Máté ötödik, Gergő hatodik Dohában

jan 31, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek, Uncategorized

Koch Máté az ötödik, Siklósi Gergely a hatodik helyen végzett a dohai párbajtőr Grand Prix-n. Kun Anna és Muhari Eszter a nyolcaddöntőig jutott.

Munkatársunk helyszíni jelentése:

“Igazából közepesen vagyok elégedett. Mert az ötödik és a hatodik helyezés egy ilyen nagyon erős Grand Prix-versenyen értékes eredmény Mátétól és Gergőtől. Ugyanakkor akadtak olyan pillanatok, amikor úgy nézett ki, hogy két érem is benne van ebben a napban. Mindegy, panaszra egyáltalán nincs okunk, és már most el kell kezdeni koncentrálni a két hét múlva sorra kerülő, heidenheimi csapat Világkupára, ahol végleg szeretnék biztosítani a helyünket az olimpiára” – nyilatkozta Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi válogatott vezető edzője, nem sokkal azt követően, hogy gyakorlatilag teljesen egy időben kapott ki a negyeddöntőben két egyéni világbajnokunk. 

Siklósi Geri remekelt a negyeddöntőig.

Igaza volt – minden szempontból. Koch Máté és Siklósi Gergely remek vívással haladt egyre előrébb és előrébb a nap folyamán. Gergő tette ezt egészen kimagasló teljesítménnyel, az első asszóban a korábban a világranglista élmezőnyéhez tartozó ukrán Reizlint verte (15:10), majd következett a dán Jörgensen (15:7) és a japán Ito (15:10). Máté is nehéz ellenféllel, az ugyancsak ukrán Szvicskarral kezdett – nehéz meccs is volt (15:14). A portugál Frazao ellen jól sikerült a hajrá (15:12), a kolumbiai Rodrigueznek pedig esélye sem volt (15:8). 

Koch Máténak is akadt oka az örömre.

Eztán jött a már említett két negyeddöntő. Melyeknek akadt olyan pillanata, amikor Geri 6:3-ra, Máté pedig 11:8-ra vezetett – teljesen egyidőben. Ekkor azért nem tűnt vad víziónak az, hogy két dobogósunk lesz… Ám a folytatásban olimpiai ezüstérmesünkkel szemben az amerikai Ramirez fordított 15:11-re, milánói világbajnokunkat pedig az olasz Vismara győzte le 15:14-re úgy, hogy Máté alig több mint egy másodperccel a vívóidő lejárta előtt indított el egy támadást, vesztére. 

Így lett ebből a fentebb említett ötödik és hatodik helyezés… A harmadik főtáblás magyar, Andrásfi Tibor előbb 15:13-ra győzött a japán Murajama ellen, majd a francia Bardenet-től kapott ki 15:7-re. 

Muhari Eszti nagyon izgalmas asszókat vívott.

És akkor a hölgyekről. Kun Anna kézsérülése szépen javul, már majdnem százszázalékos. Ezt két, igen hiteles forrás erősítette meg a főtábla reggelén. Az egyik Szász Imola gyógytornász, aki rendkívül sokat tesz azért, hogy a folyamat minél gyorsabb legyen. A másik pedig Anna párja, Nagy Dávid, aki ugyancsak optimistán állt hozzá kedvese napjához. Össze is jött az első két győzelem az orosz Bavuge és az észt Kuusk ellen, ám Anna ha nem is tisztán láthatóan, de “érezhetően” fájlalta néha a kezét, és az arcán sem az öröm jelei látszottak… Az első asszó után Imola is visszafogottabban nyilatkozott: “Nem volt egyszerű a műtét, és hosszabb folyamat, amíg teljesen visszajönnek az izmok”. A nyolcaddöntőben legjobbunk nem is bírt az olasz Isolával (9:15), és igazán nem illett volna feltenni az asszó végén a “Hogy vagy?” kérdést. Szögezzük le: lesz majd jobban is, ám a nyolcaddöntővel értékes Világkupa-pontokat szerzett, megint lépett egyet az olimpiai kvalifikáció felé. 

Ugyancsak a 16 között búcsúzott Muhari Eszter. Rendkívül izgalmas meccseket vívott a fiatal magyar, a francia Nabethet hosszabbításban múlta felül, és szoros volt a spanyol rivális elleni meccse is. Utána viszont nagyon közel volt a komoly bravúrhoz Eszti. A világranglista második helyén álló francia Candassamyval szemben is hosszabbításba torkollott a meccs. Ekkor Eszti talált, de a bíró érvénytelenítette a videózás után a tust, és a folytatásban győzött a klasszis francia. Eszti ugyanakkor tudott mosolyogni az asszó után, és okkal: egész nap nagyon harcosan, jól vívott.

Jár a dicséret Nagy Blankának is. A debreceniek alig 17 esztendős kadet világbajnoka a felnőttek között is megállta a helyét. A főtáblán a paraguayi Viverosnak angyali nyugalommal vitte be sorra a tusokat, végül 15:10-re nyert. A legjobb 32 között a világranglista élmezőnyébe tartozó észt Differt állította meg. A 64-ben búcsúzott Gnám Tamara, aki igencsak megnehezítette az olasz válogatott, később Annát is legyőző Isola dolgát (13:15).

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Grand Prix, Doha, 276 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Koch-Szvicskar (ukrán) 15:14, Siklósi-Reizlin (ukrán) 15:10, Andrásfi-Murajama (japán) 15:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Siklósi-Jörgensen (dán) 15:7, Koch-Frazao (portugál) 15:12, Andrásfi-Bardenet (francia) 7:15.

Nyolcaddöntő: Siklósi-Ito (japán) 15:10, Koch-Rodriguez (kolumbiai) 15:8.

Negyeddöntő: Siklósi-Ramirez (amerikai) 11:15, Koch-Vismara (olasz) 14:15.

Végeredmény: 1. Yuval Freilich (izraeli), 2. Federico Vismara (olasz), 3. Samuel Imrek (amerikai) és Yeisser Ramirez (amerikai), 5. Koch Máté (edző: Boczkó Gábor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 6. Siklósi Gergely (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …21. Andrásfi Tibor, …75. Kovács Gergely, …89. Nagy Dávid, …97. Bakos Bálint, …131. Bányai Zsombor, …197. Csabai Máté, …258. Fenyvesi Csaba.

Női párbajtőr egyéni Grand Prix, Doha, 211 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Kun-Bavuge Khabimana (orosz) 15:13, Muhari-Nabeth (francia) 15:14, Nagy-Viveros (paraguayi) 15:10, Gnám-Isola (olasz) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kun-Kuusk (észt) 15:8, Muhari-Fernandez Calleja (spanyol) 14:11, Nagy-Differt (észt) 9:15.

Nyolcaddöntő: Kun-Isola (olasz) 9:15, Muhari-Candassamy (francia) 7:8.

Végeredmény: 1.Vivian Kong (hongkongi , 2.Giulia Rizzi (olasz) , 3. Darja Varfolomjejeva (ukrán) és Hadley Husisian (amerikai), …9. Kun Anna, …12. Muhari Eszter, …27. Nagy Blanka, …55. Gnám Tamara, …82. Wimmer Dorina, …85. Dékány Kinga, …128. Kardos Edina, …150. Fekete Bosziljka, …159. Salamon Réka, …177. Borsody Emma. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események