Hír

Kezdődik a 2022/23-as versenyszezon!

  • 2022.09.14

A junior tőrözők hétvégi Magyar Kupájával megkezdődik a 2022/23-as válogatási szezon. Egy hét múlva követi a másik 2 fegyvernem a tőrözőket. Korosztályos versenyszezon - kicsit másként, mint korábban.

Rajtol a 2022/23-as válogatási szezon, méghozzá a junior férfi és női tőrözők dupla válogatójával, melyet a Ludovika Aréna kistermében rendeznek szombaton és vasárnap. Akik rendszeresen és alaposan nyomon követik sportágunkat, azoknak már a fenti mondat is jelezheti, valamicskét változott a szisztéma a korábbiakhoz képest a korosztályos válogatási rendszerben. 

Az elmúlt esztendőkben megszokhattuk, hogy a hazai kadet és junior Magyar Kupa-sorozatot - egyben válogató versenyeket - egy hétvégén, szombaton és vasárnap rendezik. Így volt ez mindhárom fegyvernemben. Idén, a Magyar Vívó Szövetség elnöksége elfogadta a fegyvernemek szakmai bizottságainak javaslatát, mely alapján egyedül a párbajtőrözők nem szakítottak az eddigi - egyébként a nemzetközi eredmények alapján bátran kijelenthetően jól bevált - módszerrel. Párbajtőrben marad a korábbi “módi”, a Magyarkupa-fordulókat a kadetok és a juniorok egy-egy hétvégén, egymást követő versenynapokon vívják. 

Kardban “szétszedték” a szakemberek a közös hétvégéket. A kadetok és a juniorok sosem válogatóznak ugyanazon a hétvégén, azaz ebben a fegyvernemben megszűnik a duplázás, a kétversenyes víkend. Tőrben pedig egy harmadik utat választottak. A juniorok és a kadetok dupla válogatót vívnak - egy hétvégén két verseny, de ugyanannak a korosztálynak.

Ugyanakkor minden út Rómába vezet, pontosabban Tallinnba, illetve Plovdivba, a kadet és junior Eb, illetve vb színhelyére. A válogatási elvek és a pontrendszer ugyanis mindhárom fegyvernemben megegyező. 

A junior és kadet férfi tőrözőkre dupla válogató vár a hétvégén.

Így fordulhat elő példaként az, hogy junior tőrben a május végi előválogatót követően ezen a hétvégén rendeznek dupla válogatót, aztán a férfiak ebben az esztendőben nem is lépnek többet pástra idehaza saját korosztályukban… A miértről a legilletékesebbet, Mazza Lorenzót kérdeztük. Elvégre ő a tavasszal rendkívül eredményes szakág (kadet egyéni és csapat Eb-arany, junior vb csapatbronz!) junior válogatott edzője, ráadásul a szombat-vasárnapi verseny házigazdája, a Ludovika mestere.   

A Ludovika Arénában kezdődik a 2022/23-as válogatási szezon.

“Kollégámmal, a kadetokat vezető Szabó Istvánnal beszéltük meg, hogy ne vívjanak egy hétvégén a kadetok és a juniorok. Így jobban tudnak a kadetok is koncentrálni minkét korosztály versenyére. A dupla válogatóra meg a nagyon sűrű nemzetközi program miatt volt szükség, később ugyanis szabad hétvégénk is alig lesz… A válogatásba súlyozottan számítanak a Világkupák és az európai körversenyek, októbertől erre kell koncentrálni. Ráadásul több junior a felnőtt válogatottság felé is kacsintgat, úgyhogy így is nagyon sűrű lesz az idei év. Kaptunk egy meghívást is Limába, a novemberi junior Vk-ra és az ezt megelőző edzőtáborra, úgyhogy rengeteg dolgunk lesz még ebben az esztendőben…”További híreink

Aktuális

Andrásfi Tibor nagyszerű vívással nyerte meg a szezonnyitó berni párbajtőr Világkupa-versenyt, gratulálunk neki és mester édesapjának! Koch Máté ötödik lett. A tallinni női párbajtőr Vk-n Kun Anna ötödik helyen végzett, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink