Nyolc között a női kardcsapat

júl 22, 2019 | Hírek

Elképesztő izgalmak után jutott női kardcsapatunk a negyeddöntőbe a budapesti vb utolsó előtti versenynapján. A lengyelek elleni nyolcaddöntőben Pusztai Liza 32:40-ről fordított. Jöhetnek az olaszok!

Magyar szempontból talán a legcsendesebb napot rendezték hétfőn a BOK Csarnokban, a vívó-világbajnokságon. Mivel sem a női tőr-, sem a férfi párbajtőrcsapatunk nem jutott a legjobb nyolc közé, így az már előző nap eldőlt, hogy ezen a napon bizonyosan nem születik újabb magyar érem. 

És mivel az első magyar érdekeltségre, a férfi tőrcsapat Brazília ellen meccsére délután fél 1-ig kellett várnunk, jutott idő ismét feleleveníteni az előző esti, magyar-koreai férfi karddöntőn történteket. Ami a legfontosabb, minden külföldi irigységgel vegyes elismeréssel gratulált ahhoz a miliőhöz, ami a BOK Csarnokban uralkodott. Minden vívónak az egyik álma, hogy olyan szurkolást élvezhessen, mint, mondjuk a labdajátékokban. Ez most megtörtént, és nem véletlen, hogy Szatmári Andrásék egytől egyig azzal kezdték nyilatkozatukat, hogy ehhez hasonlóban még sosem volt részük. 

Nagyszerű döntőt vívtunk a koreaiak ellen, a vívás jóval magasabb színvonalú volt a bíráskodásnál.

Tán ez a fergeteges, sportágunkban ritkán (sosem…?) látott hangulat zavarta meg az egyébként tapasztalt bírópárost, a szenegáli Papa Tourét és az olasz Luigi Martilottit. Egyet aludva a történtekre, azonnal szögezzük le, hogy a “belső berkekben” senki sem kiált csalást. Mitöbb, az eredményhirdetést követő sajtótájékoztatón Szilágyi Áron az újságírói kérdésre rendkívül sportszerűen azt válaszolta, hogy egyáltalán nem a bírókat hibáztatja a minimális, egytusos vereségért, és mindezt megerősítette valamennyi csapattársa. 

A baj csak az volt, hogy a bírópáros igen sokat hibázott, és ezzel mindkét oldal kedélyeit alaposan felpaprikázta. És mivel, mi, magyarok ezen az estén jóval többen voltunk a koreaiaknál, így ez egyértelműen “lejött” a semleges szemlélő felé. Ám, hogy nem voltunk egyedül azzal, akik úgy látták, hogy sok volt a baki, az elég világosan kiderült. A nemzetközi szövetség főtitkára – aki korábban versenybíró volt, majd évekig vezette a bírói bizottságot -, a görög Manolisz Katsziadakisz még késő este egyeztetett a bizottság tagjaival, illetve telefonon tájékoztatta Allisher Uszmanov elnököt. 

Sportágunkban szokatlanul szigorú ítélet született, az olasz és a szenegáli “sporit” felmentették a világbajnokságon a további munka alól. Egyszerűbben és csúnyábban kifejezve: hazaküldték őket… Ez, persze, nem vigasztal bennünket, viszont fogadjuk el azt, amit Áronék vallanak: nem feltétlenül ezen múlott… 

A legjobb nyolc között folytathatja a magyar női kardcsapat.

Így aztán 1 arany- és 2 ezüstéremmel várta a magyar küldöttség az utolsó előtti versenynapját a világbajnokságnak. Az szinte bizonyos volt, hogy nem férfi tőrcsapatban növeljük majd az érmek számát. Az első lépést sikerrel vették a magyarok, és már ennek is nagyon örültünk. Brazília ellen, a 16 közé jutásért nagy csatát vívtunk, mi több, 33:38 is volt az állás, ám ekkor Németh András, majd a végig nagyszerűen vívó Dósa Dániel megfordította a meccset, 45:42 lett a vége. A nyolcaddöntőben azonban a világranglistát vezető Egyesült Államok következett, és itt valóban bombameglepetésre lett volna szükség a győzelemhez. Ez nem jött össze, 27:45 lett a vége. A folytatás a 9-16. helyért következett. Itt két szoros vereség következett, előbb Egyiptom (42:45), majd Ukrajna ellen (43:45). Ez utóbbi azért fájó volt, mivel hét asszó után még 8 tussal vezettünk. A búcsú azonban szépre sikeredett, Kanadát 45:35-re legyőzte csapatunk és ezzel a 15. helyen végzett a Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás, Németh András összeállítású válogatott.

Hanem, ami női kardban történt, olyat még a sokat látott, több évtizedes vívómúlttal bíró látogató sem pipált. Induljunk ki abból, hogy Márton Pankáéknak nem titkolt célja az olimpiai részvétel kiharcolása. Ehhez pedig az az alap, hogy a dupla szorzós világbajnokságon bejussanak a legjobb nyolc közé. Az első lépés semmféle gondot nem jelentett, Románia ellen egészen simán, 45:21-re nyertek a mieink. 

Pusztai Liza leiskolázta a pástról a lengyel Kozaczukot.

Azt, persze, pontosan tudtuk, hogy a lengyelek elleni nyolcaddöntő ennél nehezebb lesz. De hogy ennyivel… Az első két asszóban semmi gond nem volt, ám utána Katona Renátának nagyon nem ment, és a lengyelek fordítottak. Mi több, ettől kezdve magabiztosan tartották, sőt, növelték az előnyüket. Az utolsó két asszó előtt 35:25 volt az állás, ami azért nagyon nagy különbségnek számít. Az egész világbajnokságon rendkívül lelkes közönség döbbent csendben figyelte, hogy egyik magyarnak sem megy igazán, semmi sem ígérte a fordulatot. 

A nyolcadik meccsen Panka győzött, de “csak” 7:5-re, így még mindig 32:40 volt oda. Az utolsó asszóra Pusztai Liza és a lengyel Kozaczuk kötött be, és 18 esztendős kis klasszisunk valami elképesztőt produkált. Miközben a társak összekulcsolt kézzel ültek vagy térdeltek a csapatboxban, addig Lizi elkezdte a zárkózást, a közönség pedig a szurkolást. A magyar egyre jobban belelendült, és tusról tusra zárkózott, miközben a lengyel gyakorlatilag teljesen megzavarodott. 

A nap magyar főhőse a levegőben.

41-nél fogta be Liza Kozaczukot, és ekkor már sejteni lehetett, hogy nem engedi ki a meccset a kezéből. Olyannyira nem engedte ki, hogy tust sem kapott a folytatásban, és 45:41-nél előbb térdre rogyott, majd a levegőbe repült, ahová természetesen a csapattársai dobták fel. 

Pusztai Liza sokadszor bizonyította különleges képességeit – Kind of Magic…

Így aztán nyitva maradt a kapu a holnapi világbajnokságra, a tokiói olimpiára, és úgy egyáltalán, mindenre… Az első lépést mindehhez a vb keddi zárónapján tehetjük meg, amikoris délelőtt fél 11-től vívjuk az olaszok elleni negyeddöntőt. Még egyszer, utoljára, mindenki segítsen, jöjjön szurkolni a BOK Csarnokba, hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Budapest, BOK Csarnok.

Férfi párbajtőrcsapat, 42 induló. Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Ukrajna, 3. Svájc, …11. Magyarország (Berta Dániel, Koch Máté, Rédli András, Siklósi Gergely).

Női tőrcsapat, 30 induló. Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Egyesült Államok, …10. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida).

Férfi tőrcsapat, 35 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Brazília 45:42 (Dósa +9, Németh 0, Mátyás -1, Mészáros -5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 27:45 (Dósa -1, Mészáros -4, Németh -13).

A 9-16. helyért: Magyarország-Egyiptom 42:45 (Dósa +4, Mátyás 0, Németh -7).

A 13-16. helyért: Magyarország-Ukrajna 43:45 (Mészáros +6, Dósa -1, Németh -7).

A 15. helyért: Magyarország-Kanada 45:32 (Dósa +10, Németh +8, Mészáros -5)

Női kardcsapat, 31 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Románia 45:21 (Márton +10, Pusztai +8, Katona +6).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Lengyelország 45:41 (Pusztai +13, Márton +4, Katona -13).

A keddi negyeddöntőben: Magyarország-Olaszország (10.30).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM