Udvarhelyi Gábor megnevezte csapatát

Udvarhelyi Gábor kijelölte, az elnökség elfogadta az újdonsült szövetségi kapitány szakmai stábját. A válogatott edzők pedig szerdán meg is tartották első értekezletüket az új felállásban, melyet egy sajtótájékoztató követett.

Formabontóan kezdjük ezúttal a névsorral: az alábbi szakmai stáb dolgozik majd a magyar vívás élvonalában a riói olimpia végéig.

 
Szövetségi kapitány: Udvarhelyi Gábor.
Vezetőedzők: Érsek Zsolt (férfi és női tőr), Gelley István (férfi párbajtőr), Kovács Iván (női párbajtőr), Pézsa Tibor (női kard), Somlai Béla (férfi kard).
Válogatott edzők: Borosné Eitner Kinga, Andrásfi Tibor (férfi párbajtőr), Mincza-Nébald Ildikó, Plásztán Attila (női párbajtőr), Navarrete József, Varga József (férfi kard), Gárdos Gábor, Fehér Gábor (női kard), Marco Goncalves, Szirmai Benedek (férfi tőr), Kreiss Gábor, Kiss Tibor (női tőr).
Válogatott menedzser: Szetey András.
Orvos: Téglássy György.
Gyúrók: Németh Kálmán, Bodnár József.
Fizikai edzők: Ajkler Zita, Kiss Áron, Preissler Gábor.
Fegyvermester: Szerencsi Zsolt.
 
Mielőtt azonban ezt a névsort a tegnapi értekezleten az újdonsült szövetségi kapitány nyilvánosságra hozta és megindokolta volna, Csampa Zsolt elnök kívánt sok sikert és szerencsét Udvarhelyi Gábornak, egyben néhány mondatban elmondta ezen fórum előtt is, hogy miért tartotta indokoltnak az elnökség, hogy visszatérjen az egy szövetségi kapiányos rendszerre, mely átmenetileg szinte pontosan tíz évvel ezelőtt ért véget idehaza – amikoris Szabó Bence felállásával üresedett meg ez a szék. 
 
Jó szelet, kapitány!
 
Udvarhelyi Gábor mindenféle pátosz nélkül, teljesen érthetően kezdte azzal mondandóját, hogy hatalmas megtiszteltetés és felelősség számára, hogy többek között Bay Béla, Sákovics József, Kulcsár Győző, Kovács Tamás és a már említett Szabó Bence örökébe léphet. Számára – aki 25 éve a párbajtőr szakág világszínvonalú eredményeinek egyik legfőbb letéteményese – ez a szakma csúcsa, és mindent megtesz majd azért, hogy sikerrel szerepeljen. 
 
Ezt követően megindokolta stábjának kiválasztását. Férfi kardban és női párbajtőrben semmi okot nem talált a változtatásra. Előbbiben Somlai Béla irányításával a londoni olimpia óta ismét meghatározó fegyvernemmé vált a szakág. Szilágyi Áron olimpiai győzelme óta egyetlen olyan felnőtt világverseny sem volt, amelyről érem nélkül tértek haza a férfi kardvívók, és ez szinte mindent elárul a munka színvonaláról. Hatalmas balszerencse, hogy a londoni baki után – amikoris nem kvalifikálta magát a szakág csapatban a játékokra – ezúttal nem szerepel a férfi kardcsapat a riói programban. Ugyanakkor a maximális két egyéni kvóta megszerzése kötelező feladat, és ezt Somlai Béla vezetőedző is megerősítette. 
 
Női párbajtőrben Kovács Iván vezetésével hatalmasat lépett előre a női válogatott, jelenleg csapatban egyedüliként e szakág szerepel olimpiai kvaifikációs pozícióban, emellett egyéniben Szász Emese vezeti a világranglistát. Nem hiányoznak az utánpótlás eredmények sem, így itt sem változtatott a kapitány. Ugyanakkor Kovács Iván kihangsúlyozta, hogy rendkívül kiegyenlítettek a fegyvernemben az erőviszonyok, nagyon nehéz feladat lesz a kvóta kiharcolása.
 
Férfi párbajtőrben éppen saját kinevezése okán kellett önmaga pótlását megoldania Udvarhelyi Gábornak. Választása korábbi sporttársára, általa sem titkoltan jó barátjára, Gelley Istvánra esett, aki dolgozott már a női párbajtőr-válogatott vezetőjeként. Akkor világbajnoki és Európa-bajnoki aranyérmet nyert a szakág, melynél aligha szükséges jobb ajánlólevél…. Ugyanakkor a kapitány azt is hangsúlyozta, hogy egyedüliként a tanítványa marad az egyéni Európa-bajnok Rédli András, és hogy saját magának tett ígéretét betartja, mindent megtesz azért, hogy ennek a fantasztikus garnitúrának összejöjjön a riói szereplés. 
 
Női kardban rendkívülinek mondható a változás. Az utánpótlás szakág az elmúlt években kiemelkedő eredményeket produkált – élén a junior Európa- és világbajnok Márton Annával, aki már a felnőttek között is megmutatta oroszlánkörmeit. A remélt olimpiai kvalifikációhoz azonban további előrelépés szükséges, ezért Udvarhelyi Gábor – Csampa Zsolt elnök támogatásával – Pézsa Tibort kérte fel a vezetőedzői posztra, aki ezt elvállalta, így az irányításával készülhet a csapat a nagy feladatokra. A korábbi olimpiai és világbajnok vívó, nagyszerű mester és fegyvernemi vezető elmondta, hogy számára ez elsősorban szakmai feladat, az edzők képzését legalább annyira fontosnak tartja majd, mint a versenyzőkét, mert ez jelentheti a garanciát a hosszú távú eredményességre.
 
A legjelentősebb változás talán tőrben történt. A fegyvernem sajnos mennyiségileg és minőségileg is lejtmenetben került, ráadásul az olimpiai programban a női tőrcsapat nem szerepel, férfi tőrben meg vajmi kevés remény van az ötkarikás szereplés kiharcolására. Ezért a teljes “tabula rasa” irányelv alapján a korábbi kiváló tőrvívó Érsek Zsolt egyszemélyben vezeti majd a fegyvernemet – remélhetőleg a jó irányba. Olimpiai és világbajnoki bronzérmesünk elmondta, hogy a nehéz helyzet ellenére egyik fegyvernemben sem tett le az olimpiai részévételről, női és férfi tőrben is azért dolgoznak majd – méghozzá kőkeményen… -, hogy legyen ott magyar Rióban.
 
A várható integráció jegyében az értekezleten és a sajtótájékoztatón egyaránt jelen volt a kerekesszékes vívók szakmai igazgatójaként Szekeres Pál, akinek a gratulációkból is rögtön kijutott. Korántsem csak kinevezése okán, ugyanis a hétvégi varsói paralimpiai kvalifikációs Vk-versenyen nagyszerűen szerepelt a magyar küldöttség. 
 
Udvarhelyi Gábor megnevezte további segítőit is. A válogatott menedzsereként Szetey Andrásra számít, aki eddigi kommunikációs és csapatvezetői feladata mellett a 18 szakág (felnőtt, junior, kadet) adminisztrációs ügyeiben nyújt majd segítséget, dolgozik a kapitány “jobbkezeként”.  Az orvosi és a gyúrói munkát továbbra is Téglássy György, illetve Németh Kálmán és Bodnár József látja el, míg a fegyvermester Szerencsi Zsolt marad. És természetesen a mai világban rendkívüli fontosságú fizikai és lelki felkészítésnek is fegyvernemenként megosztott felelősei lesznek a jövőben. 
 
A Magyar Vívó Szövetség ez úton kíván valamennyi magyar vívónak, edzőnek és vezetőnek sikeres, eredményes szezont! HAJRÁ, MAGYAROK! 

2014. október 01.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események