Csampa Zsolt helyzetjelentése

ápr 4, 2020 | Hírek

Interjú az elnökkel. Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség első embere beszél a közelmúltról, a jelenről és a jövőről. Helyzetjelentés sportágunkról, amit feltétlenül érdemes elolvasni.

Kezdjük most a legfontosabbal! Elnök úr, hogy van, és hogy vannak a magyar vívók?

– Köszönöm, jól vagyunk! A vívók fegyelmezett emberek, és én is az vagyok, többek között ezért találjuk meg a közös hangot immáron nyolc esztendeje. A kéréseket, utasításokat és intézkedéseket mindenki betartja, ez az alap ahhoz, hogy minél hamarabb tovább tudjunk lépni. 

Csampa Zsolt elnök sportágunk legutóbbi sajtótájékoztatóján, Sárfalvi Péter helyettes államtitkárral.

Sorra hallunk, olvasunk más sportág pozitív koronavírusos eseteiről idehaza és külföldön egyaránt. Nálunk minden és mindenki rendben van?

  • Azért, mert a vívásban nem jelennek meg fényképes tudósítások, és hosszú nyilatkozatok a különböző vizsgálatokról, tesztekről, ne higgye senki sem azt, hogy nem tettünk meg lehetőségeinkhez képest minden óvintézkedést. Megtettünk! Azonban úgy vélem, úgy véljük, hogy ezekben a napokban mindennek nem a média nyilvánossága előtt kell zajlania. Valamennyi lényeges, igazán fontos ügyben elnökségi döntés született, és azokról a Magyar Vívó Szövetség közleményben beszámolt. 

Leálltak a keretedzések, és természetesen nincsenek versenyek sem. Mit csinálnak a válogatottak ezekben a napokban?

  • Otthon vannak! Ezt kértük, erre adtunk utasítást az elnökség felhatalmazásával. Most ez a legfontosabb, a legjobb, amit tehetnek. Természetes, hogy a színfalak mögött dolgozunk, Boczkó Gábor sportigazgató egyeztetett a fizikai edzőkkel, és minden élvívónk személyre bontott program alapján próbálja karban tartani magát, amennyire ezekben az időkben ez lehetséges. 

Több egyesület, vívóműhely kerül ezekben a hetekben nehéz helyzetbe a tagdíj bevételének kiesésével. Van-e a szövetségnek ezzel kapcsolatosan valamiféle akcióterve?

  • Természetesen. Az egyesületeknek körlevelet küldtünk ki, melyben kértük, hogy mérjék fel helyzetüket, azonnal jelezzenek, ha bármiben a segítségünket, a közbeavatkozásunkat kérik. Ez a folyamat jelenleg zajlik, de fontos az is, hogy az összes klub és a szövetség egymással szolidaritást vállaljon. Nem fogjuk hagyni, hogy az évek során egyre bővülő vívócsaládunk egyetlen tagja is lemorzsolódjon a járvány okozta nehézségek miatt. 

Na de mi lesz a versenyekkel?! Amit tudunk: az olimpia egy évvel később lesz, a nemzetközi szövetség április 30-ig elhalasztotta valamennyi versenyét, benne az olimpiai kvalifikációs viadalokat, és a kadet és junior világbajnokságot. A napokban az európai szövetség is eltolta a május végére tervezett U23-as Európa-bajnokságot. Hogyan tovább?

  • Ami teljesen nyilvánvaló: egyelőre semmiféle folytatást nem lehet dátumhoz kötni. A magyar szövetség, de tudomásom szerint a nemzetközi szövetség sem fog kockáztatni, idő előtt dátumokkal dobálózni. Addig nem érdemes konkrétumokról beszélni, amíg nem győzzük le a járványt. Ugyanakkor természetesen rendszeresen tartjuk a kapcsolatot Tamás Henriette főtitkár irányításával az illetékesekkel. Tudjuk, hogy a nemzetközi szövetség a “fair play” szellemében tervez. Azaz, akkor kezd gondolkozni a versenynaptár folytatásában és befejezésében, amikor a világon mindenhol lecseng majd a járvány. Ettől az időtől számítva jó egy hónappal várható az első rendezvény. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, azt lehetetlen megjósolni. Amit megbízható forrásokból tudunk az az, hogy az elsőbbséget a korábban megkezdett olimpiai kvalifikáció befejezése élvezhetné majd, és feltétlenül a tervek között szerepel a kadet és junior világbajnokság őszi pótlása is. Még része az európai versenynaptárnak a június végére tervezett minszki Európa-bajnokság, ám én ennek megrendezését sem tartom reálisnak. Jelenleg nagyjából itt tartunk. 

És mi várható idehaza? Felnőtt és korosztályos válogatók, diákolimpia, országos bajnokságok az alsóbb korosztályokban. Ez szerepelt a tavaszi, kora nyári hónapokban a tervek között. Mi lesz ezekkel a versenyekkel?

– A sorrend itt is fontos! Előbb fékezzük meg a járványt, aztán beszéljünk a versenyek pótlásáról! De terveink természetesen vannak. A felnőtt, a junior és a kadet korosztályban értelem szerűen a nemzetközi szövetség új kiírásaihoz alkalmazkodva rendezünk majd versenyeket úgy, hogy azok segítsék a felkészülést az olimpiai kvalifikációra, illetve a korosztályos világbajnokságra. A diákolimpiára is valamilyen formában feltétlenül szeretnénk sort keríteni. Mi több, az a célom, hogy egyetlen korosztálynak se maradjon el az országos bajnoksága. Mindezek megszervezése, egy olyan versenynaptár kialakítása, amely ezt a célt is szolgálja, de már a jövő feladatait is segíti, hatalmas munka, nagy feladat lesz. De bízom a csapatunkban, ezt is meg fogjuk oldani! Azzal fejezem be, amivel kezdtem a beszélgetést. Fegyelmezettek vagyunk. Most azt tesszük, amit kell, de készen állunk az új kihívásokra, új feladatokra!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események