Hír

Ezüst és bronz a végére!

  • 2019.02.26

3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zárták a mieink a kadet Európa-bajnokságot, miután a zárónapon a férfi párbajtőrcsapat második, a férfi kardcsapat harmadik lett. Gratulálunk, jönnek a juniorok!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Ha nem is csattant hatalmasat az ostor a végére, de azért bőven volt hangja… A foggiai kadet Európa-bajnokság zárónapján a korábbiakhoz hasonlóan ismét fókuszba kerültek a magyarok. A keddi főszerepet ezúttal a férfi párbajtőrcsapat kapta. A Bartkó Levente, Keszthelyi Zsombor, Kó Benedek, Osman-Touson Maruán összeállítású válogatott tükörsima győzelmekkel jutott el a döntőig, és ott sem játszott alárendelt szerepet, sőt… Kezdődött a versenynap azzal, hogy a nyolcaddöntőben a cseheket 45:26-ra verték a mieink. Mondhatjuk, hogy nagy fölénnyel, és ettől kezdve gyakorlatilag folyamatosan ismételehetnénk önmagunkat egészen a fináléig. Az egyenletesen jól teljesítő válogatott ugyanis további két, hasonlóan sima győzelemmel masírozott el egészen a döntőig. 

Kó Benedek mindent megpróbált, de az olaszok ellen nem sikerült a bravúr a döntőben. Így is jár a nagy gratula!

A következő áldozat Ukrajna volt, északkeleti szomszédunkkal szemben 45:31-re nyertünk. Az elődöntőben pedig az orosz csapat következett, soraiban az egyéni aranyérmes Tolaszovval. Az összecsapás nagy küzdelmet ígért, ám ez elmaradt, és ennek okán egyáltalán nem bánkódtunk. A fiúk ugyanis egytől egyig kimagasló teljesítményt nyújtva, 45:26-ra leiskolázták a neves riválist, és ezzel döntőbe jutottak. Ott a házigazda olaszok várták őket, és az újabb bravúr már nem jött össze. Az itáliaiak végig irányították a meccset, és időnként sikerült felzárkóznunk, ám a fordításra nem volt reális esély. A 34:45 után ennek ellenére semmiféle okunk nem volt a szomorkodásra, tán csak annyi, hogy az olaszok egyik legjobbja, bizonyos Enrico Piatti tökéletes magyarsággal, de itáliai színekben köszönte meg a gratulációt. Ő ugyanis a felejthetetlen Kulcsár Győző unokája… 

Bartkó Levente, Keszthelyi Zsombor, Osman-Touson Maruán és Kó benedek - a méltán mosolygós ezüstérmes férfi párbajtőrcsapat.

Andrásfi Tibor válogatott edző így értékelt a döntő után: “Először is szeretnék gratulálni a srácoknak, szerintem nagyszerűen teljesítettek, emellett köszönöm valamennyi kollégámnak az áldozatos és jó munkáját. Igazából éremért jöttünk, és az előző, kimagasló korosztály után ez ismét összejött, nagyon örülök! Pláne annak, amilyen vívással eljutottunk a döntőig, Az olaszok ellen már nem sikerült az újabb bravúr, de bizonyítottuk, hogy újabb tehetséges korosztálya van a magyar férfi párbajtőrnek!” 

A csapattagok közül a befejező ember, Keszthelyi Zsombor fogalmazta meg a nyilatkozatot: “Nagyon örülünk az ezüstéremnek, persze, a döntőben is szerettünk volna nyerni, de ez nem jött össze. Az olaszok az elején határozottabbak voltak, a közepén néhány tussal elhúztak, és a hajrát taktikusan lehozták. De azt hiszem, nincs szégyenkezni valónk, szép és sikeres Európa-bajnokságot zártunk!”

Horváth Gergő vezéregyénisége volt a bronzérmes kardcsapatnak, emellett megnyerte az összesített kadet európai körversenyt.

Másik dobogós fegyvernemünkben kadet férfi kardcsapatunk kihozta a maximumot a versenynapból. Mi több, az eddigi talán legizgalmasabb bronzmeccs után szerezték meg a küldöttség nyolcadik érmét. És a szezon eddigi tapasztalatai, valamint az egyéni Eb alapján bátran kijelenthető: remek ez az eredmény a fiataloktól! Az azért alapnak számított, hogy a nyolcaddöntőben Nagy-Britannia ellen továbblépjünk, és ez egy 45:36-tal nem is jelentett problémát. Ugyanakkor az olimpiai bajnokunk, Bujdosó Imre által irányított németek elleni negyeddöntőnek nagyjából egyenlő esélyekkel vágott neki a két válogatott. Ám a valóság messze felülírta az esélyszámokat, a Horváth Gergő, Ondrik Konrád, Pintér Levente, Szántó Zoltán összeállítású válogatottunk végig vezetve, magabiztosan győzött 45:33-ra. Jöhetett az elődöntő a házigazda olaszok ellen, ahol tehetséges fiataljaink igencsak megilletődötten kezdtek, ugyanis az első kör után 3:15-öt mutatott az eredményjelző… Innen visszaút már nem volt, ám dicséret érte, hogy a folytatásban nem nőtt a különbség, végül 45:33-ra nyertek az itáliaiak. 

Bronzérmes kardozóink: Horváth Gergő, Szántó Zoltán, Ondrik Konrád és Pintér Levente!

A bronzéremért nagy elszántsággal lépett pástra csapatunk, ám sokáig úgy tűnt, ez csak szoros vereséghez lesz elegendő. A franciák valamennyi váltásnál előnnyel fordultak, az utolsó meccsen pedig 42:44-re is álltak a mieink, ám Horváth Gergő látványos, tiszta, egyértelmű tusokkal fordított, és ezzel a magyar csapat bronzérmet nyert! Természetesen minden edző és tanítvány gratulációt érdemel, ám hadd emeljük ki Gergőt, és mesterét Ravasz Etelét. Előbbi a nap során valamennyi ellenféllel szemben pozitív mérleggel zárt. Utábbi a válogatott edzőjeként, rendkívül fiatalon élt a bizalommal, és nemcsak a “kispadon”, hanem a vívóteremben is bizonyít, az aranyérmes női csapatban remeklő Keszei Kira, és Horváth Gergő is az ő tanítványa. A siker ugyanakkor mindenkié, csak így tovább, fiúk!

Ravasz Etele válogatott edző így foglalta össze a történteket: “Az előző két esztendő kadet Európa-bajnok csapata teljesen kicserélődött, ennek ellenére az volt a ki nem mondott célunk, hogy érmet nyerjünk. Sikerült! A németek elleni negyeddöntő kulcsfontosságú volt, úgy éreztem, egyenlő esélyekkel indultunk, de nagyszerűen vívott mindenki. Az olaszok ellen beragadtunk, és az első kör után már nem volt esély. A bronzmeccsen viszont nagyszerűen küzdöttünk, és nagyon büszke vagyok a fiúkra, hogy érmet szereztek!”

Női tőrcsapatunknak nem sikerült ez a versenynap, ám egy ilyen kadet Európa-bajnokság után hadd jelentsük ki, hogy ennyi belefér… A nyolcaddöntőben Franciaországtól 45:24-re, majd a 9-12. helyért Lettországtól 45:28-ra kapott ki a Czékmán Luca, Fenyvesi Viktória, Kalocsai Luca, Nekifor Erika összeállítású válogatott, amely a 11. helyért végül 45:33-ra legyőzte Svédországot. Ugyanakkor jegyezzük meg, a küldöttség sikeréhez ez a szakág is hozzájárult Nekifor Erika egyéni ezüstérmével.

Ezzel a kadet és junior Európa-bajnokság első fele lezárult, magyar szempontból elképesztően sikeres mérleggel. A verseny utolsó két napjára a körülmények is normalizálódtak, mire juniorjaink megérkeztek, már fűtött terem, és kiszámítható transzferjáratok várták őket. Csak egyvalami ne változzon - a mieink eredményessége… Szerdán kezdődik az idősebb korosztály Európa-banoksága, úgyhogy, hajrá, magyar juniorok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Foggia.

Kadet férfi párbajtőrcsapat, 20 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Csehország 45:26 (Bartkó +7, Keszthelyi +7, Kó +6, Osman-Touson -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:31 (Keszthelyi +8, Osman-Touson +4, Kó +2, Bartkó 0).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 45:26 (Bartkó +9, Keszthelyi +5, Osman-Touson +5).

Döntő: Magyarország-Olaszország 34:45 (Osman-Touson -1, Kó -1, Bartkó -4, Keszthelyi -5).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Bartkó Levente, Keszthelyi Zsombor, Kó Benedek, Osman-Touson Maruán, válogatott edző: Andrásfi Tibor, edzők: Bakodi Róbert, Galli Zsolt, Pop Adrián, Kovács Iván), 3. Oroszország.


Kadet férfi kardcsapat, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Nagy-Britannia 45:36 (Horváth +5, Ondrik +5, Pintér 0, Szántó -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:33 (Horváth +9, Szántó +4, Ondrik -1).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 33:45 (Horváth +1, Ondrik -6, Szántó -7).

A 3. helyért: Magyarország-Franciország 45:44 (Horváth +3, Szántó 0, Ondrik -2). 

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Magyarország (Horváth Gergő, Ondrik Konrád, Pintér Levente, Szántó Zoltán, válogatott edző: Ravasz Etele, edzők: Ravasz Etele, Bódy Benjámin, Kósa Miklós).


Kadet női tőrcsapat, 15 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 24:45 (Czékmán 0, Kalocsai -4, Nekifor -6, Fenyvesi -11).

A 9-12. helyért: Magyarország-Lettország 28:45 (Kalocsai -1, Nekifor -4, Fenyvesi -4, Czékmán -8).

A 11. helyért: Magyarország-Svédország 45:33 (Kalocsai +7, Nekifor +5, Fenyvesi -1).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Ukrajna, …11. Magyarország (Czékmán Luca, Fenyvesi Viktória, Kalocsai Luca, Nekifor Erika).További híreink

Aktuális

Újraindul a vívóélet az országban! Az egyesületek megkezdték az edzéseket, és júniustól lehetőség van a válogatott edzésekre is a Nemzeti Sportcsarnokban! Versenyeket várhatóan szeptembertől rendez majd a Magyar Vívó Szövetség! Hajrá, magyar vívás!

Eseménynaptár

X

Támogatóink