Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

jún 12, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

SIKLÓSI GERGELY

26 esztendős párbajtőröző, egyesülete: Honvéd. 

Edző: Szalay Gyöngyi (2006-2017), Dancsházy-Nagy Tamás (2017-).

Legjobb eredményei: egyéni olimpiai ezüstérmes (Tokió2020), egyéni világbajnok (2019), csapat Európa-bajnok (2023), négyszeres Vk-aranyérmes, a világranglista jelenlegi második helyezettje. 

Siklósi Gergely nemrégiben azt nyilatkozta a párizsi Világkupa-aranyérmét követően, hogy nem is tudjuk elképzelni, mennyit hátráltatta a kellemetlen talpsérülése az előző szezonban. A járásán semmi sem látszott, de minden gyors mozdulatnál, minden hirtelen irányváltásnál komoly fájdalmai voltak. Márpedig a gyors és váratlan mozdulatokra igencsak szükség van a vívásban. Namármost olimpiai ezüstérmesünk és egyéni világbajnokunk ebben a végig sérüléssel hátráltatott szezonjában vezéregyénisége volt az Európa-bajnok csapatnak, és a világbajnokságon a negyeddöntőig jutott – történetesen a későbbi győztestől, Koch Mátétól szenvedett vereséget… 

Képzeljék, mi történt volna, ha egészséges… Márpedig mostanra egészséges lett! Ennek eredménye az, hogy a világranglistán a második helyre jött fel Máté mögött, így két magyar vezeti a legnagyobb mezőnyű fegyvernem rangsorát – nem semmi. 

Na de miként is alakult e rendkívüli egyéniség pályája Tapolcáról a világ tetejére? Mondhatjuk, hogy a pályafutása gyakorlatilag töretlen volt. Még Szalay Gyöngyi tanítványaként nyert kadet egyéni Európa-bajnoki aranyérmet, majd korosztályában végig a közvetlen élmezőnyhöz tartozott. Budapestre költözését követően a Honvédban Dancsházy-Nagy Tamás lett a mestere, és kapcsolatuk azóta is töretlen. De hát milyen is lenne, amikor a tökéletes fizikai adottságokkal rendelkező Gergő 2019-ben, mindössze 21 esztendősen, Budapesten állhatott a világbajnoki dobogó tetejére – akkor még nem kis szenzációt szerezve ezzel. 

Aztán, amikor két esztendő múlva – egy év késéssel a covid miatt – következett a tokiói olimpia, akkor már az esélyesek közé számított a legkiszámíthatatlanabb fegyvernemben. Minden úgy ment a nap folyamán, mint a karikacsapás, a magyar klasszis remekelt a fináléig. Ott viszont egy fiatal francia, Romaine Cannone a döntőt “elrontotta”, azaz legyőzte Gerit az aranyéremért. Természetesen az ezüst nagy sikernek számított, és számít azóta is. Ugyanakkor megvallottan ezt az érmét szeretné tovább fényesíteni Párizsban. Elsősorban ő is a csapatra koncentrál, és a tavalyi Európa-bajnokságon bizonyította a négyes, hogy jogosan gondolkoznak a legmagasabb távlatokban. Siklósi Gergely ráadásul bárhol bevethető, szívesen vállalja a befejező ember szerepét, de ha kell, akkor középen termeli a tusokat. 

A párbajtőr-válogatott bemutatásának utolsó részekor említsük meg: 2016-ban, Rióban nyert legutóbb bronzérmet a magyar válogatott. Előtte ezüstöt 2004-ben nyert a csapat, az athéni játékokon. A dobogó legfelső fokára pedig legutóbb az 1972-es, müncheni olimpián állhatott a magyar férfi párbajtőrcsapat. Azaz 52 esztendővel ezelőtt… Az akkor győztes csapatból Schmitt Pál, Erdős Sándor és Osztrics István itt, a földön, Kulcsár Győző és Fenyvesi Csaba fent, az égben tapsolna elismerően az utódoknak – Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Siklósi Gergely méltóak lennének arra, hogy a nagy elődök nyomába érjenek. 

Hajrá, Gergő, hajrá, magyarok!

Siklósi Gergely egyéni versenye a párizsi olimpián július 28-én lesz, csapatban augusztus 2-án vív majd. Hajrá, Gergő!

(Siklósi Gergely csütörtökön, a Facebook-oldalunkon megjelenő videóinterjújában arról is beszél, hogy miként készül Párizsra, mit szeretne elérni kortársaival – meg még sok minden egyebet. Figyeljétek Facebook-oldalunkat!)

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.