elismerések a magyar vívósportnak

nov 26, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Négy elismerést vehetett át a Csampa Zsolt elnök vezette magyar delegáció a Nemzetközi Vívó Szövetség egyiptomi kongresszusán. Gratulálunk az érintetteknek!

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke a helyszínen kaphatta meg az elismeréseket, melyeket így kommentált honlapunknak: “A három, eredményekhez kapcsolódó kitüntetés természetesen a versenyzők és az edzők érdeme. Ugyanakkor újabb visszajelzése annak, hogy az a szakmai munka, amelyet most már több mint tíz esztendeje indítottunk el, újra és újra kamatozik. Szeretném a szülőknek is megköszönni a sok segítséget és áldozatot, nélkülük sem jöhetnének létre ezek a korosztályos sikerek. Áron újabb elismerésért is nyilvánvalóan neki jár a gratuláció, de annak örülök, hogy elnökségünk terjesztette fel őt a FIE felé erre a címre, és korábban magyar részről soha, de nemzetközi szinten is alig fordult elő, hogy aktív vívó kerüljön be a Hírességek Csarnokába. Ha valaki, ő tényleg megérdemelte. Az európai díjunk pedig igazolja azt, hogy a nemzetközi vívóélet fejlesztésében is partnerek vagyunk, nyitottak vagyunk minden olyan elgondolásra, ami előrébb viheti sportágunkat.”

Az alábbiakban a négy kitüntetés körülményeit idézzük fel írásunkban. 

Nemzetek Nagydíja, kadet világbajnokság, Plovdiv

Az áprilisi, bulgáriai korosztályos világbajnokságon a magyar fiatalok három arany- és egy bronzérmet nyertek a hat egyéni versenyszámban, minden idők legsikeresebb szereplését teljesítve mindezzel. Ezen eredményeknek köszönhetően Magyarország nagy fölénnyel végzett az élen a kadetok Nemzetek Nagydíján. 

Érmeseink és mestereik. Női kard egyéni aranyérem: Domonkos Emese. Edző: Sárközi Gergely. Válogatott edző: Kovács Laura.

Női párbajtőr egyéni aranyérem: Nagy Blanka. Edző: Serra Bendegúz. Válogatott edző: László István. 

Férfi párbajtőr egyéni aranyérem: Pelle Domonkos. Edző: László István és Peterdi András. Válogatott edző: Peterdi András. 

Férfi tőr egyéni bronzérem: Rubin Mattia. Edző: Fekete Gábor és Kárpáthy Krisztián. Válogatott edző: Szabó István. 

Összetett Világkupa-győzelem, junior női kardcsapat

Az elmúlt két évben Magyarország a női kard nagyhatalmává vált. Mint ismeretes, a felnőttek két, egymást követő évben állhattak a világbajnoki dobogó tetejére. Ugyanezt tehette a fentebb már említett, plovdivi korosztályos világbajnokságon a junior női kardválogatott. Egy hihetetlenül izgalmas fináléban, 45:44-re múlták felül a lányok Olaszországot. Ez a siker pedig egyben azt is jelentette, hogy Magyarország megnyerte junior női kardban a 2022/23-as összesített Világkupát. 

A junior világbajnokok és mestereik: Battai Sugár, Csonka Dorottya, Keszei Kira, Spiesz Anna. Válogatott edző: Gulácsi Ferenc. Edzők: Dávid László, Kósa Miklós, Ravasz Etele. 

A Hall of Fame újabb magyar tagja: Szilágyi Áron

Igazából nem is lenne semmi különleges abban, hogy a háromszoros olimpiai bajnok klasszis, Szilágyi Áron szeptemberben bekerült a sportági Hall of Fame-be, azaz a Hírességek Csarnokába. Ennek menete az, hogy a nemzeti sportszövetségek küldik el jelöltjüket a FIE-nek, és a testület végrehajtó bizottsága dönt arról, hogy az adott esztendőben ki az a két kivételes egyéniség, aki tagja lesz a Hall of Fame-nek. A magyar szövetség elnöksége a nyáron döntött arról, hogy szakítva a korábbi hagyományokkal, ezúttal olyan vívót jelöl, akinek még tart az aktív pályafutása. Tisztelegve ezzel, hogy Szilágyi Áron az első olyan férfi vívója a sportágnak, aki három egyéni olimpiai aranyéremmel büszkélkedik! Ezt az érvelést a FIE is elfogadta, így lehetett újabb magyar tagja a veretes testületnek. 

EFC-kitüntetés a szolidaritási programban nyújtott szerepvállalásért

Az olasz Giorgio Scarso vezette európai vívószövetség számos olyan új kezdeményezést indított, amely a kontinens vívásának közös fejlődését kívánja elősegíteni. Ennek igen fontos részeként kard edzőtovábbképzést szervezett szövetségünk Budapesten, több ország leendő szakemberének részvételével. A Ludovikán Patócs Ákos, Nemcsik Zsolt, Neuhold Sándor és az olasz Giovanni Sirovich tartott gyakorlati és elméleti képzést, majd a nap edzéslátogatással zárult a Vasas Pasaréti úti vívótermében. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események