Hír

Egy lépés előre - ötödik a női párbajtőrcsapat

  • 2022.06.21

Fiatal női párbajtőrcsapatunk (Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga) az ötödik helyen végzett az antalyai Eb utolsó előtti versenynapján, gratulálunk! Férfi tőrcsapatunk a 10. helyen zárt.

Tán női párbajtőr-válogatottunk esett át a legtöbb “hányattatáson” ebben az igen furcsa szezonban. Volt a fegyvernemnek elmaradó versenye, az orosz-ukrán háború kitörése miatt félbeszakadó versenye, az emírségek elnökének halála miatt félbemaradó viadala, ráadásul mindezt új vezetőedzővel, Somfai Péterrel. Aki így, ha nem is vakon, de közel sem tisztán látva várhatta edzőként első világversenyét, az antalyai Európa-bajnokságot. 

A Büki Lili, Nagy Kinga, Kun Anna, Muhari Eszter összeállítású női párbajtőr-válogatott, és a háttérben a "vigyázó szemű" vezetőedző, Somfai Péter.

Az ezen elért ötödik hely nyilván nem az a világrengető siker, melyről hetekig cikkeznek majd az újságok, ám az teljesen nyilvánvaló, hogy ennek a fiatal csapatnak ez értékes bemutatkozásnak számít. Pláne úgy, hogy a helyezésig vezető úton sikerült legyőzni a nagyon erős lengyel válogatottat, a legutóbbi, 2019-es Eb aranyérmesét. De ne szaladjunk ennyire a dolgok elébe, a Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga összeállítású kvartett esélyeshez méltóan hozta a spanyolok elleni nyolcaddöntőt, majd próbálta megnehezíteni a 8 között az esélyesebb franciák dolgát. Gyakorlatilag ez a mondat fedi a valóságot - ezúttal a próbálkozásig jutottunk, a nagyon erős franciák végig kézben tartották a meccset, melynek 37:45 lett a vége. 

A folytatásban jött a fent említett bravúr. A világranglistán második helyen álló lengyelekkel találkoztunk az 5-8, helyért, és igazából valamennyi magyar jól teljesített, az utolsó asszóban pedig jött a bravúr Kun Annától, ami 45:40-es győzelmet eredményezett. A nap utolsó meccsén aztán a svédekkel szemben inkább nekünk állt a zászló, és az esélyt érvényesítették is a lányok, a 45:37-es győzelem az ötödik helyet jelentette. Ahogy a közhely mondja - erre lehet építkezni! Reméljük, a következő “kocka” a kairói világbajnokságon kerül majd az építményre…

Kun Anna remek befejezésével sikerült felülmúlni az 5-8. helyért a címvédő lengyeleket.

Somfai Péter vezetőedző is elégedetten értékelte a versenynapot: “Pozitív élményként tekintek erre a napra, és nem csak az ötödik helyezés miatt - bár azt sem tartom rossz eredménynek. A csapatnak végig volt tartása, bíztak a lányok magukban és a másikban. Volt szerencsém egy nagyon egységes és jó csapatban versenyezni, mentálisan hasonló erőket érzek ebben a válogatottban is. Ez alapja lehet a sikernek. A francia kispadra tekintve úgy éreztem, végig tartottak tőlünk, remélem, legközelebb ez eredményekben is megmutatkozik. De a spanyoloktól kaptunk már ki, a lengyelek legyőzése pedig értékes skalp. Mindenki tett hozzá az ötödik helyhez, ami megint csak nagyon fontos. Kun Anna meg extrát hozott a lengyelek ellen befejezőként. Dolgozunk tovább!”

Bíztunk a nyolc közé jutásban a férfi tőrözők esetében is. Több okból. Egyfelől a szezon során a mai nyolcaddöntős ellenfelet, Belgiumot győzte már le a magyar válogatott. Másrészt mostanság egyre szebben teljesített a szakág, ráadásul az egyéniben is önmagához mérten kifejezetten jól teljesített a társaság. Nos, ezúttal nem sikerült hasonlót nyújtani. A magyarok 2:10-zel nyitottak, és ettől kezdve gyakorlatilag egészen 45-ig egyfajta üldözőversenyt folytattunk. Melynek folyamán három tus volt az a különbség, amikor legközelebb voltunk a belgákhoz. Reális esély azonban nem volt a fordításra, 38:45 lett a vége. A folytatásban egy győzelem (Ausztria, 45:32), és egy vereség (Csehország, 41:45) következett, ami tizedik helyezést ért a Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő összeállítású csapatnak. Ennél nyilván ők is jobb szereplésben bíztak - a kairói vb-n lesz esély a javításra, bár ez egyáltalán nem lesz könnyű…

Az Európa-bajnokság utolsó versenynapján a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatok lépnek pástra. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Vívó Európa-bajnokság, Antalya. Férfi tőrcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Belgium 38:45 (Frűhauf +1, Szemes -2, Dósa -2, Németh -4).

A 9-12. helyért: Magyarország-Ausztria 45:32 (Dósa +6, Szemes +4, Frűhauf +2, Németh +1).

A 9. helyért: Magyarország-Csehország 41:45 (Szemes +3, Dósa +1, Frűhauf -8).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Lengyelország, …10. Magyarország (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő).

Női párbajtőrcsapat, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 40:26 (Kun +8, Muhari +7, Nagy -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 37:45 (Muhari 0, Kun -2, Nagy -6).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:40 (Kun +7, Muhari 0, Büki -2).

Az 5. helyért: Magyarország-Svédország 45:37 (Kun +6, Nagy +5, Büki -1, Muhari -2).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Ukrajna, …5. Magyarország (Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga).További híreink

Aktuális

Európa-bajnok a magyar férfi kardcsapat! Magabiztos versenyzéssel, remek győzelmekkel lett ismét Európa-bajnok 2018 után a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású magyar kardcsapat Antalyában. Gratulálunk!

Eseménynaptár

XLive stream Élő eredmények


Felnőtt Világbajnokság Kairó 2022. 07. 15  - 23.


Válogatott Keretek

Támogatóink