Makuhari Messe: lenyűgöző, de fogjuk-e szeretni?

júl 20, 2021 | Hírek

Bemutatjuk az olimpiai vívóversenyek helyszínét, a Makuhari Messé-t. A hatalmas létesítményt már meglátogatta a magyar küldöttség is. Kedden ott edzett Siklós Gergely, világbajnok párbajtőrözőnk. 

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Kiszabadulva a karanténból, kedd reggel végre betekintést nyertünk a tokiói olimpia vívóversenyének helyszínére, a Makuhari Messé-re. Arra azért fel voltunk készülve, hogy nem hétköznapi helyre megyünk. Az internetről könnyű volt kiböngészni, hogy az 1989-ben épült csarnok, nevéhez hasonlóan különleges. Itt rendezik például évente Japán piacvezető vásárait, a Tokyo Auto Salon-t, a Tokyo Motor Show-t és a Tokyo Game Show-t. 

A Makuhari Messe B terme, ahol a vívóversenyeket rendezik.

Emellett egészen különleges koncerteknek adott már otthont a Makuhari Messe. Koncertezett itt többek között Lady Gaga, Mariah Carey, Kiley Minogue és Ariana Grande. A nézőcsúcsot a Glay nevű rockbanda tartja, amely 1999-ben 200 ezer ember előtt adott koncertet, és ezzel bekerült a Guinness rekordok könyvébe is. 

A teljes Makuhari Messe és közvetlen környéke – felülnézetből.

Fenteikből lehetett következni a méretére, ennek ellenére leesett az ember álla a belépéskor. Már persze, ami után be tudott lépni. A belépés ugyanis pont olyan szigorú, amennyire arra számítani is lehetett. Miután két ponton kötelezően fertőtleníted magad, következik maga a beléptetés. Az akkreditációs bárkódot párhuzamosan egyeztetik az arcfelismerő szkennerrel, ezt követően jön valamennyi felszerelés repülőtéren megszokott átvizsgálása, majd a belépés. A versenyzők, illetve az olimpiai faluból érkezők “természetesen” másik helyen mehetnek be, ezzel is minimalizálva a kontaktokat. 

Belül aztán olyan labirintusba keveredik az ember, amelyről első látásra okkal hiheti, hogy innen aztán soha nem fog sehová el-, illetve visszatalálni. Ám ez sem igaz. A labirintus ténye valós, ám az útbaigazító táblák olyan részletesek és eltéveszthetetlenek, hogy igazából keresgélni sem kell a különböző helyiségeket, csak követni az útmutatást. Márpedig helyiségből akad bőven… A teljesség igénye nélkül egy rövid felsorolás: bemelegítő terem 1, bemelegítő terem 2, zsűri szoba, zsűri pihenőszoba, versenyzői étkező, fegyverhitelesítő szoba, DT szoba, helyi szervező szoba, masszázsszobák, call room, helyis szervező szobák, orvosi szoba, imádkozó szoba, stb. 

A versenybírók plekszikkel teletűzdelt pihenőszobája.

Valamennyi minden igényt kielégítően felszerelve, valamennyiben ott vannak a frissítők, a kávé, a szendvicsek, no meg ott van mindenütt a négyféle, azonosan kinéző szelektív hulladékgyűjtő. Megint csak “természetesen” minden vadonatúj, minden tágas, minden plekszivel van elválasztva, minden logikus és biztonságos. Csak egy példa. A kettes számú bemelegítő termet (mindkettőben 8-8 pást található) úgy alakították ki, hogy ott csak azok készülhetnek, akik pástra lépnek. Onnan ugyanis közvetlenül a call roomba mennek, és “természetesen” a két helyiség egymásba nyílik. 

Védőréteg alatt, de már készen állnak az olimpia versenypástjai. A pástok megtelnek, a nézőtér viszont üresen marad…

És akkor még nem is említettük a versenytermet… Ami ugyancsak lenyűgöző. Igaz, és nem hazabeszélésből mondom, ezen a téren azért a mi 2019-es vb-nagytermünk igencsak felvenné a versenyt, sőt… De itt is minden klappol és vadonatúj, a pástokról még nem került le a védőréteg, de így is látszik, hogy minden rendben lesz. Nem is beszélve a fény- és hanghatásokról, melyekbe a keddi próba idején betekintést nyertünk. Végül gondoljunk bele abba is, hogy a képeken látható építményekben mindösszesen három sportág, a vívás, a tékvandó és a birkózás versenyeit rendezik. Milyen lehet a többi, ha ez ilyen…?

Ahogy végignézünk mindezen, akkor döbbenünk rá igazán arra, mekkora veszteség, hogy ezekben a csodás csarnokokban egyetlen néző sem figyelheti majd ezeket a remek versenyeket. Ám lépjünk túl azon, hogy mit tett a sporttal (is) a koronavírus, és örüljünk annak, amire van lehetőségünk. 

Tréning utáni csevegés a versenyhelyszín edzőtermében Boczkó Gábor és Siklósi Gergely között.

A magyarok közül elsőként kedden Siklósi Gergely, mestere Dancsházy-Nagy Tamás és Boczkó Gábor csapatvezető látogatta meg a Makuhari Messé-t. Pontosabban annak azt a csarnokát, amelyben a vívóedzéseknek biztosítottak helyet. Geri formájáról alkalmi “sparring partnere”, Boczkó Gábor így nyilatkozott: “Geri abszolút egyben van. A formája tökéletes, minden rendben lesz vele. Csak egy jó napot kell kifognia, és akkor bármi elképzelhető…”

A Honvéd klasszisa egyébként olimpiai újoncnak számít, 13 tagú vívóküldöttségünk mindössze négy tagja mondhatja el magáról, hogy járt már ötkarikás játékokon. Érdekesség, hogy ők mind a négyen egyéni világbajnoki érmesek. Mohamed Aida ezüstöt, Decsi Tamás, Márton Anna és Szilágyi Áron (természetesen az olimpiai aranyai mellett) bronzot nyert a vb-ken. Akad viszont két egyéni világbajnokunk is, akik történetesen olimpiai újoncok! Az egyikük a már említett Siklósi Gergely, a másikuk Szatmári András. Azért ez sem semmi – két újonc egyéni vb aranyérmessel vágunk neki a tokiói olimpiának a Makuhari Messé-ben. Aztán, hogy a fentebb dicsőített gigacsarnokot mennyire zárjuk majd a szívünkbe, az szűk két hét múlva, a vívóversenyek végén derül ki. És egyáltalán nem attól függ, hogy mennyire lesz minden igényt kielégítő helyszín a Makuhari Messe…

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események