Hat klubba került a hat egyéni arany

máj 25, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Hármat nyertek a budapestiek, hármat a vidékiek a Ludovika Arénában. Battai Sugár és Gémesi Csanád megvédte címét, Muhari Eszter negyedszer lett aranyérmes.

FÉRFI TŐR. A fiatalok nem mutatták oroszlánkörmeiket, az idősebb korosztály szépen helytállt. A ferencvárosi Szemes Gergő 21 évesen megnyerte második országos bajnoki aranyérmét. Nagyjából így foglalható röviden össze a férfi tőrözők versenynapja. A két bronzérmes a rutinosabbnak mondható, egyaránt korábbi, illetve jelenlegi válogatott Hári Máté (Budakalász) és Németh András (Honvéd) lett. Az aranyért pedig a fegyvernem jelenlegi két, kimagaslóan legjobbja csapott össze. Ezúttal a tán kevésbé esélyes, ferencvárosi Szemes Gergő győzött egy nagyon izgalmas asszóban, ami azért szép fegyverténynek mondható a világranglista tizedikje, egyben párizsi olimpikon Dósa Dániellel szemben. Szemi önmagához képest szokatlanul széles mosollyal és elégedetten nyilatkozott. “Valóban nagyon örülök. A győzelemnek is, meg annak, hogy sikerült szerintem kifejezetten színvonalas és érdekes asszót vívnom Danival. Ez a második aranyam, de nekem talán fényesebben csillog, mint az első.”

Szemes Gergő nyerte az ob első aranyérmét.

Végeredmény. 68 induló. Országos bajnok: Szemes Gergő (FTC, edzők: Marco Goncalves és Szabados Kristóf), 2. Dósa Dániel (Törekvés), 3. Németh András (Honvéd) és Hári Máté (Budakalász), 5. Mihályi Andor (Ludovika), 6. Tóth Gergely (FTC), 7. Benyus Attila (Ludovika), 8. Rózsa Csanád (Honvéd). A döntőben: Szemes-Dósa 15:13.

NŐI PÁRBAJTŐR. Azért az nem hétköznapi, hogy valaki alig több, mint huszonegy esztendősen karrierje negyedik országos bajnoki aranyérmét nyerje egyéniben. Miként az sem, hogy ellenfele egy nem egészen 17 éves, kadet korú vívó volt. És az is kivételes, hogy a dobogón kizárólag vidéki egyesületek képviselői kaptak helyet. Mindez “nevekbe öntve” így hangzik. Muhari Eszter ezúttal tatabányai színekben nyert bajnokságot, a döntőben látottak alapján, ezúttal igen simán. Mégsem volt szomorú az ezüstérmes, ugyanis a diósgyőri Terhes Hanna talán az egyéni ob legnagyobb meglepetését szerezte a döntőbe jutásával. Azért a fegyvernem helyzetéről sok mindent elmond, hogy a kadet ezüstérmes mögött két junior korú vívó, a debreceni Nagy Blanka és a tatabányai Salamon Réka állhatott még dobogóra. “A legjobb barátnőmmel, Gachályi Grétivel kezdtem, és ez nem esett jól. A folytatásban is voltak szoros asszóim, úgyhogy nem volt azért ez olyan sima arany. Na jó, a vége az tényleg jó sikerült… Nem volt könnyű a jelenlegi helyzetemben koncentrálni a helyzetre, nagyon örülök, hogy sikerült.”

Muhari Eszter negyedik ob-aranyát szerezte meg.

Végeredmény. 83 induló. Országos bajnok: Muhari Eszter (Tatabánya, edző: László István), 2. Terhes Hanna (Diósgyőr), 3. Nagy Blanka (Debreceni SI) és Salamon Réka (Tatabánya), 5. Gnám Tamara (Tatabánya), 6. Csomós Flóra (Danubius), 7. Marschall Réka (MTK), 8. Kálmán Gyöngyvér (Honvéd). A döntőben: Muhari-Terhes 15:7.

NŐI TŐR. A legteljesebb mértékben érvényesült a papírforma a fegyvernemben. Legalábbis abból a szempontból, hogy a ranglista első négy helyezettje állhatott dobogóra, és az első kettő vívta a döntőt. A két bronzérmes Mohamed Aida és Lupkovics Dóra lett, míg az első helyért Pásztor Flóra és Kondricz Kata mérkőzött. Azért azt jegyezzük meg, hogy Mohamed Aida a huszonötödik (!) egyéni (!) érmét nyerte az ob-n… Az aranyért a két kortárs csapott össze. Mint tudjuk, Flóra szerzett párizsi kvótát, viszont Kata nyerte a bajnokságot az elmúlt három alkalommal egyaránt. Most viszont fordult a kocka, az első három perc után elhúzott a törekvéses tőröző, és végül 15:10-zel húzta be pályafutása második egyéni ob aranyát, majd így nyilatkozott honlapunknak. “Rég nyertem felnőtt egyéni ob-aranyat, ráadásul Katát sikerült legyőznöm az aranyéremért, és a vívásommal is elégedett voltam. Úgyhogy összességében ez egy jó nap, várom az újabb feladatokat.”

Pásztor Flóra bajnoki öröme.

Végeredmény. 49 induló. Országos bajnok: Pásztor Flóra (Törekvés, edző: Beliczay Sándor), 2. Kondricz Kata (Honvéd), 3. Mohamed Aida (UTE) és Lupkovics Dóra (Honvéd), 5. Wolf Eszter (Honvéd), 6. Hajas Nóra (Törekvés), 7. Mesteri Viktória (Törekvés), 8. Kollár Anna (Törekvés). A döntőben: Pásztor-Kondricz 15:10.

