarok! 

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Szocsi. 

Kadet női párbajtőr egyéni, 81 induló. A csoportmérkőzéseken: Büki Lili 6 győzelem/0 vereség, Muhari Eszter 6/0, Dékány Kinga 5/1, Kolczonay Borbála 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Thim (svéd) 15:8, Dékány-Durau (román) 15:10, Kolczonay-Dzekevics (fehérorosz) 15:8.

A legjobb 16 közé jutásért: Büki-Bursova (szlovák) 15:8, Muhari-Klasik (lengyel) 15:8, Dékány-Skoblov (észt) 15:13, Kolczonay-Kowalczyk (olasz) 10:15. 

Nyolcaddöntő: Büki-Feygin (izraeli) 15:14, Dékány-Beken (belga) 15:13, Muhari-Bieleszova (cseh) 15:13.

Negyeddöntő: Büki-Kowalczyk (olasz) 8:15, Dékány-Szadova (ukrán) 15:10, Muhari-Zelencova (ukrán) 15:7.

Elődöntő: Muhari-Kowalczyk (olasz) 15:10, Dékány-Staszulonek (lengyel) 15:7.

Döntő: Muhari-Dékány 15:8.

Végeredmény: 1. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Partali Csaba), 2. Dékány Kinga (edző: Galli Zsolt, válogatott edző: Partali Csaba), 3. Kowalczyk (olasz) és Staszulonek (lengyel), 5. Büki Lili (edző: Plásztán Attila, válogatott edző: Partali Csaba), …25. Kolczonay Borbála.


Kadet férfi kard egyéni, 56 induló. A csoportmérkőzéseken: Kaiser Balázs 6 győzelem/0 vereség, Baaken Mátyás 5/1, Rabb Krisztián 4/2, Urbán Tamás 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 16 közé jutásért: Kaiser-Jeremenko (ukrán) 15:13, Baaken-Schmitz (német) 15:7, Urbán-Richards (brit) 15:10, Rabb-Alinca (román) 14:15. 

Nyolcaddöntő: Baaken-Zmau (román) 15:9, Kaiser-Broniszewski (lengyel) 15:8, Urbán-Pastin (román) 13:15.

Negyeddöntő:  Kaiser-Pastin (román) 15:14, Baaken-Halimbekov (orosz) 12:15.

Elődöntő: Kaiser-Halimbekov (orosz) 12:15.

Végeredmény: 1. Halimbekov (orosz), 2. Ren (brit), 3. Kaiser Balázs (edző: Kovács Laura, válogatott edző: Ravasz Etele) és Juzsakov (orosz), …8. Baaken Mátyás (edző: Decsi István, válogatott edző: Ravasz Etele), …11. Urbán Tamás, …20. Rabb Krisztián.További híreink

Aktuális

Sporttörténelmet írt a női kardcsapat! A szakág történetének első magyar vb-aranyát nyerte fantasztikus vívással Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca. A magyar küldöttség 2 arany- és 1 ezüstéremmel zárta a világbajnokságot, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink