Négy magyar a tauberi főtáblán

máj 3, 2019 | Hírek

Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra bejutott a tauberbischofsheimi női tőr Világkupa-verseny 64-es főtáblájára. Folytatás szombat reggel, hajrá, magyarok!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Tauberbischofsheim maga az élő vívótörténelem. Az angol nyelvű Wikipédia is első bekezdésében azt hangsúlyozza: a mindössze 13 ezer lelket számláló, a Tauber folyó mellé épülő kisváros legfontosabb nevezetessége a világhírű vívóegyesülete. 

Történt, hogy a hatvanas években egy lelkes helyi fodrász, bizonyos Emil Beck beleszeretett a vívásba, és mesterkedni kezdett. Végtelen fanatizmusa, rendkívüli szervezőkészsége, különleges gonddal kiépített kapcsolatrendszere, no és elvitathatatlan tehetsége révén a miniklub évről évre fejlődött. A hatvanas évek közepén megnyerték a klub első korosztályos bajnokságát, az évtized végén az első felnőtt német aranyat. 

Emil Becknek ez a hatalmas méretű portréja függ a tauberi vívócsarnok bejáratánál.

Ám Emil Beck nem állt meg, sőt, még magasabb tempóra váltott. Kapcsolatai révén az országban különleges anyagi lehetőségekre tett szert – többek között a Mercedes szponzorálta bőkezűen a klubot -, és a hetvenes évek elején a Nürnberg és Frankfurt közötti kisvárosba csalta a legjobb mestereket, no meg a legjobb vívókat. És a csoda megkezdődött…! Az 1975-ös budapesti világbajnokságon egy fiatal tehetség, Alexander Pusch megnyerte a párbajtőr egyéni versenyt, és ettől kezdve nem volt megállás. 

Az egyik tauberi vitrinben az 1976-os olimpiai bajnok férfi tőrcsapat fotója taláható. A csapatban négy tauberi vívó szerepelt, közte balról a második Thomas Bach, a Nemezetközi Olimpiai Bizottság elnöke…

A következő közel két évtizedben az addig alig jegyzett német vívás a világ legjobbjává nőtte ki magát. Olimpiai és világbajnoki aranyérmek sorát termelte ki a sokak által csak “borbélynak” csúfolt köpcös Emil Beck, többek között bizonyos Thomas Bachot, aki jelenleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Akadt olyan, az 1988-as szöuli olimpián, hogy a dobogó mindhárom fokán német női tőröző állt, Anja Fichtel, Sabine Bau és az erdélyi származású, magyarul tökéletesen beszélő Zita Funkenhauser. Ja, Bau mestere ekkor bizonyos Somodi Lajos volt, aki annó édesapjától tanulta a szakma fortélyait. Megépült eközben Tauberben, a kisváros szélén, a mai napig minden igényt kielégítő olimpiai vívócentrum, benne vagy 40 pásttal, bentlakásos internátussal és uszodával. És a vívóvilág megtanulta leírni és kimondani Tauberbischofsheim nevét, aki pedig erre nem volt képes, az “Tauber”-ként jegyezte meg a kötelező leckét… 

A barcelonai olimpia mérlege az egyik emléktáblán. Csapatban két arany és egy ezüst. A három válogatottban tíz tauberi vívott…

Ám, miként a tündérmesék, egyszer ez a sztori is véget ért… Emil Beck, akit nemes egyszerűséggel csak vívópápaként emlegettek, korrupciós ügybe keveredett, hátrébb húzódott, majd 2006-ban méltatlan körülmények között elhunyt. A klub pedig nélküle hanyatlásnak indult, olyannyira, hogy mára nemcsak az olimpiai és világbajnoki aranyak hiányoznak, de a válogatott vívók, mi több, lassan már maguk a vívók is. Például amikor csütörtök délután, a magyar női tőrválogatott a legendás terembe lépett, alig lézengett valaki a pástokon… Maradt a dicső múlt, a temérdek serleg, fotó, és a régi sikerekre emlékező emléktáblák. Sic transit gloria mundi.

No meg a 40 pást, amely mostanság akkor népesedik be, amikor az évi egy felnőtt női tőr Világkupa-versenyt rendezik meg Tauberban. Persze, az itt lévő 203 vívó ezen a hétvégén nem a tauberi történelemmel foglalkozik, elvégre a fegyvernem első egyéni és csapat olimpiai kvalifikációs Vk-ját rendezik. A mezőny természetesen nagy és erős, a világranglista első 25 helyezettje közül mindössze egy hiányzik, a tunéziai Bubakri. 

Tizenegy magyar is nekivágott péntek reggel a Taubertől Budapesten (vb) át Anaheimig tartó tokiói kalandnak, és közülük kettő, Mesteri Viktória és Orosházi Csilla búcsúzott a csoportmeccsek után. Viszont a legmagasabban rangsorolt magyar Kreiss Fanni, hibűtlan mérleggel, veretlenül jutott közvetlenül a szombati, 64-es főtáblára – ebben a szezonban már nem először teljesített így. 

Lupkovics Dóri jó vívással jutott be a legjobb 64 közé.

A további nyolc magyar pedig belevágott a viadal direkt kieséses szakaszába. És ahogy az lenni szokott ebben a fázisban, akadt okunk örömre, bánatra egyaránt. Kezdjük az előbbivel! Három fiatal vívónk, Lupkovics Dóri, Kondricz Kata és Pásztor Flóra elképesztő magabiztos vívással, és értékes győzelmekkel követte Fannit a főtáblára. Dóri a kínai Sit 15:8-ra, a francia Castanie-t 15:7-re verte. Kata a tajpaji Jang és a koreai Han ellen egyaránt 15:8-ra győzött. Flóra pedig előbb a brit Dicksont (15:7), majd a lengyel válogatott Jelinskát (15:5) iskolázta le. Ez igen, ifjú hölgyek, csak így tovább!

A másik négy magyar viszont már az első meccsén kikapott. Mohamed Aida 5:11-ről még egyenliíteni tudott, ám a befejezés nem sikerült a kínai Fu ellen (12:15). Három további fiatalunknak (Kókai Csilla, Pöltz Anna és Gólya Fruzsina) viszont nem volt sok esélye riválisával szemben. 

Így mindösszesen négy magyar jutott a legjobb 64 közé, ahol, ugye, már a kiemeltek is beszállnak a versenybe. A nap végén Feczer Viktor vezetőedző így kommentálta a történteket. “Az optimista verzióm alapján szerettem volna, ha hat magyarnak sikerül a főtáblára jutás. Maradéktalanul tehát nem vagyok elégedett. Az igazság viszont az, hogy bosszús sem lehetek, Fanni és a fiatalok nagyon jól vívtak, remélem, átmentik holnapra is a formájukat.”

Az egyéni verseny szombat reggel 9 órától folytatódik, vasárnap pedig következik a nagyon fontos csapatverseny. 

Eredmények. Női tőr egyéni Világkupa, Tauberbischofsheim, 203 induló. A csoportmérkőzéseken: Kreiss Fanni 6 győzelem/0 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Pásztor Flóra 5/1, Kondricz Kata 5/1, Lupkovics Dóra 4/2, Jeszenszky Szilvia 4/2, Gólya Fruzsina 3/3, Pöltz Anna 3/3, Kókai Csilla 3/3, Mohamed Aida 2/3 (továbbjutottak), Mesteri Viktória 1/5, Orosházi Csilla 1/5 (kiestek).

A legjobb 96 közé jutásért: Pásztor-Dickson (brit) 15:7, Lupkovics-Si (kínai) 15:8, Kondricz-Jang (tajpeji) 15:8, Mohamed-Fu (kínai) 12:15, Gólya-Van Erven Garcia (kolumbiai) 6:15, Pöltz-Csen (kínai) 6:15, Jeszneszky-Goldie (kanadai) 8:15, Kókai-Nisioka (japán) 9:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Pásztor-Jelinska (lengyel) 15:5, Kondricz-Han (koreai) 15:8, Lupkovics-Castanie (francia) 15:7.

Szombaton a legjobb 32 közé jutásért: Kreiss-Rancurel (francia), Pásztor-Butruille (francia), Kondricz-Synoradzka (lengyel), Lupkovics-Tripanina (orosz).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM