Minden, amit a kadet és junior Európa-bajnokságról tudni kell

febr 19, 2023 | Hírek

Február 21-én, kedden kezdődik és nyolc napon át tart Tallinnban a kadet és junior Európa-bajnokság. Adatbankunk, illetve minden, amit a magyar küldöttségről és a versenyről tudni kell.   

A magyar válogatott a maximális, 24-24 fős létszámmal indul a kadet és junior Európa-bajnokságon. A vívás bázisa egyre szélesebb hazánkban, és ez korántsem üres frázis – tények bizonyítják. Ezúttal minden korábbi, ezzel kapcsolatos rekord megdőlt azzal, hogy 19 egyesület vívóiból került ki a küldöttség. Ugyancsak “csúcs” az, hogy ezek közül 9 a vidéki szakosztály. A legtöbb versenyzőt ugyanakkor két, “több évtizedes bázis” adja, a Honvéd és a Vasas egyaránt 7-7 vívóval képviselteti magát. 

Életkori “legek” a küldöttségünkből! A magyar csapatban helyt kapott egy serdülő, mi több, egy újonc vívó is. A legfiatalabb Horváth Lotti, aki január 13-án múlt 14 esztendős (!), és alig több mint két hónappal idősebb nála Terhes Hanna. Mindketten női párbajtőrözők, és érdekesség, hogy a válogatott “legidősebb” tagja, ugyancsak ehhez a fegyvernemhez köthető, méghozzá Kálmán Gyöngyvér, aki január 23-án múlt 20 esztendős. 

Négy olyan vívónk van, aki duplázik, azaz a kadetok és a juniorok között is kiharcolta a részvételt: Kollár Anna, Papp Jázmin (női tőr), Csonka Dorottya (női kard), Rubin Mattia (férfi tőr).

És akkor a helyszínről, illetve a versenyről általában! 

A Wikipédiáról és társairól “kiguglizva” néhány apróság. A közel 450 ezer lakosú Tallinn (így, két n-nel!), Észtország fővárosa, amely a legészakabban fekvő balti állam. Légvonalban Helsinkitől 82 kilométerre – a Helsinki-Tallinn repülőút menetideje tokkal-vonóval 35 perc -, Szentpétervártól 316 kilométerre található. Apropó, Szentpétervár…! Észtország a svéd, majd orosz uralom után 1918-ban lett független – először… Majd 1944 után Szovjetunió része lett, és 1991-ben kapta vissza függetlenségét. Ennek megfelelő Észtország lakossága nagy részének “hozzáállása” Oroszországhoz… Az időeltolódás hazánkhoz képest egy óra, tehát akik neten követik majd az Európa-bajnokságot – reméljük, sokan lesznek – azok egy órát vonjanak majd le a fencingtime.com-on látható kezdési időpontokból. 

A korosztályos Európa-bajnokság tovább döntögeti a rekordokat, annak ellenére, hogy Oroszország és Fehéroroszország nem vehet részt az eseményen, 509 junior és 507 kadet, azaz mindösszesen 1016 vívó indul az Eb-n! Harmincöt nemzet lesz ott Európa országai közül, valóban csak a miniállamok és néhány balkáni nemzet hiányzik – nem így volt ez régebben! A legnagyobb mezőnyök természetesen férfi párbajtőrben lesznek, itt 107 a rekordlétszám (junior férfi párbajtőr), de a minimumot hozó junior női kardban is 64-en neveztek, azaz szűkül az olló, korábban nagyobbak voltak ezek a különbségek. 

Miközben a mezőny nő, addig a versenynapok csökkennek – erre megy el a világ a jelek szerint… Az Eb-t a Tallink teniszcenterben rendezik meg a korábbi tíz helyett nyolc nap alatt, ahol a teniszpályák helyére 30+1 pástot építettek fel, így sem lesz könnyű kezelni a napi, nagyjából 250 indulót, és 3 versenyszámot. 

Végezetül a magyar esélyekről. Tavaly, a hasonló újvidéki rendezvényen minden eddiginél jobban szerepelt a hazai utánpótlás! Egészen elképesztő, 9 arany-, 4 ezüst-, 3 bronzérmes mérleggel térhettek haza a mieink, megnyerve az éremtáblázatot. Azt természetesen nem mondhatjuk, hogy ezt az eredményt kellene megismételni, illetve megközelíteni. De azért szeretnénk, ha így lenne…!

Hétfőtől helyszíni tudósítással jelentkezünk honlapunkon, Facebook-oldalunkon, illetve valamennyi szociális média felületünkön. Hajrá, magyarok!

A tallinni kadet és junior Európa-bajnokság programja. 

Február 21.: Kadet férfi párbajtőr egyéni, kadet női tőr egyéni, kadet női kard egyéni. 

Február 22.: Kadet női párbajtőr egyéni, kadet férfi tőr egyéni, kadet férfi kard egyéni. 

Február 23.: Kadet férfi párbajtőrcsapat, kadet női tőrcsapat, kadet női kardcsapat. 

Február 24.: Kadet női párbajtőrcsapat, kadet férfi tőrcsapat, kadet férfi kardcsapat. 

Február 25.: Junior férfi párbajtőr egyéni, junior női tőr egyéni, junior női kard egyéni. 

Február 26.: Junior női párbajtőr egyéni, junior férfi tőr egyéni, junior férfi kard egyéni. 

Február 27.: Junior férfi párbajtőrcsapat, junior női tőrcsapat, junior női kardcsapat. 

Február 28.: Junior női párbajtőrcsapat, junior férfi tőrcsapat, junior férfi kardcsapat. 

A tallinni kadet és junior Európa-bajnokságon (február 21-28.) részt vevő magyar válogatott. Szövetségi kapitány: Boczkó Gábor. Válogatott edzők: Salamon Beatrix, Kiss Tibor (női tőr), Szabó István, Mazza Lorenzo (férfi tőr), Galli Zsolt, Partali Csaba (női párbajtőr), Peterdi András, Eitner Kinga (férfi párbajtőr), Kovács Laura, Gulácsi Ferenc (női kard), Kósa Miklós, Neuhold Sándor (férfi kard). 

Kadetok. Női tőr: Kollár Anna (Törekvés), Badár Szonja (Halásztelek), Sperka Jázmin (Honvéd), Papp Jázmin (Csomorkány). Férfi tőr: Rubin Mattia (Zalaegerszegi VE), Gergely Zoltán (FTC), Orovecz Gergely (Honvéd), Zsögön Andor (Budakalász). Női párbajtőr: Nagy Blanka (DSI Debrecen), Gachályi Gréta (Honvéd), Terhes Hanna (Diósgyőr), Horváth Lotti (OVSE). Férfi párbajtőr: Balázs Bence (MTK), Pelle Domonkos (Honvéd), Horváth Márk (FTC), Király Mátyás (Balaton). Női kard: Kónya Csenge (DEAC), Domonkos Emese (Vasas), Tóth Nadin (BVSC), Csonka Dorottya (Vasas). Férfi kard: Vajda Oszkár (TFSE), Papp Zsadány (BVSC), Monori Mátyás (Vasas), Szalai Zalán (BVSC). 

Juniorok.
Női tőr: Wolf Eszter (Honvéd), Kollár Anna (Törekvés), Papp Jázmin (Csomorkány), Kalocsai Luca (Ludovika). Férfi tőr: Bagdány Albert (Ludovika), Szemes Gergő (FTC, csak csapat), Rubin Mattia (Zalaegerszeg), Budaházy Ambrus (Ludovika), Skorka Csongor (FTC, csak egyéni). Női párbajtőr: Wimmer Dorina (MTK), Kálmán Gyöngyvér (Honvéd), Salamon Réka (Tatabánya), Szarvas Rita (FTC). Férfi párbajtőr: Kovács Gergely (Tatabánya), Somody Soma (MTK), Csabai Máté (Vasas), Kulcsár Viktor (Vasas). Női kard: Battai Sugár (DEAC), Spiesz Anna (Vasas), Keszei Kira (Honvéd), Csonka Dorottya (Vasas). Férfi kard: Vigh Benedek (Vasas), Petrucz Mirkó (BVSC), Péch Kornél (KVSE), Tóth Bertalan (TFSE).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események