Kilencedik hellyel nyitott a női tőrcsapat

máj 5, 2019 | Hírek

Az első olimpiai kvalifikációs versenyen, a tauberbischofsheimi női tőrcsapat Vk-n a 9. helyezést érte el a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Pásztor Flóra összeállítású magyar válogatott.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Vasárnap reggel komolyra fordult a dolog. Persze, az egyéni versenyen is mindenki beleadott apait-anyait, ám vívásban a csapat olimpiai szereplés mindent visz. Elvégre mindösszesen nyolc csapat juthat el Tokióba, azaz az ötkarikás pontszerzés a kvalifikációval gyakorlatilag garantált. Ráadásként az egyéni kvótákat is a csapat határozza meg. Amelyik nemzet csapatban helyet szerez magának, az egyéniben is három fővel indulhat. Ha pedig nincs ott a csapat, akkor maximum egy vívó szerepelhet nemzetenként. És azt az egy helyet is borzasztóan nehéz kiharcolni… 

A tauberbischofsheimi csapat Világkupa az első állomása a nyolc versenyből álló női tőr olimpiai kvalifikációs sorozatnak, és fentiek okán valamennyi nemzet élesre töltötte fegyverét. A kísérletezés korszaka véget ért, a taktikázás befejeződött. Az olaszok klasszisa, a világbajnok Arianna Errigo átmenetileg felhagyott kardkarrierével, a múlt heti, szöuli Grand Prix-re nem utazott el, jelezve, hogy azért a tőr a fontosabb a számára. A németek vb-ezüstérmese, Caroline Golubytski szülése után visszatért a pástra, az olimpiai címvédő oroszok is felhagytak fiatalítási terveikkel, és a rutinos csapatot vették elő. És még sorolhatnánk a bizonyítékokat arra, hogy az olimpiai kvalifikáció mindenhol mindent visz. Természetesen igaz ez ránk, magyarokra is, elvégre női tőrcsapatunknak van esélye a kvóta megszerzésére. Az út hosszú lesz és nehéz, de összejöhet, még akkor is, ha most nem úgy alakult, ahogy szerettük volna…! 

A sorsolásra mindenesetre ezúttal nem lehetett panaszunk. A tauberi rendezők a szabályoknak megfelelően szombat délután sorsoltak – a szövetségi kapitányok kérésére nyilvánosan. Nekünk két lehetőségünk volt: a nyolcaddöntőben Kanadát vagy Németországot kaphattuk. És mivel utóbbitól idén zsinórban háromszor kikaptunk, érthetően örültünk, amikor Kanadát dobta nekünk a gép… 

Persze, előtte még hozni kellett a kötelezőt, reggel a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Pásztor Flóra összeállítású válogatott 45:15-re leiskolázta a 16 közé jutásért Kolumbiát. Feczer Viktor vezetőedző mind a négy hölgynek adott esélyt a versenyszerű bemelegítésre. És akkor jöhetett a Kanada elleni, ha nem is sorsdöntő, de nagyon fontos nyolcaddöntő. A lányok természetesen tisztában voltak a téttel, mégis vidáman, látszólag felszabadultan csacsogtak a meccs előtt. 

Utána azonban már nem…

A meccs tulajdonképpen a hamradik és a negyedik asszóban ment el. Ekkor 7:4-ről 14:20-ra fordítottak a kanadaiak, Flóra, majd Aida szaladt bele egy nagyobb vereségbe. Flóra egy raklapnyi fehér lámpás akciót szúrt, Aida pedig nem érezte a ritmust Goldie ellen. Ettől kezdve viszont minden meccset hoztunk – egészen az utolsóig. Előtte Aida javította ki előző asszóját, és 31:35-ről 35:35-tel adta át a stafétát Kreiss Fanninak, aki addig nagyszerűen vívott. Az első tust most is ő adta, így hosszú idő után ismét nálunk volt az előny (36:35). Többé viszont már nem. A világranglista élmezőnyéhez tartozó Harvey visszavette azt, és a végjátékot rutinosan lehozta – 39:42 lett a vége.

Következett a mindig kissé kesernyés folytatás a 9-16. helyért. A hátsó teremben aztán a lehetőségekhez képest minden a legjobban alakult. Svédországot 45:21-re, Hongkongot és Kínát egyaránt 45:28-ra, azaz fölényesen győzte le a magyar csapat. Utóbbi eredmény kifejezetten értékesnek mondható. Mindez végül a kilencedik helyezést jelentette, amelyet így értékelt Feczer Viktor vezetőedző.

“Fájó a Kanada elleni vereség. Nemcsak a vereség ténye, hanem a körülmények miatt. Úgy érzem, nyerhettünk volna, rengeteg érvénytelen, fehér lámpás akciót szúrtunk, egyébként sem volt szerencsénk. Persze, nem lehet, és nem is akarom csak erre fogni a vereséget. Ráadásul utána nagyon szépen vívtak a lányok, mi több Kína ellen szerintem az idei legjobbjukat nyújtották. Jöhet az Európa-, majd a világbajnokság, hiszek ebben a csapatban, és az előrelépésben.”

Eredmények. Női tőrcsapat Világkupa, Tauberbischofsheim, 23 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Kolumbia 45:15 (Kondricz +10, Pásztor +8, Mohamed +7, Kreiss +5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 39:42 (Kreiss +2, Mohamed -2, Pásztor-3).

A 9-16. helyért: Magyarország-Svédország 45:21 (Kreiss +9, Pásztor +9, Kondricz +6).

A 9-12. helyért: Magyarország-Hongkong 42:28 (Pásztor +7, Kreiss +5, Kondricz +2).

A 9. helyért: Magyarország-Kína 45:28 (Pásztor +11, Kreiss +6, Mohamed 0).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …9. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Pásztor Flóra).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események