Egy csöndesebb nap a teremben, hangosabb a városban

Az első két napi remek szereplés után a harmadikon nem jutott a legjobb nyolc közé magyar vívó a jeruzsálemi kadet Európa-bajnokság női párbajtőr, illetve férfi kard versenyében. Ugyanakkor a magyar szempontból csöndesebb nap mellett a városban zajosabb volt az élet, személyi sérülésektől sem mentes tüntetés zajlott, természetesen küldöttségünk valamennyi tagja távol maradt az eseményektől.

A kadet női párbajtőrözők és a kadet férfi kardozók versenyével folytatódott kedden a jeruzsálemi Európa-bajnokság. Ám mielőtt belmerülnénk a nap eseményeibe, nézzük meg, miként is telik a magyarok egy-egy napja a valóban egzotikus helyszínen. Vegyük példaként Németh Kálmán masszőrt – ha már a sabbat lift kapcsán korábban szóba került a neve -, miként múlatja idejét irigylésre méltóan Jeruzsálemben. Szóval.

 

Reggel hétkor ébresztő az átlagos, három csillagos szállodában. Gyors reggeli – melyben ugye húsételek nincsenek -, majd a nyolc órás busszal irány a helyszín. Ott kezdődik a munka, egy versenynapon átlagosan nyolc-tíz magyar versenyző “kezelése”. A versenyek reggel kilenctől tartanak este fél kilencig. Szünet nélkül. Közben, ha megéhezik, vehet szendvicset vagy hotdogot, más étel ugyanis nem kapható a verseny színhelyén. Üzlet, kávézó a környéken sehol, a csarnok – fogalmazzunk finoman – nem a turisták által látogatott negyedek közelében fekszik… Este kilenc körül újra buszra száll, és ha siet, még melegítőben eléri a vacsorát, amit fél tízig szolgálnak fel. Tíz körül már vége is a napnak, és ha átöltözik, akkor éjjel fél 11 felé felülhet a villamosra, amely elviszi újabb harminc perc alatt a belvárosba. 
 
Ugye, milyen vidám…? Nagyjából hasonló a napirendje versenyzőnek, edzőnek, vezetőnek, úgyhogy kéretik csak azért irigykedni, hogy valaki a magyar válogatott színeiben eljut az Európa-bajnokságra, a helyszín, illetve a napirend okán ez kevésbé szükséges… Ja, és még egy “apróság”. Jeruzsálem óvárosában kedden tüntettek a palesztinok, majd a helyi rendőrség beavatkozását követően egy laza csata alakult ki a felek között petárda és kövek kontra könnygáz és hanggránát felállásban. Az eredmény két súlyos és tucatnyi könnyű sérült. Nesze neked turizmus meg szabadidő, viszont a haditudósítóknak irány a Siratófal… 
 
De térjünk vissza a Malha Sport Centerbe, ahol a délelőtt felemásra sikeredett. A női párbajtőrözők versenyén a csoportmérkőzéseket követő első körben megfeleződött a mieink száma. Ladányi Nellinek nem sok sansza volt román ellenfelével szemben, Balog Alexandrának viszont lett volna esélye valamit törleszeteni a 150 éves török uralommal szemben, ám ez nem sikerült. Nagy Kinga izgalmas és fordulatos asszóban jutott a legjobb 32 közé, míg Molnár Petrának ugyanez gyorsan és sallangmentesen sikerült finn nyelvtestvérünk ellenében.
 
A következő körben Nagy Kinga nyolc percig nagyszerűen vívott az orosz Filinával, 11:6-ra elhúzott. Csakhogy a hátralévő egy percben az orosz lány oroszlánként küzdött, előbb egyenlített, majd a hosszabbításban egy erősen vitatható tussal kikapott Kinga. Az utolsó remény Molnár Petrában volt, aki viszont hátrányból próbált egyenlíteni a svájci Spiegelburg ellenében – sikertelenül. Ezzel a fegyvernem sajnos be is fejezte a napot, nem sikerült a 16 közé jutás, lehetett szurkolni a férfi kardozóknak. 
 
E fegyvernemben a hagyományokkal ellentétben a szezon eddigi korosztályos versenyein nem sok babér termett a magyaroknak, gondoltuk, majd itt lehet bizonyítani. A csoportmérkőzések alapján a versenyzők – ha így is gondolták – ezt nem tudták megvalósítani. Fogalmazzunk ezúttal is visszafogottan: nagy elődjeink csóválták volna a fejüket a látottak alapján. Galgóczy Tamás rögtön kiesett, Darkó Botond pedig egyetlen győzelemmel, utolsóként élte túl a kört, majd egy 15:14-es sikerrel verekedte tovább magát a 32-ig. Ott viszont sem neki, sem Mészáros Balázsnak nem volt reális esélye a továbblépésre. Ez egyedül Dobó Istvánnak sikerült, aki egy harcos győzelmet aratott, ám a nyolcaddöntőben az orosz Lohanov jobbnak bizonyult nála. 
 
Ezzel erre a napra nekünk, magyaroknak ennyi jutott, szerdán a csapatversenyekkel folytatódik az Európa-bajnokság.
 
Eredmények. Kadet női párbajtőr Európa-bajnokság, 80 induló. A csoportmérkőzéseken: Molnár Petra 4 győzelem/2 vereség, Nagy Kinga 3/2, Balog Alexandra 3/3, Ladányi Nelli 2/3.
A legjobb 64 között: Molnár-Mikkila (finn) 15:, Nagy-Sztepanyan (ukrán) 15:13, Ladányi-Predescu (román) 7:15, Balog-Ozturkmen (török) 13:15.
A legjobb 32 között: Nagy-Filina (orosz) 12:13, Molnár-Spiegelburg (svájci) 10:12.
Végeredmény: 1. Klisztunova (fehérorosz), 2. Bozza (olasz), 3. Depanian (francia) és Isola (olasz), …24. Molnár Petra, …26. Nagy Kinga, …44. Balog Alexandra, …52. Ladányi Nelli.
 
Kadet férfi kard Európa-bajnokság, 50 induló. A csoportmérkőzéseken: Dobó István 4 győzelem/1 vereség, Mészáros Balázs 3/3, Darkó Botond 1/3, Galgóczy Tamás 1/4 (kiesett).
A legjobb 64 között: Darkó-Maxwell (brit) 15:14.
A legjobb 32 között: Dobó-Dubarry (francia) 15:13, Mészáros-Iljin (orosz) 7:15, Darkó-Soler (francia) 11:15.
Nyolcaddöntő: Dobó-Lohanov (orosz) 11:15.

Végeredmény: 1. Riccardi (olasz), 2. Giakumatosz (görög), 3. Lohanov (orosz) és Soler (francia), …12. Dobó István, …25. Mészáros Balázs, …32. Darkó Botond, …41. Galgóczy Tamás. 

2014. február 25.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események