Debrecenben rendezzük a veterán világbajnokságot!

Egyhangú szavazással döntött a Nemzetközi Vívó Szövetség: Debrecen rendezi október 21. és 26. között a veterán világbajnokságot. A magyar város Plovdivval és Poreccsel szemben nyerte el a lebonyolítás jogát. Úgyhogy: MVSZ, Debrecen, veterán vívók, dologra fel!

Pont került egy hosszú történet végére. Méghozzá úgy, hogy sportágunk ismét jelesre vizsgázott összefogásból és sportdiplomáciából egyaránt! A FIE döntését fentebb olvashattuk, de lássuk, mi is történt a múltban és a közelmúltban, miként alakult egy fordulattal a történet úgy, ahogy.

 

A Magyar Vívó Szövetség tavaly novemberben kapta meg a FIE-től a veterán világbajnokság rendezési jogát. Gyorsan tegyük hozzá, nem kapkodtak nemzetek tucatjai a rendezésért. Éppen ezért a FIE kérte fel szövetségünket, adjon otthont a veteránok körében egyre népszerűbb eseménynek, és mi örömmel mondtunk rá igent. Ezt követően Győr város polgármesterének, a MOB elnökének, Borkai Zsoltnak a segítségével nagyszerű helyszínt is találtunk – a győri Egyetemi Sportcsarnokot – az október végi rendezvényre. Csakhogy Győr vadonatúj sportcsarnoka nem épül fel időben, így a BL-győztes női kézilabdacsapat érthetően továbbra is a veterán vb helyszínének tervezett Egyetemi Sportcsarnokban játssza október végén tétmérkőzéseit.
 
Borkai Zsolt segítségével erre is találtunk megoldást, a „kézilabda tétmeccs nélküli időszakra”, szeptember közepére szerettük volna áttenni a világbajnokságot. Csakhogy ezt a FIE nem engedélyezte – éppen a veterán vívók nyomására: mondván, augusztusban nem tudnak felkészülni a vb-re, illetve többen már előre megtervezték a szabadságukat, fél évvel a rendezvény előtt megvették repülőjegyüket…
 
Ezt követően új pályázatot írt ki szűk határidőre a FIE, melyre Plovdiv és Porec azonnal jelentkezett. Kulcsár Krisztián FIE sportigazgató, Csampa Zsolt elnök és Kamuti Jenő alelnök pedig tárgyalni kezdett arról, hogy miként lehetne mégis megrendezni idehaza a veterán világbajnokságot. Hogy miért? Azért mert tettünk egy ígéretet, és ugyan szövetségünk nem tehetett a győri sportcsarnok építésének csúszásáról, nem szerettünk volna presztízsveszteséget szenvedni. Sem a nemzetközi szövetség, és elsősorban nem a hazai veterán vívótársadalom előtt. Ekkor érkezett a segítő kéz Debrecenből. Köszönhetően Kósa Lajos polgármesternek, a sportszerető cívisvárosnak, a debreceni vívószakosztálynak, no meg annak motorjának, a Serra családnak.
 
Így aztán összeállítottunk egy „villámpályazatot”, melyet a határidő lejártának napján, a strasbourgi Európa-bajnokság helyszínén eljuttattunk Kulcsár Krisztiánnak, és Frederic Pietruszkának, a FIE francia főtitkárának. És tegnap este éppen a francia főtitkár küldte el személyes gratuláló levelét Csampa Zsoltnak azzal, hogy Debrecen rendezheti az eredeti időpontban, október 21. és 26. között a veterán vív világbajnokságot!
 
Ennyit az előzményekről. Melyeket ezzel le is zárhatunk, és új fejezetet nyithatunk. Ami a munkáról fog szólni! Elvégre szűk négy hónapunk maradt a szervezésre, a rendezésre, és arra, hogy a debreceniekkel karöltve egy hangulatos és emlékezetes veterán világbajnokságot rendezzünk – természetesen magyar sikerekkel.
 
Úgyhogy: dologra fel, HAJRÁ VETERÁNOK!
 

2014. június 20.

 

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események