Az utolsó “kardlecke” a világversenyek előtt

máj 19, 2022 | Hírek

A nagy hagyományú Luxardo Kupával fejeződik be a kardozók 2021/22-es Világkupa-szezonja a világversenyek előtt. A padovai Grand Prix-verseny péntektől vasárnapig tart, magyar résztvevőkkel. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Szemléljünk mindent a pozitív oldaláról! – mai világunkban talán valóban egyre nagyobb szükség van ehhez a hozzáálláshoz. Úgyhogy mondjuk ki elsőként: Itália, közelebbről jelen esetben Padova csodálatos vidék. A 60 ezres, 800. születésnapját hivatalosan éppen csütörtökön ünneplő egyeteméről, káprázatos tereiről, árkádjairól elhíresülő észak-olasz város teraszán leülni egy kávéra, nézelődni, sétálni nagyszerű időtöltés. Ugyancsak méltán népszerűek az itáliai trattoriák, ételek és italok, kényelmesek a hotelok, és mindez nincs is messze hazánktól.

Csakhogy a vívó küldöttségek egy eseményen a nem alvással eltöltött idejüknek 80-90 százalékát a versenyek színhelyén, a csarnokban töltik. Na már most a kardozók szezonzáró  Grand Prix-versenyének színhelye, a padovai Palaindoor sok mindennek nevezhető, csak nem ideális környezetnek. A várostól távol, a semmi közepén felépült futballstadion melletti, kissé lerobbant, sötét, nem légkondicionált atlétikacsarnokban rendezik a nagy hagyományú, 1955 óta íródó Luxardo-kupát, egyben férfi és női kard Grand Prix-t, melyen a világ valamennyi jelentős vívónemzete részt vesz, már aki teheti a jelen helyzetben. 

Mindösszesen kilenc pást épül-épülget ezekben a percekben is, bemelegíteni alig lehet valahol, a fegyverhitelesítés kőkorszaki, kényelemről, kiegészítő helyiségekről egyáltalán nem beszélhetünk. Az “apróságokra” pedig senki sem figyel, erre csak egy példa. Az olasz törvények a maszkviselés tekintetében a Nemzetközi Vívó Szövetség szabályainál is szigorúbbak, melyeket természetesen felülírnak a helyi rendelkezések. Zárt csarnokban itt az FFP2-es maszk viselése a kötelező. Csakhogy ezt sem a meghívóban, sem azóta, senkivel nem tudatták a helyiek, így aztán most zajlik a kapkodás, miként lehet ezt megoldani. Természetesen úgy, hogy ők biztosítják majd a megfelelő maszkot, ami az utolsó pillanatban nem is olyan egyszerű… 

Érdekes, hogy miközben a világ vívásának egyértelműen vezetői az itáliaiak, addig a rendezésben nem először akadnak hiányosságok. “Búcsúzóul” e témáról csak annyit: ha mondjuk Csampa Zsolt, a hazai szövetség elnöke, 24 órával a hazai Grand Prix előtt, belépve a versenyhelyszínünkre, hasonló képet látna mint itt, akkor a szervezőknek már nem sok feladata maradna a továbbiakban… Igaz, ilyesmi nálunk valóban nem fordulhat elő… Lojalitásból pedig képet sem közlünk e helyütt a csarnokról…

De nézzük e téren is a pozitívumokat, ha már ezzel kezdtük írásunkat! Olaszország legutóbb 2020 januárjában rendezett nagy nemzetközi versenyt, és mindenki örül a visszatérésnek! Ismert, hogy a világjárvány európai kitörése Itáliában kezdődött, az akkori nagyon súlyos szituációnak tudhatóak be valószínűleg a még mindig szigorú szabályzók is. Most, két és negyed év után végre visszatért az ország a rendezők közé, fogadjuk ezt valóban örömmel és jelen esetben türelemmel! 

A másik elhanyagolhatatlan pozitívum a hagyomány. A Luxardo Kupa a világ egyik legrégebbi nemzetközi versenye, melynek története 1955 óta íródik. A Luxardo család az egyik leghíresebb itáliai likőrgyártó família, egyben a vívás szerelmese. Magánvagyonukból rendezték és rendezik a versenyeiket évtizedek óta, Franco Luxardo túl a hetedik ikszen is mindent megtesz a megfelelő körülményekért. Tökéletes is a transzport, a hotel, az ellátás – és a versenyhelyszínről ő is kissé szomorkodva számolt be honlapunknak. 

“Februárban szerettük volna megrendezni a versenyt a megszokott helyünkön. Akkor a covid miatt ezt még nem tehettük. Márciusban jött a lehetőség, hogy ugorjunk be Moszkva helyett. Megtettük, ám az eredeti csarnok foglalt volt, ezt tudtuk találni… Megteszünk minden tőlünk telhetőt.” – nyilatkozta Luxardo úr, és így már valóban minden másként hangzik… Arról nem is beszélve, hogy sorra emlegetette és kérdezte a korábbi magyar klasszisokat, akikről nagy szeretettel beszélt. Külön üdvözölte Pézsa Tibort, Bakonyi Pétert és Kovács Tamást – ez úton is átadjuk…

A versenyről: a mezőny nagyon erős – magyar és nemzetközi részről egyaránt. Pénteken a női selejtezőkkel kezdődik a verseny, majd szombaton a férfiak következnek. A “nagy dobás”, persze, vasárnapra várható, ekkor rendezik a 64-es főtáblát és a döntőket. Hajrá, magyarok! 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események