Andrásfi Tibi bronzérmes a Grand Prix-n!

márc 10, 2019 | Hírek

Káprázatos sikert ért el a junior csapat világbajnok Andrásfi Tibor: bronzérmet nyert a budapesti férfi párbajtőr GP-n, gratulálunk! Rédli András a nyolcadik lett, Muhari Eszti a nyolcaddöntőig jutott

Andrásfi Tibi tehetsége természetesen évek óta megkérdőjelezhetetlen. Junior válogatottunk egyik vezéregyénisége, csapatban korosztályos világ- és Európa-bajnok. Vasárnap óta azonban másik dimenzióba lépett. Valami egészen remek vívással ugyanis legjobb magyarként bronzérmet nyert a férfi párbajtőr WestEnd Grand Prix-n! Legyőzött orosz és francia válogatottat, nyert simán és egy tussal. A BVSC 19 éves vívója, édesapja, Andrásfi Tibor tanítványa bronzérme mellé egy felnőtt magyar ranglista második helyezést “nyert”, ami azért különlegesen pikáns, mert az elsőn jelenleg egy másik junior, Nagy Dávid áll…

Andrásfi a négyzeten! Érthető az öröm…

De térjünk vissza Tibihez! Tehetségünk a 64 között hosszabbításban, egyetlen tussal verte 11:10-re a kínai Szongot. Hát ilyen “apróságon” múlik utána egy szenzációs szereplés… A következő körben a francia válogatott – persze, felnőtt… – Fava egy sima 15:9-et kapott, majd jött a nyolcaddöntőben egy, a résztvevők számára rendkívül fontos “házimeccs”, Tibi és Siklósi Gergely között, aki sérülése után nagyon jó vívással jutott a 16 közé. A fiatalabb magyar 15:11-re győzött, és már a 8 közé jutással élete messze legjobb felnőtt eredményét érte el. Azonban nem elégedett meg ennyivel. Az egyik legmagasabban rangsorolt orosz párbajtőrözőt, Szuhovot, egy nagyon sima 15:8-cal ütötte el, így érmet nyert!

Andrásfi Tibi, a XXI. századi testőr.

És hajszálon múlott, hogy nem láthattunk az esti, látványos, és legalább ezer néző által figyelt négyes döntőben magyar házimeccset. Ugyanis ugyanazon az alsó ágon legeredményesebb aktív párbajtőrözőnk, Rédli András menetelt nagyszerűen. Éhgyomorra, reggel fél kilenckor verte 15:13-ra a kétszeres egyéni világbajnok észt Novoszjolovot, majd tükörsimán az üzbég Alimovot (15:4) és az olasz Ciminit (15:11). Ez utóbbi siker már nyolc közé jutást ért, és jöhetett a negyeddöntő a japán Minobéval. Fej-fej mellett haladtak a felek, ám a hajrában, Bandi 9:7-re elhúzott, és már nem sok idő volt hátra az asszóból. Nagyjából ugyanekkor fogott kezet egymással a szomszédos páston Tibi és Szuhov, azaz érett az a bizonyos elődöntő… Ám a japán klasszis, sajnos, közbeszólt. Előbb egyenlített, majd 9:9 után a hosszabbításban beszúrta a döntő tust. Rédli András ezzel nyolcadik lett, és a szezon során talán legjobb teljesítményét nyújtotta, úgyhogy mindkettőhöz gratulálunk! 

Rédli András nagyszerűen teljesített nyolcadik helyével.

Ám az említett elődöntő így nem jött össze, ráadásul Minobe nem hagyott sok esélyt Tibinek. A meccs kétharmadáig szorosan tartotta magát a magyar, de a hajrára elhúzott a japán, és végül 15:9-re győzött. Andrásfi Tibor ezzel élete eddigi legszebben csillogó bronzérmét nyerte, majd nem sokkal később így nyilatkozott honlapunknak: “Nagyon boldog vagyok! A felnőtt mezőnyben ebben a szezonban 64 közé sem tudtam bejutni, és nagyon akartam bizonyítani. A jelek szerint összejött… Lehet, hogy érdekes, de a legnehezebb asszót talán Siklósi Gerivel vívtam. A junior Eb-n is magyartól kaptam ki nemrégiben, nem akartam még egyszer ugyanígy járni. Utána, az orosz ellen minden bejött az éremért… Minobéval szemben már nem éreztem annyira, meg nagyon jól is vívott. Ma még emésztem, és talán ünneplem is kicsit ezt a sikert, aztán jöhet a felkészülés a junior világbajnokságra. Utána pedig állok elébe az újabb felnőtt feladatoknak…”

A többiekről. Siklósi Geri értékes nyolcaddöntőjéről már beszéltünk, említsük meg a Vasas triumvirátusát, Bányai Zsombort, Nagy Dávidot és Koch Mátét, akik egyaránt bejutottak a legjobb 32 közé, igazolva a szakág erejét. A direkt kieséses tábla első körében búcsúzott Szényi Péter, Peterdi András, Kiss Gergő és Bakos Bálint – utóbbi egyetlen tussal maradt alul az aktuális világ- és Európa-bajnok francia Borellal szemben. Azért ez sem semmi…

Ne feledkezzünk meg a női versenyről sem! A kisbabát váró Szász-Kovács Emese távollétében vérmes reményeink nem lehettek, ám köszönhetően az egészen kivételes Muhari Eszternek, itt is átélhettünk nagyon szép pillanatokat. Előbb azonban a további három magyarról: Kun Anna szoros meccsen (Nabeth, 13:15), Mihály Kata és Várnai Vivien kevésbé szoroson szenvedett vereséget (Csoj, 9:15, illetve Embrich 7:15), ezzel ők a 64 között búcsúztak. 

Muhari Eszti legjobb női versenyzőnként vehette át Sákovicsné Dömölky Lídiától és Prosits Attilától, a WestEnd Zrt. ügyvezetőjétől a különdíjat.

Muhari Eszti viszont azok után, hogy hétfőn, közel két hét után hazaérkezett Foggiából, a kadet és junior Európa-bajnokságról; azok után hogy Olaszországban összevívta negyedik és ötödik kadet Európa-bajnoki aranyérmét, ismét maradandót alkotott. A legjobb 64 között egy végig izgalmas, és fordulatos asszóban 15:14-re legyőzte az olasz Marzanit, majd a következő körben – négy tus hátrányból fordítva – ugyanennyire a hongkongi Kongot. Mielőtt utóbbi sikert egy elnéző félmosollyal kommentálnánk, mondván, egy hongkongi ellen naná, hogy…, gyorsan pontosítsunk. Vivian Kong az aktuális világranglista második helyezettje. Nem a kadeté, a felnőtté…! Nos, őt győzte le a 16-ba kerülésért tehetségünk, aki ezzel eddigi pályafutása legnagyobb felnőtt sikerét érte el. Eszti természetesen nem adta fel itt sem, nagyszerű meccsen szorította meg a későbbi érmes koreai Csojt, 12:15 lett a vége. 

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány – egyben Rédli András mestere – így értékelte a párbajtőrözők teljesítményét a nap végén: “Az első nagy szakmai dicséret a férfi szakágnak jár, tíz magyar volt a 64-ben, hat a 32-ben, ezek nagyon értékes számok. Igazolják, hogy jó úton járunk. Aztán természetesen Andrásfi Tibi előtt le a kalappal, nagyszerűen teljesített, feladta a leckét az idősebbeknek. Rédli András ma azon a szinten vívott, ahová érzésem szerint tartozik, a későbbi győztestől kapott ki egy tussal. Muhari Eszti pedig példát mutatott korosztályának és az idősebbeknek egyaránt, miként kell versenyezni. Szép hétvégét zárt a párbajtőr szakág, nagyon elégedett vagyok!”

Szász-Kovács Emese és férje, Kulcsár Zsuzsa, Sákovicsné Dömölky Lídia, Prosits Attila és Csampa Zsolt.

Ezzel a WestEnd Grand Prix, amely egyben a júliusi világbajnokság “kicsinyített főpróbája” volt, lezárult. Magyar sikerekkel, látványos külsőségekkel, elegáns és pontos rendezéssel. És hadd köszönjük meg ez úton is Kulcsár Győző özvegyének, Kulcsár Zsuzsának, illetve Sákovicsné Dömölky Lídiának, olimpiai bajnoknőnknek, hogy jelenlétükkel emelték az esemény rangját. Velük közösen emlékezhettünk a két fantasztikus egyéniségre, a verseny névadóira, Kulcsár Győzőre, illetve Sákovics Józsefre. Köszönjük nagyszerű fiatal versenyzőinknek is a szereplést, büszkén tekinthettek le rájuk a nagy elődök ezen a vasárnap estén… Csak így tovább!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Grand Prix, Budapest, BOK Csarnok, Kulcsár Győző emlékverseny, 317 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Siklósi-Fabregat (spanyol) 15:11, Bányai-Limardo Gascon (venezuelai) 13:9, Rédli-Novoszjolov (észt) 15:13, Andrásfi-Szong (kínai) 11:10, Nagy-Adajkin (kazah) 15:12, Koch-Bida (orosz) 15:10, Kiss-Park Sz. (koreai) 10:15, Szényi-Hoyle (amerikai) 12:13, Bakos-Borel (francia) 14:15, Peterdi-Szuhov (orosz) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Siklósi-Bányai 10:9, Rédli-Alimov (üzbég) 15:4, Andrásfi-Fava (francia) 15:9, Nagy-Minobe (japán) 8:9, Koch-Heinzer (svájci) 10:15.

Nyolcaddöntő: Andrásfi-Siklósi 15:11, Rédli-Cimini (olasz) 15:11.

Negyeddöntő: Andrásfi-Szuhov (orosz) 15:8, Rédli-Minobe (japán) 9:10.

Elődöntő: Andrásfi-Minobe (japán) 9:15.

Végeredmény: 1. Minobe Kaszujasu (japán), 2. Andrea Santarelli (olasz), 3. Max Heinzer (svájci) és Andrásfi Tibor (edző: id. Andrásfi Tibor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …8. Rédli András (edző: Udvarhelyi Gábor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …15. Siklósi Gergely, …28. Koch Máté, …30. Nagy Dávid, …32. Bányai Zsombor,  …40. Peterdi András, …58. Szényi Péter, …60. Kiss Geergő, …63. Bakos Bálint, …82. Cho Taeun Sándor, …109. Buta Levente, 110. Berta Dániel, …120. Bánsági Barnabás, …126. Bányai Botond, …138. Somfai Péter, …141. Bálind Bence, …154. Róna Milán, …191. Osman-Touson Maruán, …200. Fenyvesi Csaba, …215. Komáromy-Poros Csongor, …229. Deák István, …234. Szakmáry Nándor, …255. Cziráki Bálint, …280. Dudás Balázs.

Női párbajtőr egyéni Grand Prix, Budapest, BOK Csarnok, Sákovics József emlékverseny, 261 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Marzani (olasz) 15:14, Kun-Nabeth (francia) 13:15, Mihály-Csoj I. (koreai) 9:15, Várnai-Embrich (észt) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Muhari-Kong (hongkongi) 15:14.

Nyolcaddöntő: Muhari-Csoj Injeong (koreai) 12:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. Csoj Injeong (koreai) és Caroline Vitalis (francia), …15. Muhari Eszter, …38. Kun Anna, …43. Várnai Vivien, …50. Mihály Kata, …75. Budai Dorina, 76. Révész Julianna, …87. Nagy Kinga, …95. Szabó Laura, …101. Gnám Tamara, 102. Szabó Réka, …136. Kolczonay Borbála, …142. Csonka Valéria, …146. Turcsák Bianka, …163. Szabó Viktória, …183. Nyikos Zsófia, …191. Egerszegi Alexandra, …200. Ladányi Nelli, …202. Borsody Emma, …213. Kardos Edina, 214. Öhlmüller Sarolta, …243. Lambert Regina.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események