Hír

Bronz lett a harmadik magyar érem

  • 2019.06.21

A harmadik magyar érmet egy harmadik helyezés hozta a düsseldorfi Európa-bajnokságon. A férfi párbajtőr-válogatott nagyszerű vívással lett bronzérmes, gratulálunk a versenyzőknek és a mestereknek!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Az oroszok elleni elődöntő hosszabbításában, 23:23-nál ott állt a magyar férfi párbajtőr-válogatott egyetlen tusra attól, hogy Európa-bajnoki döntőt vívjon Dániával!!! Ám azt a bizonyos találatot Szuhov adta be… A hétmérföldes lépés így elmaradt az Eb-arany, no meg a tokiói kvalifikáció felé, ugyanakkor az addig látottakért csak dicséret illetheti a Dancsházy-Nagy Tamás által vezetett válogatottat!

A mieink a nyolcaddöntőben azokkal a csehekkel kerültek szembe az Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján, akik már sok borsot törtek a legjobbak, így a mieink orra alá. Ezúttal azonban csöppet sem volt fűszeres a menü, a Berta Dániel, Koch Máté, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású válogatott esélyt sem hagyott az újdonsült Eb-bronzérmes Berannal felálló cseheknek, a vége 45:26 lett ide. 

Volt minek örülni! Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző és csapata.

Az igazán nagy falat - fűszeres ide vagy oda… - azonban eztán következett. A negyeddöntőbeli ellenfél a világranglistán - egyelőre - nálunk előrébb álló olasz válogatott volt. A nemcsak tudása, hanem “olaszos stílusa” okán sem ideálisnak tartott ellenfelet aztán alaposan megleckéztették a mieink. Végig taktikusan, fegyelmezetten, okosan és jól vívtak a magyarok. Siklósi Geri hozta a fiatalos lendületet, Berta Dani ontotta azokat a tusokat, amelyek okán a hazai ranglistán elfoglalt jelenlegi helyezése ellenére sem lehetett kétséges a csapattagsága, Rédli András pedig tökéletesen megoldotta Fichera ellenében a rutinos befejező ember szerepét. A végeredmény 33:28 lett ide, de az utolsó három percben egyszer sem jártak ennél közelebb a mieinkhez az itáliaiak. 

Berta Dani (balra) egész nap nagyszerűen vívott.

A másik ággal ellentétben, ahol hatalmas meglepetésre észt-dán elődöntőt rendeztek, a miénken érvényesült a papírforma abban a tekintetben, hogy a világelső oroszok magabiztosan jutottak be a legjobb négy közé. Így velük kerültünk össze, és a meccsről tulajdonképpen ugyanazt mondhatjuk el, mint az olaszok elleniről. Egyetlen “apróságtól”, a végeredménytől eltekintve… Valamennyi versenyzőnk fegyelmezetten és jól vívott. Nemcsak egyenrangú ellenfelei voltak az egytől egyig világklasszisokból álló oroszoknak, hanem a meccs valamennyi váltásánál vezettünk, vagy legrosszabb esetben egál volt az állás. 20:20-nál állt fel Rédli és Szuhov az utolsó asszóra, ettől kezdve viszont már ismerjük a történteket…

Rédli András ehhez hasonló szép tusokkal őrizte meg az előnyt az olasz Fichera elleni negyeddöntő végén.

Nyilván nem költözött vidámság a legminimálisabb különbségű vereség után a lelkekbe, ám azért magyar válogatottak ezek a nagyszerű sportemberek, hogy túl tudják tenni magukat ezeken a szituációkon. És Rédli Andrásék mindezt simán megoldották. A bronzéremért ezúttal ők léptek esélyesebbként pástra az észtek ellen, akik közül a legnagyobb sztár, a kétszeres egyéni világbajnok Novoszjolov ezúttal az edzői széken foglalt helyet. Az első kör nagyszerűen ment végig, Dani, András és Gergő egyaránt pluszt hozott, és a 8:3 megnyugtatónak tűnt. És ha az első kört nagyszerűnek neveztük, akkor a másodikat bátran hívhatjuk kimagaslónak. Az előnyt megdupláztuk, és a 17:9-et már bátran mondhattuk fölényes különbségnek. Kíváló fiatalembereink számára a befejezés már rutinmunkának számított, a vége 36:25 lett. És, ha nem is tört ki féktelen örömmámorban a magyar csapat, igazán elégedetten mosolyogva fogadhatták a gratulációkat.

A bronzéremért, és a nyújtott teljesítményért egyaránt csak a legnagyobb elismerés hangján beszélhetünk. A rutinos Rédli vezérletével fiatal csapatunk minden túlzás nélkül kimagaslót nyújtott. Az Eb-érem mellett ráadásul az olimpiai kvóta felé is lépett egyet - ha nem is hétmérföldeset… - a magyar válogatott, és reméljük, azt a bizonyos egyetlen tust a budapesti világbajnokságon mi szúrjuk majd. 

Három! A bronzcsapat: Rédli András, Koch Máté, Berta Dániel, Siklósi Gergely.

Ezzel harmadik érmét szerezte meg a magyar küldöttség a düsseldorfi Európa-bajnokságon, ami kétségkívül jó eredménynek számít. És, ugye, még nincs is vége…

A nap másik versenyszámában női tőrcsapatun a legjobb nyolc között a házigazda Németországgal tlálkozott. A Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállításbú csapatnak nem sikerült a győzelem. A németek végig vezettek, és a végeredmény 31:45 lett. 

Az ötödik helyezett női tőrcsapat: Lupkovics Dóra, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Kreiss Fanni.

A folytatás az 5-8. helyért következett, Ukrajna legyőzése semmiféle problémát nem okozott (45:35), a lengyelek elleni meccs ugyanakkor újabb “minirangadónak” számított. És azért jár egy nagy dicséret a hölgyeknek, hogy a másik európai “olimpiai riválisnak” esélyt sem hagytak. Elvégre ez a 45:35 nemcsak azt jelenti, hogy 5. lett a magyar női tőrcsapat az Európa-bajnokságon, hanem négy ponttal többet szerzett a versenytársnál az olimpiai kvalifikációban. Ehhez jó szereplés szükséges a világbajnokságon, és bizonyosan segít majd a hazai pást és a közönség!

A düsseldorfi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság utolsó napján a női párbajtőr- és a férfi kardcsapatok lépnek pástra, hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa-bajnokság, Düsseldorf. Férfi párbajtőrcsapat, 17 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Csehország 45:26 (Siklósi +9, Berta +6, Rédli +4).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 33:28 (Berta +5, Siklósi 0, Rédli 0).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 23:24 (Berta +2, Rédli 0, Siklósi -3).

A 3. helyért: Magyarország-Észtország 36:25 (Berta +6, Rédli +5, Siklósi 0).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Dánia, 3. Magyarország (Berta Dániel, Koch Máté, Rédli András, Siklósi Gergely, vezetőedző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: Dancsházy-Nagy Tamás, Halla Péter, Udvarhelyi Gábor).


Női tőrcsapat, 11 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Németország 31:45 (Lupkovics -2, Kreiss -5, Pásztor -7).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Ukrajna 44:30 (Lupkovics +7, Kondricz +4, Kreiss +3).

Az 5. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:35 (Kreiss +6, Kondricz +2, Lupkovics +2).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …5. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra)További híreink

Aktuális

Sporttörténelmet írt a női kardcsapat! A szakág történetének első magyar vb-aranyát nyerte fantasztikus vívással Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca. A magyar küldöttség 2 arany- és 1 ezüstéremmel zárta a világbajnokságot, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink