Hír

Egy hónap után, több hónap előtt

  • 2020.10.07

Az elmúlt négy hétvégén megrendeztük az alsóbb korosztályok ob-it, illetve a kadetek és a juniorok első válogatóját. A tapasztalatokról és a közeljövőről Tamás Henriette főtitkárt kérdeztük.

A Magyar Vívó Szövetség augusztusi elnökségi ülésén döntött arról, hogy idehaza, szigorú biztonsági körülmények között megkezdi a versenyszezont. Előbb a három alsóbb korosztály (gyermek, újonc, serdülő) tavasz végéről elhalasztott országos bajnokságát rendeztük meg valamennyi fegyvernemben, majd az előző két hétvégén a kadetek és juniorok is pástra léptek. Az idősebb korosztályokban Magyarkupa-fordulót, egyben 2020/21-es válogatót bonyolítottak le. 

“Összességében abszolút pozitívok a tapasztalataink” - kezdte a rövid sommázást Tamás Henriette, a szövetség főtitkára. - “Érdekes, hogy legfegyelmezettebbek talán a fiatalok, azaz a versenyzők voltak. De igazából érződött, mindenki komolyan veszi azokat az intézkedéseket, amelyeket azért hoztunk, hogy újra versenyeket rendezhessünk. A koronavírus nem kerülte el a vívást sem, akadtak pozitív eseteink az elmúlt hetekben, de többnyire kontaktszemélyek voltak a sportolóink, és nem belülről fertőzött a járvány.”

A versenyzési kedvre és a fegyelemre sem lehetett panasz a szezon eddigi versenyein.

Az is pontosan látszik az adatokból, hogy a versenyzési kedv igen nagy, az indulólétszámok alig maradnak el a 2019-estől, pedig a párbajtőr utánpótlás-találkozója, az Olimpici hétköznap, iskolaidőben zajlott, illetve a járvány miatt is akadtak hiányzók. 

“A hazai versenyeket jelen állás szerint a terveknek megfelelően folytatjuk tovább. Ezen a hétvégén a férfi tőrözők Magyarkupa-fordulójával a felnőttek is elkezdik a 2020/21-es szezont, és szinte minden hétvégére jutnak majd események. Az októberi ülésre azt a javaslatot szeretném beterjeszteni az elnökség elé, hogy a hazai viadalok továbbra is a jelenlegi, zárt kapus rendszerben folytatódjanak. Igaz, hogy a steril viszonyok érezhetőek a hangulaton, de most sokkal fontosabb mindenki számára a biztonság. A tervek szerint a nemzetközi viadalok januárban kezdődnek, azokra kell jó formába kerülni, és egyre kevésbé fér majd bele, hogy a járvány miatt hetek maradjanak ki a felkészülésből, illetve a versenyzésből” - folytatta Tamás Henriette. 

Az esztendő egyetlen “kivétele” a hagyományosan karácsony előtte tervezett felnőtt országos bajnokság lehet, amellyel párhuzamosan a Magyar Vívás Napi ünnepségeket szokta tartani szövetségünk. Ezzel kapcsolatosan egyelőre az az álláspont, hogy a versenyeket mindenképpen megrendezzük. A kérdés csak az, hogy zárt kapuk mellett, az ünnepségek kihagyásával, vagy másként, a “normálishoz” közelítő formában. Két és fél hónap azonban jelen körülmények között nagy idő, ennek eldöntését a jövő határozza majd meg…További híreink

Aktuális

Folytatjuk a hazai versenyszezont a biztonsági intézkedések betartása mellett! A hazai versenyek az eredeti ütemterv szerint zajlanak. A nemzetközi szövetség januárra tette a hivatalos VK-viadalok megkezdését. Hajrá, magyar vívás! Vigyázzunk egymásra!

Eseménynaptár

X

Támogatóink