Hír

Négy címvédés az egyéni országos bajnokságon

  • 2019.12.21

Férfi és női tőrben (Dósa Dani, Kreiss Fanni), női párbajtőrben (Muhari Eszter) és férfi kardban (Szilágyi Áron) címvédés volt az ob-n. Női kardban Márton Anna, férfi párbajtőrben Somfai Péter győzött

Teltházas Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, magas színvonalú izgalmas asszók egész nap, szép ünnepségek - kevés meglepetéssel. Egyetlen mondattal talán így lehetne összefoglalni az egyéni országos bajnokság szombati versenyeit, egyben a Magyar Vívás Napját. Lássuk mi történt fegyvernemenként!

FÉRFI TŐR. Egyszer azért alaposan meg kellett izzadnia Dósa Daninak. Legjobb férfi tőrözőnk tükörsimán jutott el a legjobb négyig. Az elődöntőben aztán kortársával, a vívással már inkább csak amatőr alapon foglalkozó újpesti Balogh Boldizsárral alaposan megküzdött, 15:13-ra nyert. Hatalmas csata volt a másik ágon is, ugyancsak Törekvés-UTE megosztásban. Végül egyetlen tussal, 15:14-re Maior Mátyás győzött Mészáros Tamás ellenében, így törekvéses házidöntő jött össze. Ott Dani teljes mértékben érvényesítette a papírformát, és 15:4-es győzelemmel védte meg bajnoki címét Szirmai Benedek tanítványa.

Nem koreográfia,  hanem férfi tőr egyéni döntő... A különleges kettős közül Dósa Dani bizonyult jobbnak Maior Mátyás ellenében.

NŐI PÁRBAJTŐR. Mindkét elődöntő “horrorisztikus” izgalmat hozott, egyaránt egy-egy tus különbséggel jutott be a fináléba Muhari Eszter és Nagy Kinga, méghozzá Kun Anna és Mihály Kata ellenében. Aztán az “új hullám” döntője is igazi csemegét hozott. Eszti kadet világbajnokként és felnőtt ob címvédőként érkezett, míg Kinga, amellett, hogy a budapesti vb-t nyolcaddöntőjével legeredményesebb magyarként zárta, háromszor nyert érmet korosztályos világbajnokságon. Két, fiatal tehetségünk sokáig szoros meccset vívott, ám a hajrában a honvédos fiatal, László István tanítványa 15:9-re nyert. Ezzel Muhari Eszti megvédte magyar bajnoki címét, alig több mint 17 esztendősen mondhatja el magáról, hogy kétszeres egyéni felnőtt bajnok. Nem semmi…

Eszter újabb szemesztert lépett. Második felnőtt egyéni aranyát nyerte 17 esztendősen...

NŐI KARD. A szakág helyzetére a legjellemzőbb adat: a nyolcaddöntőbe négy kadet, és öt junior korú vívó jutott. Hogy ez jó, vagy rossz, azt mindenki eldöntheti maga, ám más fegyvernemre ez egyáltalán nem jellemző. Az már előző este látszott, hogy a “nagy show” nem jön össze az emelt páston, ugyanis két klasszisunk, Márton Anna és Pusztai Liza egy ágra került. A női “El Classico”-n visszavágott tavalyi döntős vereségéért Panka. Szoros első félidő után 15:9-re nyert. A fináléban Záhonyi Petrával találkozott (László Luca lett a másik bronzérmes), és semmiféle hiányérzetünk nem maradt az elmaradt derbi okán, mert kaptunk helyette másikat… Petra sokáig vezetett, akadt, hogy négy tussal is, de a befejezés Pankának sikerült jobban, végül 15:13-ra nyert, és ezzel két év után ismét egyéni magyar bajnok lett Gárdos Gábor tanítványa. 

Márton Panka (balra) magabiztos vívással húzta be újabb egyéni aranyérmét.

KEREKESSZÉKES NŐI TŐR. Az integráció jegyében, a kerekesszékes szakág országos bajnokságát is párhuzamosan rendezték az épek versenyével szombaton. Az esti programban két kerekesszékes klasszisunk, Krajnyák Zsuzsi és Hajmási Évi vívta a tőr döntőt, és rendkívüli meccsen, 9:14-ről fordított Zsuzsi Évivel szemben 15:14-re.

Fordulatos kerekesszékes döntő után örülhetett Krajnyák Zsuzsi.

NŐI TŐR. A másik konvencionális szúrófegyvernem is “házidöntőt”, méghozzá újpesti házdöntőt hozott. Itt azért valamivel pikánsabb volt a helyzet, elvégre Kreiss Fanni és Mohamed Aida, más mesternél, mi több, másik klubban is készül. Ráadásul Aidát 43 évesen is hajtotta a bizonyítási vágy, elvégre nem került be az elmúlt hónapban kétszer is nagyszerűen szereplő, olimpiai kvalifikációs helyen álló válogatottba. Egyébként a papírforma teljes mértékben érvényesült, az első öt helyet a ranglista első öt helyezettje foglalta el, a két bronzérmes Kondricz Kata és Pásztor Flóra lett. A két klasszis nagyszerű és fordulatos döntőt vívott, az első harmadban Aida vezetett 6:2-re, a másodikban 8:8-ra egyenlített Fanni, majd fordított is, végül 14:12-nél járt le a vívóidő. Ezzel Fanni megvédte tavalyi bajnoki címét, gratulálunk neki, és edző édesapjának, Kreiss Gábornak. 

Ez ám a szám! Nem tánc, hanem kőkemény döntő, Kreiss Fanni (jobbra), és Mohamed Aida kettőse. Végül előbbi vezette az ütemet...

