Újraindultunk!

szept 12, 2020 | Hírek

Több mint fél év után rendezett újra versenyt a szövetség. A kard és tőr gyermek egyéni országos bajnokságok szigorú biztonsági előírások mellett zajlottak, mégis mindenki örült, hogy vívhatott!

Újra vívás! Újra verseny! Természetesen sportágunk valamennyi felelősen gondolkodó személye pontosan ismeri a napokban, sajnos, ismét kialakuló járványügyi helyzet problémáit. Mégis, mindenki alig várta, hogy ismét versenyezni lehessen, hogy versenyen lehessünk! Több mint fél évvel a zárlatot követően, szombaton megrendezte a Magyar Vívó Szövetség az első rangos viadalát, a kard, illetve tőr gyermek országos bajnokságot Budapesten, illetve Hódmezővásárhelyen. 

Mindenki maszkban. Van aki vívómaszkban, a többiek arcmaszkban. A kép előterében 

Varga József korábbi klasszis kardozó, mesteredző. 

Honlapunk az UTE Király utcai vívótermébe látogatott el, ahol a 13 évesnél fiatalabb kardozók mérkőztek a legalacsonyabb hivatalos korosztály, a gyermek országos bajnoki címéért. Már a belépés is más volt, a lassan fél évszázados múltra visszatekintő patinás csarnokba, amely még annál is korábban az egykori Király színháznak adott otthont. Most, ugyanitt, másféle “Álarcosbál” zajlott, és ennek okán a vastaps is elmaradt. Ám az “álarc”, a maszk okán senki sem berzenkedett, sőt. Most ilyen időket élünk, és ezt a legbohémabbnak nevezhető szakág, a kard képviselői is a lehető legfegyelmezettebben kezelték. 

A bejáratnál természetesen kötelező kézfertőtlenítő fogadta azt, aki egyáltalán beléphetett. A zártkapus rendszer okán ugyanis csak azok mehettek a terembe, akik szorosan az eseményhez kapcsolódtak. Ők lila karszalagot kaptak – mégiscsak az Újpest a rendező -, melyet egész nap viselni kellett, természetesen a maszkkal együtt. 

László Dezső – aki kettős szerepben volt jelen, ő az UTE szakosztály-igazgatója, egyben a szövetség versenyigazgatója – mesélte el, miként készültek a rendezésre. “A termet fertőtlenítettük, a bejáratnál, és további három helyen mindenki számára elérhető kézfertőtlenítőt helyeztünk el. A belépést ellenőrizzük, csak az arra illetékesek mehetnek be a csarnokba. A maszk viselése mindenkinek kötelező, a versenyzőknek is, leszámítva a páston töltött időt. Az udvaron raktunk le sörpadokat, hogy a szülők, hozzátartozók, barátok is leülhessenek, ha közvetlen közelből szeretnének szurkolni a gyerekeknek. A szövetség pedig gondoskodott a livestream rendszeréről, így webes felületen is követni lehet az eseményeket.”

Maszkban is divatozunk. Képünkön a Honvéd piros maszkos ifjú kardozói.

A terembe lépve valóban szokatlan kép fogadta az embert. Ugyanis mindenki maszkot viselt. Vagy ilyet, vagy olyat. Vagy vívósisakot, vagy egészségügyi maszkot. És jó érzés volt látni, illetve a diskurzusokat hallani, hogy ennek fontosságát, szükségességét senki sem kérdőjelezte meg, erről egyetlen szó sem esett. A jövőről, annak esetleges bizonytalanságáról, persze beszélgettek az érintettek, elvégre sportágunkban senki sem dugja homokba a fejét. De nem ez volt a lényeg, a legfontosabb, hanem a VERSENY. 

A gyerekek és a mesterek a viadal előrehaladtával egyaránt beleélték magukat az ob hangulatába, és ez így volt rendjén. Alkalomadtán még reklamálásra utaló jeleket is láthattunk, bár ezek száma azért elmaradt a korábbiakétól… Szóval, maga a verseny, az úgy zajlott le, ahogy annak rendje és módja. Jó, jó, így maximum 13 éves korban az asszókat lezáró kézfogások rutinos helyettesítése még nem zajlott zökkenőmentesen. Akadt, hogy félénken próbálkoztak a kézfogással, az érintkezéssel, akadt, hogy “könyököztek”, akadt, hogy – US Open módra – a pengéket ütötték össze a riválisok az asszók végén. De mindenki törekedett a biztonságra, és ezt jó volt látni 10-13 éves gyerekek esetében!

