Esélyesek sikere – Szatmári és Szűcs nyerte a kard Mk-t

nov 26, 2022 | Hírek

Az egyéni világbajnok Szatmári András, illetve a csapat világbajnok Szűcs Luca nyerte a gödöllői kard Magyarkupa-fordulót, amely a válogatási szezon első állomása volt a fegyvernemben, gratulálunk!

Éppen a félidőben járt az egyéni világbajnok, Szatmári András nyolcaddöntője indiai riválisa, Singe ellenében a gödöllői kard Magyarkupa-fordulóban, amikor belépett a terembe Gárdos Gábor, Andris mestere, egyben a világbajnok női kardválogatott vezetőedzője. Mindez nem sokkal dél után történt, és bár bőven volt még hátra idő a hölgyek rajtjáig, a tanítványa versenyére is kíváncsi volt a mesteredző. 

Az állás ekkor némi meglepetésre 5:8 volt, ekkor szólt oda Gárdos Gábor Szatyinak: “Itt vagyok, most már elkezdhetsz vívni…!”. Arra azért ne vegyünk mérget, hogy csak ez volt a jel, aminek okán szakágunk második számú klasszisa “elkezdett vívni”, ám tény, azt az asszót az MTK vívója megfordította, utána pedig simán megnyerte a versenyt… Mi több, a mester “személyes varázsát” átragasztotta másik tanítványára is, Péch Miklósra, aki az ezüstérmet szerezte meg. 

Szatmári András elégedetten kortyolhatott gödöllői aranyérme után.

De a végéről kanyarodjunk az elejére: hiányzói is akadtak a versenynek. A háromszoros olimpia bajnok Szilágyi Áron nem most kezdte el szezonját, míg a válogatottságért harcolók közül Iliász Nikolász algíri lábujjsérülése miatt nem indult, Rabb Krisztián pedig nem vívó keze (a jobb) repedése miatt hagyta ki a szezon első felnőtt kard válogatóját. Olimpiai bronzérmeseink közül Decsi Tamás az egyik későbbi bronzérmestől, a honvédos Horváth Gergőtől szenvedett vereséget, míg Gémesi Csanád lett a másik harmadik, a csapattárstól, Szatmáritól kapott ki az elődöntőben. 

Gémesi Csanád: a bronzérmes házigazda.

Pedig komoly szurkolótábora volt, lévén klubjának, a Gödöllőnek új vívóterme adott otthont az eseménynek. Ráadásul egyik “legnagyobb rajongója” idősebb fia, a 8 esztendős Apor volt, aki természetesen már elkezdte a vívást… Csanád házigazdaként kétszeresen büszkén nyilatkozott honlapunknak fentiek okán: “Ez az első felnőtt verseny, amelynek a szövetség felkérésére otthont adunk, de remélem nem az utolsó, nagy örömmel tesszük ezt. Apor pedig már az ovis vívócsoportban is ott volt, most másodikos, nem is kérdéses, hogy családunk sok tagjához hasonlóan kipróbálja magát ebben a szép sportágban.”

A hölgyek versenyén – fogalmazzunk így… – nem a mennyiségen, hanem a minőségen volt a hangsúly, elvégre két felnőtt világbajnok és több korosztályos kontinensbajnok szerepelt a 26 fős mezőnyben. Melyből betegség miatt hiányzott Pusztai Liza, Battai Sugi pedig a FIE lausanne-i kongresszusán vette át jutalmát junior Világkupa-győztesként. A jelen lévő “címhalmozók” viszont kiválóan teljesítettek, és tökéletesen uralták a mezőnyt. Nevezetesen: a két további vb-aranyérmes Szűcs Luca és Katona Renáta vívta egymással a döntőt, ami a lehető legszorosabban alakult, 15:14-re győzött előbbi, a BVSC kardozója. A két bronzérem közül pedig az egyiket a kadet egyéni és csapat Európa-bajnok Spiesz Anna, a másikat a junior csapat Európa-bajnok Beviz Dorottya szerezte meg. 

Eredmények. Férfi kard egyéni Magyarkupa-forduló, Gödöllő, Batizi-Benkő Vívócsarnok, 55 induló. Végeredmény: 1. Szatmári András (MTK, edző: Gárdos Gábor), 2. Péch Miklós (MTK), 3. Gémesi Csanád (MATE-GEAC) és Horváth Gergő (Honvéd), 5. Kaiser Balázs (UTE), 6. Nagy Martin (Vasas), 7. György Lehel (UTE), 8. Baaken Mátyás (KVSE). A döntőben: Szatmári-Péch 15:12.

Női kard egyéni Magyarkupa-forduló, Gödöllő, Batizi-Benkő Vívócsarnok, 26 induló. Végeredmény: 1. Szűcs Luca (BVSC, edző: Bódy István és Bódy Benjámin), 2. Katona Renáta (Vasas), 3. Spiesz Anna (Vasas) és Beviz Dorottya (KVSE), 5. László Luca (UTE), 6. Keszei Kira (Honvéd), 7. Marleen Buitenhuis (holland), 8. Tóth Nadin (BVSC). A döntőben: Szűcs-Katona 15:14.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események