Ilyen volt 2022, 1. rész – utánpótlás

dec 26, 2022 | Hírek

Ismét elkészítettük év végi számvetésünket, és örömmel konstatálhattuk - ezúttal is van mivel büszkélkedni. Kétrészes, 2022-es összefoglalónkat az utánpótlás sikerévének felidézéssel kezdjük.

Kilenc arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérem, első hely a kadet, a junior és természetesen az összesített éremtáblázaton. A február végén, március elején rendezett újvidéki korosztályos Európa-bajnokságon minden idők eddigi legjobb szereplését érte el a magyar vívás utánpótlása. Könnyű belátni: amikor ennyire erős az “első vonal”, akkor a hátország hátországával sem lehet baj. Elégedetten hátradőlni, persze, sosem lehet, ugyanakkor az újvidéki napokra érdemes visszaemlékezni. Elvégre a hat fegyvernemből ötben nyertünk aranyat. A hatodik szakág sem tért haza érem nélkül. A kilenc első helyből ötöt csapatban szereztünk, ami szakmailag “magasabb kategóriának” számít. Azaz – minden szempontból “legnek” számított a magyar vívás utánpótlásának történetében ez az esemény. 

Junior női párbajtőrözőink nagy fölénnyel nyerték az Eb-t, a bal oldali „ugró ember”, Gachályi Gréti még nyert mellé kadet egyéniben is egy aranyat.

Ezúttal formabontó módon a juniorok kezdtek, és a magyar fiatalok 2022-es szereplését Keszthelyi Zsombor foglalta keretbe. A Honvéd junior férfi párbajtőrözője hozta az első aranyat, és szerezte aztán, mintegy másfél hónappal később az évben az utolsót a korosztályos vb-n, de erről majd később… Jöttek utána a junior női párbajtőrözők és a junior női kardozók. Mindkét csapatunk elképesztő fölénnyel hozta le versenyét, és látva Muhari Eszti, Büki Lili, Szűcs Luca, Battai Sugi teljesítményét, ismét belegondolt az ember – mennyi érem “maradt bennük” az elmúlt időszakban a covid miatt… 

A remek junior szereplést pedig követte egy még pazarabb kadet produkció. Mert miként lehet minősíteni, amikor férfi tőr egyéniben két magyar, Budaházy Ambrus és Bálint Álmos vív az aranyért. Amikor női párbajtőr egyéniben Gachályi Gréti kiskadetként iskolázza le a mezőnyt. Amikor női kard egyéniben a sérülés és betegség után visszatérő Spiesz Annát megvágni is alig tudják. Vagy amikor végre egy magyar férfi tőrcsapatot ünnepelhetünk aranyérmesként, a magyar kard pedig újra olyan fényében ragyog, hogy a férfi és a női csapatok versenyében is a magyar csapat állhat a dobogó legfelső fokára. 

Budaházy Ambrus kétszeres kadet férfi tőr Európa-bajnokként térhetett haza.

Persze, ilyen eredmények láttán nyilván a hangulat sem volt akármilyen. Így fordulhatott elő, hogy amikor a zárónapon, a csupa újoncból álló, kadet férfi párbajtőrcsapat nagyon értékes ezüstéremmel fejezte be a versenyt, akkor az ugyancsak “újonc”, újonnan kinevezetett válogatott edzőt, Peterdi Andrást, az aznapi győztes kollégák – Szabó István (férfi tőr), Kovács Laura (női kard) – “szégyenpadra” ültették, mondván a második helyezésért Újvidéken ez jár… Ez, persze, természetesen csak vicc volt. Ám kilencszer végighallgatni egy vívó világversenyen a magyar himnuszt, az korántsem tréfa dolog. Elképesztő teljesítmény, megkockáztatjuk: a 9-4-3-as mérleg nehezen túlszárnyalható bravúr…!

Az Eb-aranyérmes kadet női kardcsapat. Itt Spiesz Anna (jobbról a második) duplázott).

Következett a dubai junior és kadet világbajnokság, amely azért is érdemel külön említést, mert két éve elmaradt az esemény, tavaly a covid miatt nem vett részt rajta a magyar küldöttség. Azaz a korosztályok legtehetségesebbjei három év után kaptak lehetőséget arra, hogy vb-n bizonyítsanak, és aki sportolt fiatal korában, az pontosan tudja, mekkora kitartás kellett fejben és testben ahhoz, hogy ne adják fel céljaikat az érintettek… Utólag már elmondhatjuk – nem adták fel! Az “utódok” pedig remekül teljesítettek – a mieink 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel tértek haza az Emírségekből. Ha valaki a fenti bekezdésekben említett, “Eb-dicshimnusz” után túlzásnak érzi a négymedálos szereplés pozitív értékelését, akkor gyorsan tegyük hozzá: a korosztályos vb-n nincsenek kadet csapatversenyek, melyeken az Eb-n 3 aranyat és 1 ezüstöt termeltek a mieink. Másrészt a világ vívását ma már messze nem dominálja olyan mértékben Európa, mint korábban. 

Ennek tükrében kell nézni a fenti mérleget, melyből a junior férfi tőrcsapat harmadik helye abból a szempontból “kilóg”, hogy évtizedek óta nem volt példa hasonlóra. Persze, a csúcs, Keszthelyi Zsombor volt, aki ehelyütt is megérdemli a külön méltatást. A párbajtőröző tehetség egyfelől junior Eb-aranya után a világbajnokságot is megnyerte, amely ebben a fegyvernemben abszolút különleges fegyvertény. Másfelől tettéért megkapta a Nemzetközi Vívó Szövetség ez évi Fair Play-díját. Történt, hogy a vb döntőjében, egyiptomi ellenfelével szemben 10:10-es állásnál a bíró megítélte a találatot a javára. Zsombor azonban azonnal jelezte, hogy nem kéri a tust, mivel a közelharcban önmagát találta el a fegyverével, és nem riválisát. Tette mindezt az aranycsatában, kiélezett szituációban, 20 esztendősen. Jár az elismerés…

Keszthelyi Zsombor: 2022-ben junior egyéni párbajtőr Eb-t, vb-t és Fair Play-díjat nyert.

Miként a teljes magyar utánpótlásnak, és a mestereknek, akik 2022-ben is igen magas szinten teljesítettek. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események