Izgalom a köbön

nov 21, 2019 | Hírek

A vb utáni időszak legfontosabb hétvégéje jön. Abban a három fegyvernemben (férfi párbajtőr, női kard, női tőr) rendeznek olimpiai kvalifikációs Vk-t, melyben esélyünk lehet Tokióra. Hajrá, magyarok!

A versenynaptár fintora úgy hozta, hogy egyetlen hétvégén, egyetlen napon rendezik az ősszel annak a három fegyvernemnek az olimpiai kvalifikációs csapat Világkupáját, melyekben – a biztos kijutónak tekinthető férfi kard mellett – reális eséllyel pályázhatunk a tokiói szereplésre. Ez a nap pedig most vasárnap lesz, amikor Bernben a férfi párbajtőrözők, Orleans-ban a női kardozók, Kairóban pedig a női tőrözők tehetnek egy lépést az ötkarikás álmok felé. Gyorsan tegyük hozzá: sehol sem lesz egyszerű a feladatunk. Mi több: jelen állás szerint egyik fegyvernemben sem vagyunk kijutó helyen, úgyhogy bőven akad feladat… A hét versenyből álló kvalifikációnak a mostani lesz a középső, negyedik állomása, ám mivel a vb dupla pontszámmal és kötelezően beszámít, elmondható, hogy a sorozat második, döntő szakaszába lépünk.

Férfi párbajtőrben Bernben találkozik a vívóvilág, a fegyvernemtől megszokott, hatalmas mezőnnyel. Fenti helyzetben a péntek-szombati, több mint 300 indulós egyéni verseny kivételesen inkább “prológnak” tekinthető, bár a helyzet kettős. A Világkupa ugyanis a hazai válogatásba is pontot ad, így itt a “saját érdekekért” folyik majd nagy küzdelem. Egyvalaki, persze, kivételezett helyzetben van, Siklósi Gergely, aki világbajnokként először találkozik ismét a nemzetközi mezőnnyel. Majd szombaton, ugyanis felnőtt karrierje során először kiemeltként kezd majd. Ám a hangsúly természetesen a csapatversenyen lesz, ahol az olimpiai álmok alapja a nyolc közé jutás lesz. Ehhez Ukrajnát vagy Kínát kell legyőzni. A pesti vb-n éppen előbbivel szemben maradtunk alul, most ezt nem tehetjük meg. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány és Dancsházy-Nagy Tamás vezetőedző a Berta Dániel, Nagy Dávid, Rédli András, Siklósi Gergely négyest nevezte, hajrá, fiúk!

Női kardban Orleans-ban lesz a Világkupa-forduló, ugyancsak hatalmas mezőnnyel, benne többek között két magyar klasszissal, Márton Annával és Pusztai Lizával. A nyolc közé jutás csapatban itt is alap! Erre megvan minden esélyünk. A 16 között ugyanis Spanyolország vagy Németország lesz az ellenfél. Előbbi tán valamivel kellemetlenebb, ám ha olimpiára akarunk kijutni, akkor mindkét riválist le kell győznünk. Reméljük, a java ezután jön, a nyolc között minden egyes meccsnek komoly tétje lesz, bízzunk benne, hogy a verseny után nem a “matek” játssza majd a főszerepet, hanem a mieink eredménye. Gárdos Gábor vezetőedző egyébként változtatott a világbajnoki kvartettjén. Márton Anna, Pusztai Liza és Katona Renáta mellett a 16 esztendős, kadet korú, ám juniorban vb-aranyérmes, nagyon tehetséges Battai Sugár kapott helyet a csapatban. Ez aztán a mély víz! Természetesen itt is kétnapos egyéni verseny előzi meg a csapatot, amely beszámít a honi ranglistába.

Végezetül a női tőr Világkupa-forduló, melyet Kairóban rendeznek. A helyzet itt is a párbajtőrhöz hasonlítható. Olimpiai álmokat reálisan akkor szőhetünk, ha minimum a legjobb nyolc közé jut a csapat. Viszont akkor igen, annak ellenére, hogy idén eddig nem ért el számottevő eredményt az együttes. Ennek oka, hogy az első négy (Oroszország, Olaszország, Franciaország, Egyesült Államok) gyakorlatilag “kirobbanthatatlan”, így itt a kevésbé jól fizető helyezések is értékesebbek, illetve fentiek okán összerázódik a középmezőny. A nyolcaddöntőben ezúttal Korea vagy Németország lesz az ellenfél. Tegyük hozzá, tippmixben mindkét esetben a mi oddsunk lenne magasabb, ám fiatalított, Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású csapatunk igenis képes lehet a sikerre! A csapatot megelőző péntek-szombati egyéni verseny nem számít a hazai válogatásba. 

Természetesen az utánpótlás sem marad rangos verseny nélkül a hétvégén. Laupheimben a nagyon tehetséges, fiatal női párbajtőrözők bizonyíthatnak a junior korosztály első szezonbéli Világkupáján. Míg a szomszédos Mödlingben kadet férfi és női tőrben rendeznek európai körversenyt. 

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események