Elhunyt Batizi Sándor

okt 31, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

89 évesen, hosszú, türelemmel viselt betegség után elhunyt Batizi Sándor, a világszerte elismert, nagyszerű kardmester. Itthon eltöltött évtizedei alatt a válogatott mellett a Vasasban, majd Gödöllőn dolgozott.

Batizi Sándor Kárpátalján született, és a lembergi testnevelési főiskolán ismerkedett meg a vívással. Tehetségére azonnal fény derült, akkor vált kiváló kardozóvá, amikor itthon javában tartott a Gerevich-Kovács-Kárpáti trió “világuralma”, a szovjet vívók pedig kezdtek egyre és egyre erősebbé válni. Ebben komoly szerep jutott Batizi Sándornak is, aki a hatvanas évek vége felé már a szovjet válogatott mestereként is dolgozott, ennek ellenére folyamatosan haza, Magyarországra akart települni. 

Batizi Sándor és tanítványa, Bujdosó Imre az 1988-as, szöuli olimpiai siker után.

Ez végül 1974-ben sikerült neki, amikor a Vasas, akkor legendás kardműhelyébe került. Tanítványa lett többek között Marót Péter, a keze alatt lett világbajnok 1977-ben Gerevich Pál, majd az 1988-as olimpián az aranyérmes csapat tagja, Bujdosó Imre volt többek között a tanítványa. Mindeközben az utánpótlással is eredményesen és nagy szeretettel foglalkozott. Csoportjából korosztályos országos bajnoki címek sorát nyerte többek között a fia, Batizi Tamás, Újvári Árpád, Szentiványi Árpád és Bódis Sándor. Batizi Sándor amellett, hogy kiválóan ötvözte a szovjet és a magyar kardiskolát, nagyszerű pedagógus volt. Mindig szigorral, de nagy szeretettel bánt a tanítványaival, és figyelt arra is, hogy a páston kívüli életben ugyancsak megállják a helyüket a neveltjei. 

Batizi Sándor leckét ad a gödöllői Batizi-Benkő Vívócsarnokban.

A szöuli olimpia után a németországi Dormagenbe került, ahol megteremtette a mára kardfellegvárrá váló egyesület alapjait, és megismertette a vívómesteri munkát azzal az erdélyi származárú Szabó Vilmossal, aki azóta egyszemélyben nevelt ki felnőtt világbajnok német kardválogatottat. Hazatérte után Beliczay Sándorral közösen ő teremtette meg Magyarországon a kerekesszékes vívást, többek között Szekeres Pálnak adott kardleckéket. 

A mester egyik kedvenc tanítványával, Gémesi Györggyel.

Ezt követően Gödöllőn telepedett le, és amíg egészsége engedte, addig munkájával, tapasztalatával, tanácsaival segítette a helyi egyesület. Életében nevezték el róla a két évvel ezelőtt átadott Batizi-Benkő Vívócsarnokot, az avatón iskolát adott egyik “örökös tanítványának”, a korábbi válogatott polgármesternek, Gémesi Györgynek. 

Gödöllő, a magyar vívás, és a Magyar Vívó Szövetség búcsúzik egy nagy egyéniségtől, akinek három nemzet köszönhet szép sikereket. De aki mindeközben mindig magyarnak, csakis magyarnak érezte és vallotta magát. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Harmadik hely az éremtáblán

Befejeződött a veterán Európa-bajnokság, a magyar küldöttség két arany- és két ezüstéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végzett, gratulálunk!

Juniorban is előválogattak

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A junioroknál a győzelmet Császár Zoltán és Gachályi Gréta szerezte meg.

Újabb arany és ezüst a veterán Eb-n

A férfi kardcsapat arany-, az idősebb férfi tőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


A jövő elkezdődött

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A győzelmet Petrovszki Áron (Honvéd) és Terhes Hanna (Diósgyőr) szerezte meg.

Arany és ezüst a veterán Eb-n

A női tőrcsapat arany-, a férfi párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM