Hír

Negyedik és hetedik hely a végére

  • 2022.06.22

A női kardcsapat (Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca) a 4., a férfi párbajtőrcsapat (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely) a 7. helyen végzett az Eb zárónapján.

Az antalyai vívó Európa-bajnokság zárónapján női kardcsapatunk szerepelt eredményesebben, a negyedik helyen végzett. Nem véletlen az “eredményesebben” kifejezés, ebben a versenyszámban is benne volt az ennél is értékesebb szereplés, hát még a férfi párbajtőrözők versenyszámában. Ugyanakkor a rendkívül fiatal, Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású válogatottól ez az eredmény abszolút dicséretes! Főleg akkor, ha hozzátesszük, hogy a negyeddöntőben az idén remeklő spanyolokkal szemben nagy hátrányból sikerült fordítani, köszönhetően elsősorban a nap legjobbjának, a valamennyi válogatott ellen kimagaslóan vívó Katona Renátának! A Vasas vívója, Boros György tanítványa sokadszor bizonyítja, hogy a csapatversenyeken lehet rá számítani, mi több, a “lehet rá számítani” kitételnél jóval többet tett hozzá ezen a napon Reni…

A negyedik helyezett női kardcsapat: Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca, Battai Sugár.

A spanyolok ellen jelentős hátrányból sikerült fordítani a negyeddöntőben, és dicsérjük Pusztai Lizát is, aki a világranglista élmezőnyéhez tartozó Martin-Portugues ellen szépen megoldotta a befejezést (45:41). Az elődöntő és a bronzmeccs abból a szempontból hasonlított, hogy egyaránt 5:0-ás magyar előnyről indult, ám vereség lett a vége… Az embernek akaratlanul is eszébe jutott a “ha itt lenne Márton Panka” kezdetű mondat, mivel az olaszok elleni 38:45, majd az ukránok elleni 41:45 sem tűnt nyerhetetlen meccsnek. Azonban ne feledjük: a negyedik hely jó belépő a kairói vb előtt, és fiatal csapatunkban továbbra is komoly a potenciál. Pláne a szülés után remélhetőleg minél hamarabb visszatérő Márton Annával…

Pusztai Liza öröme a spanyolok ellen megnyert negyeddöntőt követően.

Kár lenne tagadni, hogy a férfi párbajtőrcsapattól többet vártunk, és nyilván ők, maguk is így érzik ezt. Elvégre sikeres, fiatal, reális értékítélettel bíró, rendkívül tehetséges társulatról beszélünk. Ráadásul a sorsolásra sem panaszkodhatott az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású válogatott. A vívás viszont ezen a napon nem ment a mieinknek, ez alól egyedül Nagy Dávid jelentett kivételt, ám a mondás jelen esetben is abszolút igaz: egy fecske nem csinál nyarat… 

Nagy Dávid teljesítményét nem érheti panasz.

Már a Hollandia elleni nyolcaddöntő is szorosabban alakult a vártnál - legalábbis ahogy mi vártuk… -, de az utolsó asszót kettő előnyről Nagy Dávid simán hozta (34:29). A vívás egyik szépsége az, hogy bizony vaskos meglepetések is előfordulhatnak, pláne a párbajtőr csapatversenyein. Ám amikor a mi “kárunkra” történik a bravúr, akkor annak nem a szép oldalát éljük meg… Márpedig a negyeddöntőben Dánia ellen semmi sem sikerült a mieinknek, és az utolsó asszóban Dávid sem tudta ledolgozni az addig összeszedett tetemes hátrányt, így nem sikerült a négy közé jutás (43:45). A folytatás sem volt zökkenőmentes, az 5-8. helyért Ukrajna 45:40-re nyert ellenünk, végül a Lengyelországgal szembeni 41:39 jelentette az Európa-bajnoki hetedik helyet Dancsházy-Nagy Tamás csapatának. 


Közel a világbajnokság, alig több mint három hét múlva kezdődik is Kairóban, úgyhogy lehet javítani! Igaz ez nem csupán a férfi párbajtőrcsapatra - az antalyai Európa-bajnokságot egy aranyéremmel zárta a magyar küldöttség. 


Eredmények. Vívó Európa-bajnokság, Antalya. Férfi párbajtőrcsapat, 21 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Hollandia 34:29 (Andrásfi +4, Nagy +1, Koch 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Dánia 43:45 (Nagy +8, Koch -1, Siklósi -3, Andrásfi -6).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Ukrajna 40:45 (Nagy +9, Andrásfi -2, Koch -3, Siklósi -9).

A 7. helyért: Magyarország-Lengyelország 41:39 (Andrásfi +6, Nagy 0, Koch -4).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Izrael, 3. Franciaország, …7. Magyarország (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely).


Női kardcsapat, 13 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:41 (Pusztai +3, Katona +2, Battai -1).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 38:45 (Katona +8, Szűcs -4, Battai -5, Pusztai -6).

A 3. helyért: Magyarország-Ukrajna 41:45 (Katona +5, Pusztai +1, Battai -2, Szűcs -8).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Ukrajna, 4. Magyarország (Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca).További híreink

Aktuális

Sporttörténelmet írt a női kardcsapat! A szakág történetének első magyar vb-aranyát nyerte fantasztikus vívással Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca. A magyar küldöttség 2 arany- és 1 ezüstéremmel zárta a világbajnokságot, gratulálunk!

Eseménynaptár

X

Támogatóink