Hét érem – hét kérdés

jún 24, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Az utóbbi évek legjobb Eb-szerepléséről és az olimpiáról beszélgettünk Bázel után Boczkó Gábor szövetségi kapitánnyal.
.
 • Egy arany, négy ezüst, két bronz. Négy csapatunk végzett dobogós helyen. Lehetett erre számítani?
 • Azért így, ebben a formában semmiképpen sem. Elvégre három olyan csapatszámban lettünk érmesek, melyben nem sikerült kvalifikálni magunkat az olimpiára. Ez mindenképpen a bravúr kategóriába sorolható. Bátran kijelenthető, hogy sikeres Európa-bajnokságot zártunk, de mindenki tudja pontosan, hogy olimpikonjaink részére most jön a java. 
 • Elvégre Ön is azt nyilatkozta az Eb előtt, hogy Párizzsal kapcsolatosan komolyabb következtetéseket nem lehet levonni. Ezt most is tartja?
 • Alapvetően igen. Ugyanakkor természetesen szakmai következtetéseket le lehet és le is kell vonni a Bázelben történtekből. Különösen azon versenyszámokban, melyekben az ötkarikás játékokon nem leszünk érintettek. Elvégre azokban a fegyvernemekben, melyekben csapatban nem lehetünk ott Párizsban, ez számított az év fő versenyének. 
 • Menjünk végig egyenként a fegyvernemeken, hiszen mindegyikben szereztünk érmet, ami egészen kivételes! Tőr?
 • A női tőrcsapat zárónapi bronzérme úgy kellett a fegyvernemnek, mint egy falat kenyér. Az előző olimpia kvalifikációja óta sok sikerélmény csapatban nem volt. Most kihasználták a lányok a lehetőséget, sem a németek, sem a franciák nem a legerősebb összeállításukban vívtak. Utóbbiak legyőzése ugyanakkor így is értékes siker. Az Európa-bajnokság legnagyobb bravúrja pedig kétségkívül a férfi tőrcsapathoz köthető, amely a világ egyik legjobb csapatát, a legerősebb felállásban szereplő olaszokat győzte le az elődöntőben. Huszonegy év után nyert érmet a férfi tőrcsapat, ez sok mindent elmond…
 • “Saját fegyveréről”, a párbajtőrről miként vélekedik?
 • A férfi párbajtőrcsapat természetesen többre képes ennél az ötödik helynél. Ezúttal egyetlen rossz asszó elég volt a negyeddöntőben, senkinek sem sikerült visszahoznia a válogatottat a helyes útra. Ennek ellenére továbbra is úgy gondolom, hogy az olimpián realitás az éremszerzés. Az egyéni verseny két érme természetesen nagyon jó eredmény Siklósi Geritől és Andrásfi Tibitől. A rendkívül fiatal női csapat jól kihasználta az ukránok kiesésével könnyebbé váló ágat, majd jött a komoly skalp a világbajnok lengyelek ellen. Jó jel ez a következő szezon előtt. 
 • Zárjuk a kardozókkal! Aranyat és ezüstöt hozott a szakág, ismét eredményes volt. Gratulálhatunk hozzá?
 • Rabb Krisztiánnak és Pusztai Lizának feltétlenül. Krisztián kiemelkedően vívott a csapatversenyen, oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében. Liza pedig régen szerepelt egyéniben ilyen eredményesen, neki is kellett ez a siker az olimpia előtt. Igaz, hogy a női kardcsapat negyedik lett, de nem sok választotta el őket a döntőbe jutástól. 
 • Következik a közvetlen olimpiai felkészülés. Hogyan alakul a program?
 • Gyakorlatilag egy fehér és egy színes mosás fér bele a bázeli hazaérkezés után… Szerdán ugyanis mindenki indul az ausztriai Ramsauba, egy regeneráló, félig fizikai magaslati edzőtáborba. Utána pedig három hét magyarországi munka következik, minden szakágnak más-más helyszínnel. 
 • Mikor lesz végleges a magyar olimpiai vívóválogatott összetétele?
 • Hétfő estére kértem a vezető edzőktől a javaslatukat. Ezt kedden tárgyalja a szakmai bizottság. Ezt követően, várhatóan a jövő heti elnökségi ülésen terjesztem a testület elé az általam a fentiek alapján átgondolt válogatott összetételét. 
Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.