Családi öröm csak az udvaron. A fiú kardbajnok Csoba Botond még a szabadban is maszkban édesanyjával és húgával.

Jegyezzük le a hitelesség kedvéért, hogy a férfi kardozók gyermek országos bajnokságának döntőjét egy TFSE-s (Csoba Botond) és egy törökbálinti (Czégény Kornél) tehetség vívta. Az egyesületek okán a vájtfülűek akár el is csodálkozhatnak (hol az UTE, a Honvéd, a Vasas, a BSE, a régi, patinás kardklubok?), ám ezek a modern idők. Fenti párosítás tökéletesen tükrözi, hogy már a szakmailag legnehezebbnek tartott kardvívás palettája is egyre szélesedik, és a céltudatos nevelőmunka máris kifizetődik. TFSE-s, törökbálinti, kertvárosi, tőrben szegedi és halászteleki (lásd a fiúknál arany- és ezüst-, a lányoknál aranyérem!) műhelyekről beszélhetünk, és ez nagy öröm a vívósportunk fejlődése szempontjából. És mindez korántsem közhely, vagy önfényezés! Tény, és jár a nagy gratuláció az érintett kluboknak!

Persze, mindezzel az okfejtéssel a fiú kard gyerek ob győztese, érthetően, mit sem foglalkozott. Csaba Botond, a TFSE tehetsége, Patócs Ákos tanítványa így nyilatkozott magyar bajnoki aranyérmét követően: “Nagyon vártam már, hogy újra versenyezhessünk, és most elképesztően örülök. Úgy éreztem, hogy szoros meccseket vívtam, ment már jobban is a vívás. De a lényeg, hogy sikerült nyernem. Az kicsit zavart, hogy egész nap maszkban voltam, hol ilyenben, hol olyanban, de ha ehhez kell hozzászoknunk a biztonság érdekében, akkor ez nem lehet gond!”

A történeti hűség okán: amit Csoba Botond szorosnak élt meg, az számokra lefordítva annyit tesz, a legfontosabb asszója 15:10 volt a nap során… A 13 éves fiatalember az eredményhirdetést és a nyilatkozatot követően pedig sietett ki az udvarra, ahol a családja gratulációját fogadta. Ők ott ölelhették át az újdonsült magyar bajnokot. Akinek, bár ekkor már nem volt kötelező, a maszkja akkor is rajta maradt. 

Eredmények. Gyermek férfi kard egyéni országos bajnokság, UTE vívóterem, 76 induló. Végeredmény: 1. Csoba Botond (TFSE, edző: Patócs Ákos), 2. Czégény Kornél (Törökbálint), 3. Baráz Kornél (KVSE) és Mikuska Péter (BVSC), 5. Szalai Zoltán (BVSC), 6. Monori Zoltán (Vasas), 7. Drobni Botond (KVSE), 8. Mess Milán (Törökbálint). A döntőben: Csoba-Czégény 15:4. 

Gyermek női kard egyéni országos bajnokság, UTE vívóterem, 54 induló. Végeredmény: 1. Csonka Dorottya (Vasas, edző: Kósa Miklós), 2. Nagy Eszter (UTE), 3. Hillier Heika (Vasas) és Várkonyi Dorisz (BVSC), 5. Fehér Fanni (BVSC), 6. Brunhes Estelle (Törökbálint), 7. Szabó Polli (BVSC), 8. Boross Janka (Interfencing). A döntőben: Csonka-Nagy 15:9.

Gyermek férfi tőr egyéni országos bajnokság, Hódmezővásárhely, 64 induló. Végeredmény: 1. Hegyes Dávid (Szeged, edző: Bakó Tamás), 2. Zsögön Andor (Szeged), 3. Bányik Natánael (Halásztelek) és Bebesi Kolos (FTC), 5. Oravecz Gergely (Honvéd), 6. Németh Benedek (Törekvés), 7. Bán Sebestyén (Szent György), 8. Sommaer Marcell (MTK). A döntőben: Hegyes-Zsögön 15:12.

Gyermek női tőr egyéni országos bajnokság, Hódmezővásárhely, 54 induló. Végeredmény: 1. Bartus Claudia (Halásztelek, edző: Gombola András), 2. Kollár Anna (Törekvés), 3. Pintér Abigél (Törekvés) és Szeverényi Sára (Törekvés), 5. Zsigmond Eszter (Belváros), 6. Haroni Agapi (Törekvés), 7. Simon Borbála (Zalaegerszeg), 8. Mahovszkij Szilvia (Halásztelek). A döntőben: Bartus-Kollár 15:10.

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM