Németh Árpád 80 éves

febr 6, 2020 | Hírek

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli Németh Árpád. A nagyszerű vívómester a mai napig aktívan dolgozik, emellett hozzá köthető a Vívómúzeum megalapítása. Az MVSZ ez úton is boldog születésnapot kíván!

Németh Árpád vívóként a BVSC egyesületében nevelkedett, majd az akkori Testnevelési Főiskola legendás első évfolyamában tanulta meg a mesterszakmát. Tanára volt többek között a nagyszerű Hátszegi-Hatz József és Szűts János, évfolyamtársa pedig Pézsa Tibor és Szőcs Bertalan

Németh Árpád ezt követően hosszú éveket Tunéziában edzősködött. Az észak-afrikai országban nemcsak lerakta a sportág alapjait, hanem a vívómesterképzéssel, az utánpótlás-neveléssel is foglalkozott. Az akkor még a vívásban sehol sem jegyzett nemzet mára ott tart, hogy olimpiai és világbajnoki érmessel rendelkezik, és felnőtt, valamint korosztályos Világkupa-versenyt rendez. Mindez Németh Árpád nélkül elképzelhetetlen lett volna! Megható látni, hogy a mai napig mekkora szeretettel fogadják Németh Árpádot a tunéziaiak, amikor a világ bármely pontján találkoznak vele. Egyáltalán nem túlzás állítani, hogy az ország vívóival, mestereivel történő találkozáskor az afrikaiak két perc után “Maitre Árpád”-ot dicsőítik… 

Németh Árpád ezt követően idehaza utánpótlás szövetségi kapitányként dolgozott, majd hosszas kuvaiti állomásozás következett. A Mester hazatérése óta a mai napig aktívan dolgozik, jelenleg a Vasasban oktatja a párbajtőrvívást. Az utóbbi években Árpi bácsi más téren is maradandót alkotott. Hihetetlen tudása, tapasztalata, a sportágban kialakított kapcsolatrendszere révén a vívás, a magyar vívás történetét kezdte kutatni, tárgyi emlékeit összegyűjteni. Ennek látványos és kimagasló eredménye a közelmúltban megnyílt Vívómúzeum, melynek az OSC Semmelweis utcai vívóterme ad otthont. 

Méltó környezetben, éppen itt, az orvosegyetemisták százéves belvárosi termében köszönti majd a vívócsalád péntek kora este Németh Árpádot. A Magyar Vívó Szövetség ez úton is boldog születésnapot, és további jó egészséget kíván!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események