Westend GP: minden idők legnépesebb versenye!

márc 4, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Több mint hétszáz vívó vesz részt péntektől vasárnapig a párbajtőr Westend Grand Prix-n! Ez világcsúcs, sem Vk-n, sem GP-n soha nem volt ennyi induló. Mától e versenyre készülünk mi is. Szász-Kovács Emesét kértük múltidézésre.

Az adatok szinte hihetetlenek! Valamicskét még csökkenhet, illetve növekedhet a létszám, de jelen állás szerint 390 körüli férfi, és 320 körüli női indulója lesz a párbajtőr Westend Grand Prix-nek! Csak a rend kedvéért: az eddigi rekordot a párizsi férfi párbajtőr, illetve a barcelonai női párbajtőr Vk tartotta, 350, illetve 300 vívóval. Budapest ezt most alaposan átírja!

A fegyvernem utolsó előtti olimpiai kvalifikációs eseményén csak egyéni verseny lesz, ám az kiemelt, másfél szorzós a Világkupákhoz képest. Több napos felvezetőnkben előbb a GP hazai történetét mutatjuk be, majd kedden a női, szerdán a férfi esélyekről írunk. Az eseményt megelőző napon pedig a végleges számokat, érdekességeket közöljük képben és szövegben már a helyszínről, a BOK Csarnokból. Majd péntektől jöhet a Grand Prix, melynek női versenyét Sákovics József, férfi viadalát Kulcsár Győző emlékére rendezzük. 

Kezdjük tehát a múltidézéssel! Azt a vívás rajongói pontosan tudják, hogy hosszú évtizedek óta rendez hazánk rangos párbajtőr Világkupa-versenyt. Azt már jóval kevesebben, hogy hűséges szponzorunk – amelyre nagyon büszkék vagyunk… -, a Westend, 2005 óta névadó támogatója az eseménynek. Ez a közel két évtizedes időszak két “idősávra” osztható. 2005 és 2014 között csak a hölgyek versenyeztek Budapesten, 2015 óta jelenlegi formájában zajlik a Westend Grand Prix, azaz a nők és a férfiak egy helyszínen vívnak. A FIE döntése alapján azóta, úgynevezett “kiemelt kategóriás esemény” a Grand Prix – nemcsak a már említett szorzószáma, hanem elegáns, televíziós közvetítéssel együtt járó külsőségei okán. Egy szezonban, mindhárom fegyvernemben 3-3 GP-viadalt rendeznek, ebből szakáganként 1-1 jut Európának, és ebből kapja hazánk minden évben – ami azért jelzi a FIE elégedettségét… – a párbajtőr GP-t. 

Ami érdekesség: messze nem ez a verseny a mieink legsikeresebbje… Miközben olimpiai és világbajnoki aranyérmeket, halomnyi Világkupa és GP első helyezést vívtak össze a magyar párbajtőrvívás nagy egyéniségei a közel két évtized alatt, ez időben egyetlen alkalommal született magyar aranyérem a hazai eseményen! Hogy a “találós kérdést” még fokozzuk, nem áruljuk el az illető kilétét, folytassuk azzal, hogy az elmúlt két alkalommal azért bőven volt alkalmunk örülni. Kun Anna tavaly és tavalyelőtt is a dobogó második fokára állhatott, és két éve Nagy Dávid is ezüstérmes lett. 

De térjünk vissza az “egyke” aranyérmesre! Szász-Kovács Emese 2008-ban(!) nyerte meg a Westend Kupát, ugyanakkor a 2016-os esemény is a kedvencei közé tartozik, annak ellenére, hogy akkor “csak” a hatodik helyen végzett. Olimpiai bajnoknőnket arra kértük, meséljen nekünk két, kedvenc Westend GP-s versenyéről. 

Szász-Kovács Emese így ünnepelte olimpiai kvalifikációját a 2016-os Westend Grand Prix-n.

“Hú, az első már nagyon rég volt, de azt pontosan tudom, hogy 2008-ban történt, ugyanis rendkívül fontos, olimpiai kvalifikációs versenynek számított az a Westend GP. Arra pontosan emlékszem, hogy életem egyik legjobb formájában vívtam, sorra, simán vertem nagynevű ellenfeleimet. Ez volt az az időszak, amikor vívásban elkezdődött az olimpiai ‘rotáció’, azaz egy-egy férfi, illetve női csapatverseny kimaradt a programból. Nőiben akkor éppen a párbajtőr… Azért abba máig fájó belegondolni, hogy mire lett volna képes egy Nagy Tímea, Mincza Ildikó, Szász Emese összeállítású csapat… De a 2008-as Westend GP azért máig szép emlék.”

A 2016-os sztori egészen, vagy legalábbis részben másról szólt. Halljuk erről is olimpiai bajnokunk memoárját: “Nagyon furcsa év volt, ugyancsak olimpiai kvalifikációs… Budapesten, a MOM Sportban, a Hegyalján volt a verseny, szinte most is emlékszem a nagyszerű hangulatra. Úgy állt a helyzet, hogy a végelszámolásban egyetlen kvótáért ketten versenyeztünk a svéd Samuelssonnal. A sorsolás pedig úgy hozta, hogy a 16 között egymással kerültünk volna szembe. Magamban úgy gondoltam, rendben van ez így, nyerjen a jobb. Samuelsson viszont megkönnyítette a dolgom, egy körrel korábban kiesett. Én még annyira nem örültem hatodik helyezésnek, mint akkor, pedig sejtelmem sem volt, mi következik majd Rióban…”

Szász-Kovács Emese a napokban bokaműtéten esett át, pénteken kap járógipszet, és elmondta, ha “működik a dolog”, akkor vasárnap ő is ott lesz a BOK Csarnokban, és szurkol majd az utódoknak. Jobbulást és nagyon várjuk őt!

Miként mindenkit, a versenyre a belépés mindhárom napra ingyenes. Hajrá, magyarok!

A GP helyszíne: BOK Csarnok, 1146. Budapest, Dózsa György út 1.

A GP programja. Március 8., péntek, 9.00: női selejtezők (a versenynap várható befejezése 16 óra). 

Március 9., szombat, 9.00: férfi selejtezők (a versenynap várható befejezése 17.30). Március 10., vasárnap, 9.00: 64-es direkt kieséses táblák. 18.00: négyes döntők. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események