Duplázott a Honvéd, harmadik aranyát nyerte a Vasutas

A WestEnd országos bajnokság csapatversenyének első napján nem születtek meglepetések, a legesélyesebbek vívták a döntőt. A Honvéd női tőrben óriási izgalmak közepette győzött, férfi párbajtőrben viszont egészen simán, míg női kardban fordulatos csatában szerezte meg harmadik ob-aranyát a BVSC.

A csapatversenyekkel folytatódott a WestEnd országos bajnokság a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Az első érdekességnek talán az számított, hogy férfi párbajtőrben sosem látott mezőny, 22 csapat lépett pástra! Ugyanakkor a mérleg másik serpenyőjében ott voltak a női kardozók hét induló együttessel… Megszoktuk, hogy a csapatbajnokságokon sorban követik egymást a meglepetések, valami szenzáció mindig történik – különösen párbajtőrben. Nos, ezúttal talán az számított különlegesnek, hogy nem történt az égvilágon semmi váratlan. Ha meg kellett volna tippelni, hogy mely együttesek kerülnek a délutáni fináléba, akkor nem nagyon lehetett volna hibázni, ráadásul ebben az évben szinte kikövezett úton haladtak előre a favoritok.

 

Talán a helyosztókon akadtak először izgalmak, legalábbis női tőrben feltétlenül, ahol a juniorból, kadetból és serdülőből álló felnőttcsapata a Törekvésnek nagy izgalmak után, hosszabbításban múlta felül a Terézvárost. Női kardban az ugyancsak “csikócsapatnak” számító BVSC 2 simán gyűjtötte be a bronzot, míg náluk jóval rutinosabb férfi párbajtőröző klubtársaik ugyancsak felállhattak a dobogóra. 

vargagabiörül[1]
Varga Gabi öröme az aranyérmet eldöntő tus után. 
 
Aztán a délutáni döntőkre már bőven jutott izgalom, legalábbis a hölgyeknél feltétlenül. A női tőrözők kezdtek, és az erőviszonyok rendkívül kiélezett csatát ígértek a Honvéd és az UTE között. Aztán úgy tűnt, a lila-fehérek behúzzák a meccset. Az első tustól kezdve náluk volt az előny, Mohamed Aida és Kreiss Fanni remekelt, Gólya Fruzsina is hozzátette, amit kellett, míg a túloldalon egyedül Knapek Edina jeleskedett. Hét csörte után 35:26-ra vezetett az UTE, ami azért az álmoskönyvek alapján nem sok jót ígért a Honvéd szempontjából, sőt 38:30 is volt az állás a Knapek-Kreiss asszóban. Az utolsó percben viszont Edina hatszor talált zsinórban, és a 38:36 már egész más képet mutatott. A befejező csörtére Varga Gabi és Aida állt fel, és a Honvéd vívója a hajrában egyenlített, aztán a hosszabbításban az aranytust is bevitte – 42:41. Erre mondják, egyszer kell vezetni a meccsen, csak jókor…
várhelygárdos[1]
Várhelyi Anna és Gárdos Judit csatája a női kardcsapat döntőjében.
 
Következtek a női kardozók, akik ugyancsak fordulatos, izgalmas, és a fegyvernemhez képest szokatlanul hosszú döntőt produkáltak – ami persze egyáltalán nem baj… Két nagy különbségű győzelemmel kezdődött a BVSC-MTK összecsapás, de mivel ez más-más oldalról történt (Garam Nóra, illetve Várhelyi Kata révén), így sokáig fej fej mellett haladtak az együttesek, úgy, hogy a néhány tusos előny rendre a vasutasoké volt. Aztán 36:36-ot is mutatott az eredményjelző, ám ekkor megint csak Kata adott négy tust zsinórban, nővére, Anna pedig tartotta az előnyt névrokonával, Márton Annával szemben. Ezzel visszavágott a BVSC a tavalyi vereségéért, és begyűjtötte a klub harmadik ob-aranyát a hosszú hétvégén.
imrehanczv[1]
Imre Géza felül talál – felülnézetből.
 
A nap végére maradtak a férfi párbajtőrözők, akik viszont szokatlanul sima finálét vívtak. Papíron itt is a két legerősebb csapat, a Honvéd és a Balaton jutott a döntőbe, aztán az alaphangot meg is adta, hogy a nyitó asszóban az Európa- és magyar bajnok Rédli András 5:1-re kikapott Somfai Pétertől. Ettől kezdve voltak próbálkozások, kísérletek a Balaton partjáról, de csak alkalmanként sikerült szorosabbá tenni a meccset. Nem volt rés a Honvéd-pajzson, az említett Somfai mellett Imre Géza és Boczkó Gábor is rendkívül magabiztosan és erőteljesen versenyzett, öröm volt újra így látni őket. Ezzel talán csak a Balaton versenyzői nem értettek egyet, őket viszont az feltétlenül vigasztalhatja, hogy az egyéni arany- és ezüstéremmel, valamint ezzel a csapatezüsttel feltétlenül maradandót alkottak ezen az országos bajnokságon.
 
Amely ma a további három csapatversennyel fejeződik be, és tesz pontot a 2014-es vívóesztendő végére!
 
Eredmények. WestEnd országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok. 
 honvéddobogó[1]
Érmes tizenkettő. Középen a női tőr bajnokai, Varga Gabi, Knapek Edina, Balogh Orsolya, Lupkovics Dóra.
 
Női tőrcsapat, 10 induló: 1. Honvéd (Balogh Orsolya, Knapek Edina, Lupkovics Dóra, Varga Gabriella. Edzők: Marco Goncalves, Kiss Tibor, Szelei István), 2. UTE (Gólya Fruzsina, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Schmél Viktória), 3. Törekvés (Hajas Nóra, Pásztor Flóra, Pásztor Sarolta, Tóth Janka), 4. Terézváros, 5. UTE 2., 6. MTK, 7. Honvéd 2., 8. Budakalász. A döntőben: Honvéd-UTE 42:41 (Knapek +10, Varga 0, Lupkovics -3 Balogh -6, illetve Mohamed +1, Gólya 0, Kreiss -2).
bvsc%20dobogó[1]
Aranyos vasutas mosolyok. Várhelyi Anna, Mikulik Julianna, Péntek Brigitta és Várhelyi Kata.
 
Női kardcsapat, 7 induló: 1. BVSC (Mikulik Julianna, Péntek Brigitta, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata. Edzők: Bódy István, Fehér Gábor, Varga József), 2. MTK (Garam Nóra, Gárdos Judit, Márton Anna, Mihalik Nóra), 3. BVSC 2. (Bérczy Dorottya, Kelecsényi Mirabella, Kövér Csenge, Lipták Laura), 4. Kárpáti, 5. UTE, 6. Nagykanizsa, 7. GEAC. A döntőben: BVSC-MTK 45:40 (Várhelyi K. +8, Mikulik 0, Várhelyi A. -3, illetve Garam +3, Gárdos 0, Márton -1, Mihalik -7).
honvéd%20dobogó[1]
Megszorítani sem tudták a honvédos párbajtőrözőket. Cho Taeun Sándor, Imre Géza, Somfai Péter és Boczkó Gábor.

Férfi párbajtőrcsapat, 22 induló: 1. Honvéd (Boczkó Gábor, Cha Taeun Sándor, Imre Géza, Somfai Péter), 2. Balaton (File Mátyás, Hanczvikkel Márk, Rédli András, Siklósi Gergely), 3. BVSC (Kiss Gergő, Komáromy-Poros Csongor, Marosi Ádám, Pádár Tamás), 4. Vasas, 5. BVSC 2., 6. PTE-PEAC, 7. OMS-Tata, 8. MTK. A döntőben: Honvéd-Balaton 45:33 (Imre +6, Somfai +4, Boczkó +2, illetve Rédli +1, Hanczvikkel -3, File -4, Siklósi -6). 

2014. december 21.

hírek

Döntő nélkül Vancouverben

Kun Anna szerepelt a legjobban a magyarok közül a vancouveri férfi és női párbajtőr Világkupán. Sérülése után nyolcaddöntőig jutott, a többiek korábban búcsúztak.

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Élő eredmények

Közelgő események