”Egyenlítettek” a nők – 4-4-en a tuniszi GP-főtáblán

jan 14, 2023 | Hírek

Három világbajnokunk, Battai Sugár, Katona Renáta és Pusztai Liza mellett a másfél év után, sérülést és szülést követően visszatérő Márton Anna jutott a tuniszi GP-verseny 64-es főtáblájára. 

Munkatársunk helyszíni jelentése: 

Minden bizonnyal érdekes érzés lehetett Márton Anna visszatérése a pástra. Egyrészről emlékezetes, egyben fájdalmas volt a búcsúja is. A tokiói olimpiát már szakadt térdszalaggal kezdte. Erre az egyéni verseny első asszójában rá is sérült, valóban hősies teljesítménnyel így jutott a négyes döntőbe, mi több végigszenvedte a csapatversenyt. Aztán jött a műtét, kezdődhetett a hosszú gyógyulás, mely alatt – korántsem mellesleg! –  Panka kisfiúnak adott életet. Mindeközben, a nyáron a társak nélküle nyertek nagy örömünkre és nem kisebb meglepetésre magyar vívástörténeti női kardcsapat világbajnoki aranyérmet… Azaz: ahhoz, hogy visszatérhessen a BVSC vívója a válogatottba, világbajnokot kell kiszorítson onnan…

Márton Anna veretlen csoportkörrel tért vissza a vívóvilágba.

Márton Anna – többek közt… – ezek után lépett pástra másfél év kihagyást követően a tuniszi női kard Grand Prix selejtező napján. Akik ismerik a sztori főszereplőit, azok valószínűleg nem lepődnek meg azon, hogy nem a vívó, hanem a mestere tűnt jóval idegesebbnek a rajt előtt… Gárdos Gábor, aki Panka útját közel két évtizede kíséri, egyben a válogatott vezetőedzője, nem is ment a pást közelébe, inkább messziről, a nézőtérről követte a történteket. Anna pedig természetesen tökéletesen tette a dolgát a páston, bár első asszóját, melyet megnyert 5:2-re, érdekesen kommentálta: “Fura volt ez az érzés. A visszatérés is, meg hogy csoportkört kellett vívnom, mivel erre az utóbbi években egyáltalán nem volt példa, rendre kiemelt voltam. Ezért aztán, talán nem is tudatosan, de úgy alakult, hogy biztosra akartam menni, és nekirontottam az ellenfelemnek. Szerencsére bejött…” Bejött ez is, meg a többi meccs is, Panka visszatérése eddig hibátlanul alakult, kívánunk további pályafutásához még sok-sok sikert.

Természetesen véletlenül sem szeretnénk világbajnokainkat a háttérbe szorítani, ám ennyit 27 éves klasszisunk megérdemelt, a többit már ki kell vívnia magának… Arról nem is beszélve, hogy kairói “hősnőink” is nagyszerűen szerepeltek! Mondjuk mindehhez Pusztai Lizának különösebben nem kellett megizzadnia, lévén kiemelt volt. Battai Sugár Pankához hasonlóan veretlenül zárta csoportját, és Katona Reninek ugyan becsúszott egy  zakó, de remek tusarányának köszönhetően harmadikként ő is további folytatás nélkül jutott a 64-es főtáblára. Mivel Beviz Dorottya a csoportkörben búcsúzott, a direkt kieséses folytatásban egyedül Szűcs Lucának kellett szurkolni. Sajnos, ő nem tudta követni társait, vezetett ugyan az asszó elején, de végül az amerikai Tartakovsky 15:13-ra jobbnak bizonyult. 

Folytatás vasárnap a 64-es főtáblán, négy férfi és négy női vívónkkal. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Női kard egyéni Grand Prix, Tunisz, 141 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza kiemelt, Battai Sugár 6 győzelem/0 vereség, Márton Anna 6/0, Katona Renáta 5/1 (a legjobb 64 közé jutottak), Szűcs Luca 3/3 (továbbjutott), Beviz Dorottya 1/5 (kiesett).

A legjobb 64 közé jutásért: Szűcs-Tartakovsky (amerikai) 13:15. 

Vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Pusztai-Bunyatova (azeri), Battai-Skarbonkiewicz (amerikai), Márton-Lee (koreai), Katona-Mukae (japán).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Tovább tart a böjt

Keresztes Ádám szerepelt a legjobban a magyarok közül a kadet és junior világbajnokság junior párbajtőr egyéni versenyszámában. A tatai vívó nyolcaddöntőig jutott.

Közgyűlés következik

Május 17-én tartja a Magyar Vívó Szövetség az évi rendes, egyben tisztújító közgyűlését a Magyar Sport Házában.

Ötödik a férfi, 12. a női tőrcsapat

A rijádi korosztályos világbajnokság tőr számának zárónapján a férfi csapat az 5., a női a 12. helyen végzett – következnek a párbajtőrözők. Hajrá, magyarok!

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Élő eredmények

Közelgő események