FÉRFI PÁRBAJTŐR. Honvédos uralom honolt a fegyvernemben. ehhez egyébként sokat tett hozzá az a Rédli András is, aki az “ellenvár”, a Vasas két válogatottját, Nagy Dávidot és Koch Mátét búcsúztatta egyetlen tussal, majd a negyeddöntőben “átadta a stafétabotot” Somfai Péternek. Másik aktív olimpiai bronzérmesünk Bandi után az elődöntőben az utolsó piros-kék képviselőt, Bányai Zsombort búcsúztatta, és ezzel a dobogó mindhárom fokára honvédos párbajtőröző került. A másik ágon ugyanis világbajnokhoz méltó magabiztossággal jutott az esti döntőbe Siklósi Gergely, aki a legjobb négy között klubtársát, Berta Danit győzte le. A két klasszis három éve is egymással vívott a döntőben, akkor Geri nyert. Most fordult a kocka, Péter szenzációs vívással nyert 15:7-re, és ezzel négy év után lett ismét egyéni országos bajnok. És jár egy nagy gratuláció Dancsházy-Nagy Tamásnak is, ugyanis tanítványai arany-, ezüst- és bronzérmet nyertek!

Somfai Péter második egyéni országos bajnoki aranyérmét ünnepelhette a világbajnok legyőzésével...

FÉRFI KARD. Nincs új a nap alatt. Miként tavaly, úgy idén is két klasszis, Szilágyi Áron és Decsi Tamás vívta a döntőt. A teljességhez hozzátartozik, hogy egyéni világbajnokunk, Szatmári András sérülés miatt nem indult, a két bronzérmet két fiatal tehetség szerezte meg, a junior korú Rabb Krisztián és Kossuth Bálint. Kétszeres olimpiai bajnokunk az este utolsó fináléjában végig vezetve győzött 15:10-re egyéni világbajnoki bronzérmesünkkel szemben, és ezzel ő is megvédte magyar bajnoki címét. Rendkívül látványos, magas színvonalú fináléval zárult az országos bajnokság egyéni szakasza, vasárnap jöhet a hat csapatverseny!

Kétszeres olimpiai bajnoki köszöntés az újabb magyar bajnoki arany után Szilágyi Árontól.

Eredmények. Országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok. 

Férfi párbajtőr egyéni, 189 induló. Végeredmény: 1. Somfai Péter (edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 2. Siklósi Gergely (Honvéd), 3. Bányai Zsombor (Vasas) és Berta Dániel (Honvéd), 5. Rédli András (Honvéd), 6. Bakos Bálint (Vasas), 7. Peterdi András (Honvéd), 8. Bende Bence (Vasas). A döntőben: Somfai-Siklósi 15:7.

Női párbajtőr egyéni, 122 induló. Végeredmény: 1. Muhari Eszter (Honvéd, edző: László István), 2. Nagy Kinga (Diósgyőr), 3. Kun Anna (Tata) és Mihály Kata (Békessy Debrecen), 5. Kardos Edina (Vasas), 6. Lambert Regina (MTK), 7. Dékány Kinga (AVA Békéscsaba), 8. Gnám Tamara (Tatabánya). A döntőben: Muhari-Nagy 15:9.

Férfi tőr egyéni, 80 induló. Végeredmény: 1. Dósa Dániel (Törekvés, edző: Szirmai Benedek), 2. Maior Mátyás (Törekvés), 3. Balogh Boldizsár (UTE) és Mészáros Tamás (UTE), 5. Frűhauf Benjámin (Törekvés), 6. Tóth Gergely), 7. Mendrey Tamás (UTE), 8. Szemes Gergő (FTC). A döntőben: Dósa-Maior 15:4.

Női tőr egyéni, 58 induló. Végeredmény: 1. Kreiss Fanni (UTE, edző: Kreiss Gábor), 2. Mohamed Aida (UTE), 3. Kondricz Kata (Honvéd) és Pásztor Flóra (Törekvés), 5. Lupkovics Dóra (Honvéd), 6. Zsoldosi Karolina (FTC), 7. Mesteri Viktória (UTE), 8. Kókai Csilla (MTK). A döntőben: Kreiss-Mohamed 14:12.

Kerekesszékes női tőr egyéni országos bajnokság. Végeredmény: 1. Krajnyák Zsuzsa (UTE, edző: Feczer Viktor), 2. Hajmási Éva (Törekvés), 3. Dani Gyöngyi (UTE) és Mező Boglárka (Törekvés).

Férfi kard egyéni, 84 induló. Végeredmény: 1. Szilágyi Áron (Vasas, edző: Decsi András), 2. Decsi Tamás (KVSE), 3. Kossuth Bálint (UTE) és Rabb Krisztián (Vasas), 5. Nagy Pál (Vasas), 6. Iliász Nikolász (MTK), 7. Nagy Martin (Vasas), 8. György Lehel (UTE). A döntőben: Szilágyi-Decsi 15:10.

Női kard egyéni, 42 induló. Végeredmény: 1. Márton Anna (MTK, edző: Gárdos Gábor), 2. Záhonyi Petra (Kárpáti), 3. László Luca (UTE) és Pusztai Liza (BVSC), 5. Várhelyi Kata (Honvéd), 6. Kern Bianka (KVSE), 7. Missurai Pálma (GEAC), 8. Katona Renáta (Vasas). A döntőben: Márton-Záhonyi 15:13.További híreink

Aktuális

Sporttörténelmet írt a női kardcsapat! A szakág történetének első magyar vb-aranyát nyerte fantasztikus vívással Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca. A magyar küldöttség 2 arany- és 1 ezüstéremmel zárta a világbajnokságot, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink