Bagdány Albert folytatta az éremgyártást a korosztályos Eb-n

febr 26, 2023 | Hírek

A kadet és junior Európa-bajnokság újabb versenynapján sem marad érem nélkül a magyar küldöttség. A junior férfi tőrözők versenyében Bagdány Albert nyert bravúros bronzérmet, gratulálunk!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Van abban valami különleges, hogy a férfi kardozók, a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők junior Európa-bajnoki versenyéből utóbbiak szerepelnek legeredményesebben. Elvégre az elmúlt néhány évtized “fegyvernemi rangsorában” ez nem egészen így volt. Mi több, mindez úgy történt meg, hogy a tallinni kontinensbajnokság ideje alatt a korosztály kimagasló honi egyénisége, Szemes Gergő éppen a kairói felnőtt Világkupa csapatversenyén vívott. 

Bagdány Albert első éves juniorként nyert bronzot Tallinnban.

Az észt fővárosban ugyanakkor Bagdány Albert alkotott maradandót. Első éves juniorként érte el pályafutása eddigi legjobb és legszebb eredményét ezzel a bronzéremmel. És tegyük hozzá, nem sok hiányzott az ennél is fényesebb medálhoz… Kessler Zoltán Szigetszentmiklósról nemrégiben a Ludovikába igazoló tanítványa lépésről lépésre egyre szorosabb meccseket vívott a direkt kieséses táblán. 15:5, 15:8, 15:11, 15:13 – majd 12:15. A legizgalmasabb és legszorosabb győztes meccsét a legfontosabb szituációban vívta – az Európa-bajnoki éremért. A brit Cook ellen már 7:1-re is vezetett, ám innen 9:10-re fordított a brit. Ilyen szituációban sokan összetörnek, Berci azonban éppen ellenkezőleg cselekedett. Ismét ő következett, és 15:13-as győzelmét követően érthető örömmel ölelkezett össze mesterével. Az elődöntő szokatlanul gyors és fordulatos meccset hozott. Itt a magyar fordított 7:11-ről 12:11-re, ám a befejezés a lengyel Jakubowskinak sikerült, aki később az aranyérmet is megnyerte. 

Mester és tanítvány, Kessler Zoltán és Bagdány Albert öröme.

Ennek ellenére jár a nagy gratuláció Bercinek, aki így nyilatkozott honlapunknak. “Nagyon boldog vagyok, végre kijött a lépés minden tekintetben, már régóta vártam erre. A brit elleni negyeddöntő volt számomra a nap leglényegesebb meccse, és fontosnak érzem, hogy tudtam váltani 9:10 után. Úgy érzem, maradt bennem, nyerhettem volna az elődöntőben is, és az ott történteket majd át is kell gondolnom később. Most viszont örülök a bronznak, és ha megérkezik Gergő, akkor, remélem, lesz még egy érmem ezen az Európa-bajnokságon.” A fegyvernem többi indulója közül Budaházy Ambrus és Skorka Csongor a legjobb 32, az újdonsült kadet Európa-bajnok Rubin Mattia a 64 között végzett. 

Wimmer Dorina ehhez hasonló remek tusokkal jutott el a hetedik helyig.

További egy döntős helyezésünk jutott a napra, méghozzá a női párbajtőröző Wimmer Dorinának köszönhetően. Bakodi Róbert MTK-s tanítványa a közepesen sikerült csoportkör után nehéz ágon indult előre, és végül a későbbi aranyérmes állította meg őt a negyeddöntőben. Előbb francia vívót vert meg, majd a kadet Európa-bajnok ukrán Conrad következett. A nyolcaddöntő alakult számára a legsimábban, viszont az éremért a lengyel Klughardt 15:12-re legyőzte őt. Ezzel Dorina a hetedik helyen zárt, gratulálunk! Ugyancsak értékes teljesítménynek számít Szarvas Rita nyolcaddöntője, míg Kálmán Gyöngyvér és Salamon Réka a 64 között búcsúzott. 

Férfi kardban a nyolcaddöntőig minden a legnagyobb rendben ment. Mármint abból a szempontból, hogy Tóth Bertalan, Péch Kornél és Vigh Benedek egyaránt eljutott idáig, több-kevesebb izgalom után, míg Petrucz Mirkó a 32 között búcsúzott. A nyolcaddöntős kör azonban kifogott a mieinken. Két 15:11-es, és egy 15:9-es vereség jelentette számunkra a fegyvernem versenynapjának végét – az Eb zárónapján, a fegyvernem csapatversenyén lesz majd lehetőség javítani!

A junior Európa-bajnokság hétfőn a másik három fegyvernem csapatversenyével folytatódik, hajrá. magyarok! 

Eredmények. Junior Európa-bajnokság, Tallinn. 

Női párbajtőr egyéni, 95 induló. A csoportmérkőzéseken: Wimmer Dorina 3 győzelem/2 vereség, Kálmán Gyöngyvér 3/3, Szarvas Rita 3/3, Salamon Réka 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Salamon-Rodopulu (görög) 15:13.

A legjobb 32 közé jutásért: Wimmer-Seille (francia) 15:10, Szarvas-Heubi (svájci) 15:9, Salamon-Alvim (portugál) 8:15, Kálmán-Grabovskyte (litván) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Wimmer-Conrad (ukrán) 15:12, Szarvas-Lusti (svájci) 15:11.

Nyolcaddöntő: Wimmer-Lebor (brit) 15:6, Szarvas-Feygin (izraeli) 9:15.

Negyeddöntő: Wimmer-Klughardt (lengyel) 12:15.

Végeredmény: 1. Gloria Klughardt (lengyel), 2. Nicole Feygin (izraeli), 3. Aleksandra Kravets (izraeli) és Kinga Zgryzniak (lengyel), …7. Wimmer Dorina (edző: Bakodi Róbert, válogatott edző: Partali Csaba), …16. Szarvas Rita, …48. Kálmán Gyöngyvér, …63. Salamon Réka.

Férfi tőr egyéni, 89 induló. A csoportmérkőzéseken: Budaházy Ambrus 6 győzelem/0 vereség, Bagdány Albert 4/1, Skorka Csongor 3/2, Rubin Mattia 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Skorka-Holy (cseh) 15:12, Bagdány-Klostermann (német) 15:5, Budaházy-Vrtilek (cseh) 15:9, Rubin-Lemberger (izraeli) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Bagdány-Cufadar (török) 15:8, Skorka-Donaghue (brit) 7:15, Budaházy-Spichiger (francia) 9:15.

Nyolcaddöntő: Bagdány-Donaghue (brit) 15:11.

Negyeddöntő: Bagdány-Cook (brit) 15:13.

Elődöntő: Bagdány-Jakubowski (lengyel) 12:15.

Végeredmény: 1. Adam Jakubowski (lengyel), 2. Marcus Broberg (svéd), 3. Bagdány Albert (edző: Kessler Zoltán, válogatott edző: Mazza Lorenzo) és Niklas Diestelkamp (német), …17. Budaházy Ambrus, …26. Skorka Csongor, …45. Rubin Mattia.

Férfi kard egyéni, 77 induló. A csoportmérkőzéseken: Vigh Benedek 4 győzelem/1 vereség, Tóth Bertalan 4/2, Péch Kornél 4/2, Petrucz Mirkó 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Tóth-Müller (német) 15:2, Péch-Kajor (lengyel) 15:9, Petrucz-Thomas (svéd) 15:9, Vigh-Ikko (észt) 15:5.

A legjobb 16 közé jutásért: Tóth-Cantini (olasz) 15:13, Vigh-Lacaze (francia) 15:11, Péch-Ho (brit) 15:11, Petrucz-Sztojcsev (bolgár) 13:15.

Nyolcaddöntő: Tóth-Covaliu (román) 11:15, Vigh-Sztojcsev (bolgár) 11:15, Péch-Garrigue (francia) 9:15.

Végeredmény: 1. Marco Mastrullo (olasz), 2. Darij Lukasenko (ukrán), 3. Casian Cidu (román) és Tolga Aslan (török), …13. Vigh Benedek, 14. Tóth Bertalan, 15. Péch Kornél, …28. Petrucz Mirkó.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események