Elhunyt Batizi Sándor

okt 31, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

89 évesen, hosszú, türelemmel viselt betegség után elhunyt Batizi Sándor, a világszerte elismert, nagyszerű kardmester. Itthon eltöltött évtizedei alatt a válogatott mellett a Vasasban, majd Gödöllőn dolgozott.

Batizi Sándor Kárpátalján született, és a lembergi testnevelési főiskolán ismerkedett meg a vívással. Tehetségére azonnal fény derült, akkor vált kiváló kardozóvá, amikor itthon javában tartott a Gerevich-Kovács-Kárpáti trió “világuralma”, a szovjet vívók pedig kezdtek egyre és egyre erősebbé válni. Ebben komoly szerep jutott Batizi Sándornak is, aki a hatvanas évek vége felé már a szovjet válogatott mestereként is dolgozott, ennek ellenére folyamatosan haza, Magyarországra akart települni. 

Batizi Sándor és tanítványa, Bujdosó Imre az 1988-as, szöuli olimpiai siker után.

Ez végül 1974-ben sikerült neki, amikor a Vasas, akkor legendás kardműhelyébe került. Tanítványa lett többek között Marót Péter, a keze alatt lett világbajnok 1977-ben Gerevich Pál, majd az 1988-as olimpián az aranyérmes csapat tagja, Bujdosó Imre volt többek között a tanítványa. Mindeközben az utánpótlással is eredményesen és nagy szeretettel foglalkozott. Csoportjából korosztályos országos bajnoki címek sorát nyerte többek között a fia, Batizi Tamás, Újvári Árpád, Szentiványi Árpád és Bódis Sándor. Batizi Sándor amellett, hogy kiválóan ötvözte a szovjet és a magyar kardiskolát, nagyszerű pedagógus volt. Mindig szigorral, de nagy szeretettel bánt a tanítványaival, és figyelt arra is, hogy a páston kívüli életben ugyancsak megállják a helyüket a neveltjei. 

Batizi Sándor leckét ad a gödöllői Batizi-Benkő Vívócsarnokban.

A szöuli olimpia után a németországi Dormagenbe került, ahol megteremtette a mára kardfellegvárrá váló egyesület alapjait, és megismertette a vívómesteri munkát azzal az erdélyi származárú Szabó Vilmossal, aki azóta egyszemélyben nevelt ki felnőtt világbajnok német kardválogatottat. Hazatérte után Beliczay Sándorral közösen ő teremtette meg Magyarországon a kerekesszékes vívást, többek között Szekeres Pálnak adott kardleckéket. 

A mester egyik kedvenc tanítványával, Gémesi Györggyel.

Ezt követően Gödöllőn telepedett le, és amíg egészsége engedte, addig munkájával, tapasztalatával, tanácsaival segítette a helyi egyesület. Életében nevezték el róla a két évvel ezelőtt átadott Batizi-Benkő Vívócsarnokot, az avatón iskolát adott egyik “örökös tanítványának”, a korábbi válogatott polgármesternek, Gémesi Györgynek. 

Gödöllő, a magyar vívás, és a Magyar Vívó Szövetség búcsúzik egy nagy egyéniségtől, akinek három nemzet köszönhet szép sikereket. De aki mindeközben mindig magyarnak, csakis magyarnak érezte és vallotta magát. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események