Káprázatos aranyérem Heidenheimből

jan 11, 2020 | Hírek

Aranyos hétvége! Siklósi Gergely aranyérme után a magyar férfi párbajtőrcsapat is első lett a heidenheimi Vk-n. Ezzel szinte a semmiből tokiói helyre ugrott a válogatott, de két verseny még hátra van!

Elképesztő hétvégét, elképesztő szombatot produkált a magyar férfi párbajtőr-válogatott Heidenheimben. Siklósi Gergely gyönyörű egyéni győzelme után szombaton csapatban is maga mögé utasította Magyarország a világot, és ezzel jelentős hátrányból visszaszerezte reális olimpiai kvalifikációs esélyeit a csapat!

De hogyan is alakult ez az igazán különleges nap? Érdekesen… Már a legjobb 16 közé jutásért nagyon kellemetlen ellenféllel került szembe az Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású csapat. A csehek már törtek borsot az orrunk alá, ám ezúttal nem jutott nekik fűszer, a mieink végig vezetve, simán nyertek 45:36-ra. A nyolcaddöntőben Koreát vártuk ellenfélül, de a 32-ben kikaptak Hongkongtól, amiért azért nem keseregtünk. A “ziccert” biztosan be is lőtték a mieink, kétség sem férhetett a 45:28-as sikerhez. 

Berta Dani döntő tusa után Borel a padlón…

Ám a nyolc közé jutással csak az “alapot” teljesítette a magyar alakulat. A verseny előtti olimpiai rangsorban a mieink 25 ponttal, azaz alaposan le voltak maradva a tokiói kvótától az oroszoktól. És most a negyeddöntőben éppen velük találkoztunk. A képlet nagyon leegyszerűsödött – ha olimpiai reményeket táplálunk, akkor nyerni kell! Nyertünk, méghozzá hihetetlenül magabiztosan. A taktikai harcban is sikerünk volt, a világbajnok Siklósi Geri helyett az utolsó körben Andrásfi Tibi vívott, kimagaslóan, meglepve ezzel az ellenfelet. De Rédli Bandi is magabiztos volt, Berta Dani pedig új, befejező pozíciójában remekelt, 45:32-re nyertünk. Az elődöntő is hasonlóan fölényes volt, a fiúk Svájc ellen is egymást múlták felül, kétség sem férhetett a magabiztos, 45:34-es sikerhez. 

Szép volt, fiúk!

A döntőben a világelső, világbajnok francia válogatott következett, és a nap egyetlen szoros meccsén is összejött a győzelem. Nagyszerű mérkőzés volt, persze, elsősorban azért, mert mi nyertünk…! A közepén jött egy kis hullámvölgy, és a világklasszis Borel vezérletével hat tus hátrányból fordítottak a franciák. Az utolsó asszóra egy tus előnnyel állt fel Borel Berta Danival szemben, ám a magyar 40:41 után négy egylámpás tust szúrt, majd 44:43-nál ismét, és már ünnepelhetett is a magyar csapat!

Igeeeen!!! Elképesztően fontos aranyérmet nyert a férfi párbajtőr-válogatott! Képünkön: Siklósi Gergely, Berta Dániel, Rédli András és Andrásfi Tibor!

Elmondhatatlanul értékes aranyérmet nyertek ezzel a mieink, és ezzel a 25 pontos hátrányból 11 pontos előnyt kovácsoltak az olimpiai részvételért legnagyobb riválisnak tűnő oroszokkal szemben. Ám két verseny még hátravan a kvalifikációból, bőven akad még feladat… Így látja ezt Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány is, aki így nyilatkozott a döntő után.

“A feladat java még előttünk áll. De azért ma este örüljünk ennek a hétvégének! A világ egyik legnagyobb párbajtőrversenyén, az olimpiai kvalifikációs időszakban két magyar aranyérem született, ez nem igényel különösebb kommentárt… Ugyanakkor ezzel az eredménnyel tudtuk egalizálni a gyengébben sikerült budapesti világbajnokságot, minden a további két viadalon dől el. Ma valamennyi vívónk kimagaslót nyújtott, mindenki akkor és annyit tett hozzá, amennyit éppen kellett. Nyertünk tavaly Párizsban, most itt, nagyon éles szituációban, mindenre képes lehet ez a csapat! Dolgozunk tovább!”

Minden konfetti eső a magyarokra hullott Heidenheimben!

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Heidenheim, 35 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Csehország 45:36 (Siklósi +6, Rédli +5, Berta -2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Hongkong 45:28 (Rédli +11, Berta +3, Siklósi +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 45:32 (Siklósi +4, Rédli +3, Andrásfi +3, Berta +3).

Elődöntő: Magyarország-Svájc 45:34 (Berta +7, Siklósi +3, Rédli +1).

Döntő: Magyarország-Franciaország 45:43 (Siklósi +2, Berta +1, Andrásfi 0, Rédli -1).

Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: id. Andrásfi Tibor, Dancsházy-Nagy Tamás, Udvarhelyi Gábor), 2. Franciaország, 3. Svájc.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Pásztor Flóra és Lupkovics Dóra főtáblás

Megkezdődött a hétvégi Vk-dömping! A sanghaji női tőr Grand Prix selejtezőjéből Pásztor Flóra és Lupkovics Dóra jutott a legjobb 64 közé.

Utolsó “világtalálkozó” Párizs előtt

A hét végén még egyszer, az olimpia előtt utoljára találkozik egymással a világelit. Péntektől vasárnapig, valamennyi fegyvernemben Világkupa-, illetve Grand Prix-versenyek következnek.

Kun Anna kétéves eltiltást kapott

A Magyar Vívó Szövetség az alábbi nyilatkozatot adja ki a történtekkel kapcsolatosan.

Sztárok – még a pást mellett

Először találkoztak egymással a “Sztárok a páston” eseményünk résztvevői. A kertvárosi vívóteremben ott voltak sportágunk nagyjai és vezetői egyaránt.

Magyarok Párizsban – Pásztor Flóra

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Pásztor Flórával folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események