FÉRFI PÁRBAJTŐR. Azért az sokat elmond a legnépesebb fegyvernem erejéről, hogy a nyolcaddöntőben két csapat világbajnok (Rédli András és Szényi Péter), továbbá két csapat Európa-bajnok találkozott (Andrásfi Tibor és Koch Máté). Az tán még többet, hogy a negyeddöntőben két egyéni világbajnok, a világranglista első két helyét elfoglaló Koch Máté és Siklósi Gergely mérkőzött meg. Érdekes azért az is, hogy a négy között három vasasos és egy ex-vasasos volt, akik mind a négyen Halla Péter tanítványai – vagy ex-tanítványai. A döntőt végül a két kortárs, Máté és Nagy Dávid vívta a döntőt. Klubtársak, kortársak, barátok, ám az ob mégiscsak ob, különlegesen nagy csatát vívott a két remek vívó. Az utóbbi két év eredményei alapján lehet állítani, hogy kisebb meglepetés született. Nagy Dávid győzött úgy, hogy Máté a hajrában öt tusos hátrányát dolgozta le egyre, ám 14:13-nál lejárt a vívóidő, és ezzel ő lett 23 évesen másodszor egyéni magyar bajnok. “Öt asszómból háromszor találkoztam klubtársammal, ami ugyanúgy kellemetlen, mint amikor magyarral kerülsz szembe nemzetközi versenyen. Szerintem jó és izgalmas döntőt vívtunk Mátéval, nagyon örülök az aranynak.”

Nagy Dávid remek döntő után ünnepelhette az aranyérmét.

Végeredmény. 152 induló. Országos bajnok: Nagy Dávid (Vasas, edző: Halla Péter), 2. Koch Máté (Vasas), 3. Buta Levente (FTC) és Bányai Zsombor (Vasas), 5. Siklósi Gergely (Honvéd), 6. Somody Soma (MTK), 7. Szényi Péter (MTK), 8. Csabai Máté (Vasas). A döntőben: Nagy-Koch 14:13.

NŐI KARD. Márton Anna távollétében négy világbajnok lépett pástra a Ludovika Arénában. A négy hölgy külön ágra került, ám csak hárman állhattak közülük dobogóra. Éppen a magyar ranglistát végül megnyerő Szűcs Lucát búcsúztatta a junior tehetség, Spiesz Anna. A többi aranyérmes dobogóra állhatott az országos bajnokságon, a finálét pedig a címvédő Battai Sugár vívta csapattársával Pusztai Lizával, míg Katona Renáta bronzérmes lett. A debreceni “kisklasszis” végig irányította a mérkőzést, melyet 15:9-re nyert meg. Olimpiai éremre tör a válogatott, ez nem is kérdés, a magyar bajnoki aranyéremnek ennek ellenére ebben a szituációban is komoly presztízse van, okkal örült tehát Sugi is a sikerének, ráadásul ő lett a nap első duplázója. “Nagyon jól éreztem magam a páston, bár az eleje nehezen indult, a 16 között nagyon megszenvedtem Beviz Dórival. Lizával viszont kifejezetten jól ment, ellene mindig értékes a siker.” – mondta Sugi, aki így kétszeres egyéni magyar bajnokként készülhet második olimpiájára. 

Battai Sugi 20 évesen védte meg felnőtt bajnoki címét.

Végeredmény. 51 induló. Országos bajnok: Battai Sugár (Debreceni EAC, edző: Dávid László), 2. Pusztai Liza (BVSC), 3. Katona Renáta és Spiesz Anna (Vasas), 5. Szűcs Luca (BVSC), 6. Keszei Kira (Honvéd), 7. Bende Barbara (Vasas), 8. Kis Abigél (DEAC). A döntőben: Battai-Pusztai 15:9.

FÉRFI KARD. Sztárparádé, slusszpoénként. Világbajnok férfi kardozóink közül Szatmári András sérülése miatt hiányzott, ám a többiek ott voltak. Nagyszerű csatákat láttunk, a negyeddöntőben Szilágyi Áron búcsúztatta csapattársát, Decsi Tamást. Aztán a legizgalmasabb meccset talán két vasasos vívó, Áron és a fiatal trónkövetelő, Rabb Krisztián vívta. Látványos és nagyon izgalmas asszó volt, melyet a 22 éves tehetség nyert. A másik ágon a harmadik világbajnok, Gémesi Csanád menetelt a döntőig, a gödöllői klasszis címvédőként lépett pástra a nap végén. Aztán újabb remek asszó következett, és Csanád 37 évesen megnyerte zsinórban második bajnoki aranyérmét, hatalmas csatában, 15:12-re legyőzve Rabb Krisztiánt, míg Áron mellett a másik bronzérmes Péch Miklós lett. Csanád így nyilatkozott győzelmét követően: “Nagyon örülök, azért azt gondolom, Magyarországon férfi kardban országos bajnoki aranyat nyerni egymás után kétszer, nem kis dolog. Több nehéz meccsem is volt a nap folyamán, a végén sikerült feltennem az i-re a pontot!”

Gémesi Csanád, a gödöllőiek büszkesége.

Végeredmény. 86 induló. Országos bajnok: Gémesi Csanád (MATE-GEAC, edző: Navarrete József), 2. Rabb Krisztián (Vasas), 3. Szilágyi Áron (Vasas) és Péch Miklós (MTK), 5. Tóth Bertalan (TFSE), 6. Iliász Nikolász (Debreceni SI), 7. Decsi Tamás (KVSE), 8. Vajda Oszkár (TFSE). A döntőben: Gémesi-Rabb 15:12.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.